Μαρόκο: Από τον Άτλαντα στη Σαχάρα

Κείμενο: Στέλιος Οικονομάκης
Φωτογραφίες: Στέλιος Οικονομάκης, Ράνια Μιχαήλ,
Κώστας Τζαγκαράκης, Αντωνία Βιδαλάκη

Ξεκίνησα να γράφω αυτές τις γραμμές λίγο μετά το φονικό σεισμό της 8ης Σεπτεμβρίου του 2023, ο οποίος κυριολεκτικά ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Έχοντας πρόσφατες ακόμα τις εικόνες από το μικρό οδοιπορικό μας και συγκρίνοντας της με αυτές που έβλεπα από το «πεδίο της μάχης», ένιωθα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Με ανάμεικτα λοιπόν συναισθήματα, θα προσπαθήσω να περιγράψω αυτά που ζήσαμε, χωρίς να είμαι σίγουρος το που θα καταλήξει αυτό το ταξιδιωτικό.

Μαρόκο: Από τον Άτλαντα στη Σαχάρα

more »

4ο motoadv.gr meeting – Στο βουνό των Κενταύρων

Κείμενο: Στέλιος Οικονομάκης
Φώτο και βίντεο: Γιάννης Κακλέας, Μάρθα & Γιάννης Γιατρομανωλάκης,
Κώστας Τζαγκαράκης, Στέλιος Οικονομάκης

«Δυο χρόνια είχα να σε δω» λέει το άσμα και δεν θα μπορούσε να περιγράφει καλύτερα την (βρωμο)κατάσταση που ζήσαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Μετά από δύο αναβολές, καθώς αρχικά είχαμε κανονίσει την συνάντηση για πρωτομαγιά του 2020, φέτος καταφέραμε να μαζευτούμε, να οδηγήσουμε, να γελάσουμε και να απολαύσουμε ένα φοβερό τριήμερο στο μαγευτικό Πήλιο.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς ο «εγκλεισμός» των τελευταίων χρόνων έκανε τους πάντες να θέλουν να ξεφύγουν λίγο από την μονοτονία της καθημερινότητας. Η προετοιμασία ομολογώ ότι είχε τρελό γέλιο. Στα μηνύματα που ανταλλάσσαμε συγκρατώ «το δεν μου κάνουν οι μπότες!» που μου έστειλε ο Γιάννης (το να κόψει τα νύχια που του συνέστησα δεν βοήθησε) και το «έχω τρία μηχανάκια αλλά δεν δουλεύει κανένα!» που μου έστειλε ο Αντώνης. Τελικά εμφανίστηκε με GS του 80 και ομόφωνα βαφτίστηκε ως Joe Bar.

Ας μπούμε όμως στο τσιγαριαστό (όλο στο ψητό θα μπαίνουμε)…

more »

Rocinante, το κορίτσι του δρόμου

Κείμενο – φωτογραφίες: Κυπραίος Μερκούριος – Στυλιανός

Αυτό το ταξιδιωτικό είναι αφιερωμένο στην αγαπημένη μου Ροσινάντε, το κορίτσι του δρόμου. Που μαζί κυνηγήσαμε για άλλη μια φορά ανεμόμυλους. Nαι αυτή είναι, το κοκκαλιάρικο άλογο του τρελού και ονειροπόλου Δον Κιχώτη …

Καμιά φορά σκέφτομαι πώς μπορεί να παρομοιαστεί ένας ταξιδιώτης. Κι αμέσως το μυαλό μου πηγαίνει στους δυο δημοφιλέστερους χαρακτηρισμούς που του έχουν αποδοθεί: αυτόν του κατακτητή και αυτόν του εξερευνητή. Μετά από λίγη σκέψη τα απορρίπτω και τα δυο, θεωρώντας πως δεν έχουν καμία απολύτως λογική βάση, τουλάχιστον στην εποχή μας.

Τι έχει να κατακτήσει ο ταξιδιώτης; Τίποτα! Μήπως μπορεί να κατακτήσει εδάφη και να υποτάξει λαούς; Άσε που αυτό δεν μου ακούγεται και τόσο ανθρωπιστικό …

Tι έχει να ανακαλύψει ο ταξιδιώτης; Τίποτα! Μήπως πήρε το μάτι του καμιά νέα ήπειρο και το κρατάει μυστικό;

Rocinante, το κορίτσι του δρόμου
more »

Category: Ανδόρρα, Αφρική, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Ευρώπη, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο, Μονακό, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Ταξίδι  Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,  Leave a Comment

Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Πίνδος”

Κείμενο: Γιατρομανωλάκης Γιάννης
Φωτογραφίες: Γιατρομανωλάκης Γιάννης

Τελικά, το 2020 έφερε περισσότερες εκπλήξεις από όσες αντέχαμε. Μια χρονιά που εξαιτίας του Covid19 έμελλε να είναι η χειρότερη ταξιδιωτική χρονιά της γενιάς μας. Όπως οι περισσότεροι λοιπόν, έτσι κι εγώ το είχα πάρει απόφαση ότι φέτος δεν θα ταξίδευα. Έλπιζα πως η περσινή δόση Νορβηγίας θα με κρατούσε.

Μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού η κατάσταση με την πανδημία είχε χαλαρώσει σε σχέση με την Άνοιξη, προέκυψαν κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις που απαιτούσαν άμεσες συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τότε ήταν που άρχισα να σκέφτομαι για ένα μικρό εγχώριο ταξιδάκι. “Μήπως να αφήσω την ευκολία των αεροπλάνων και να πάρω τη μηχανή μαζί μου; Μμμ… σίγουρα θα μπορούσα να χωρέσω μερικές μέρες ανάμεσα στις υποχρεώσεις.”

Άνοιξα γρήγορα ένα χάρτη και τσέκαρα τις επιλογές μου. Αρχικά στράφηκα στην Πελοπόννησο, μετά από λίγο ψάξιμο όμως η πυξίδα γύρισε προς Πίνδο μεριά. Ίσως να έφταιξε η κάψα του καλοκαιριού που έκανε το δροσερό αεράκι των βουνών να φαντάζει ιδανικό.

Στο ταξίδι αυτό θα είχα τη Μάρθα μαζί μου, στην πρώτη της μοτοσυκλετιστική πολυήμερη εξόρμηση. Σίγουρα θα ήταν μια καλή ευκαιρία ώστε να δοκιμάσει έναν εναλλακτικό τρόπο ταξιδιού και να δει αν της ταιριάζει, με ένα μέσο αρκετά διαφορετικό από αυτά με τα οποία ταξίδευε έως τώρα.

Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: Πίνδος
more »

Σε βορεινούς μεσημβρινούς

Κείμενο: Στέλιος Οικονομάκης, Γιάννης Γιατρομανωλάκης
Φωτογραφίες: Στέλιος Οικονομάκης, Γιάννης Γιατρομανωλάκης,
Κώστας Τζαγκαράκης, Δημήτρης Αναστασάκης
Βίντεο: Κώστας Τζαγκαράκης, Δημήτρης Αναστασάκης

Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις – να βλέπεις και να μην χορταίνεις- καινούργια χώματα και θάλασσες κι ανθρώπους και ιδέες, και να τα βλέπεις όλα για πρώτη φορά, να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά, με μακρόσερτη ματιά, κι έπειτα να σφλανάς τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από την ψιλή κρισάρα του ο καιρός, να κατασταλάξει το ξαθέρι απ’ όλες τις χαρές και τις πίκρες σου – τούτη η αλχημεία της καρδιάς, είναι, θαρρώ μια μεγάλη, αντάξια του ανθρώπου ηδονή.

Νίκος Καζαντζάκης


more »

Category: Βόρεια Μακεδονία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ευρώπη, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Ταξίδι, Τσεχία, Φινλανδία  Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,  2 Comments