Γαλλικές Άλπεις

Κείμενο: Δημήτρης Παπαντωνίου
Φωτογραφίες: Αντώνης Παπαντωνίου

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009

«Στη μεγάλη διαδρομή της ζωής μας, όλα είναι δρόμος: η περιπλάνηση, ο προορισμός, η αναζήτηση, ο χρόνος, η φύση, ο άνθρωπος. Στοιχειά, που κάθε οδοιπόρος επιδιώκει συνειδητά, μέσα από την πολύπλευρη διαδικασία του ταξιδιού, να οικειοποιηθεί και να κρατήσει δικά του, μακριά από την αμετάκλητη φθορά του χρόνου. Γιατί, κάθε διαδρομή στο χάρτη αντιστοιχεί και σε μια διαδρομή της ψυχής του…»

Κων/νος Μητσάκης

Μετά την περσινή καταπληκτική εμπειρία μας με το ταξίδι στα Δυτικά Βαλκάνια, αποφασίσαμε και φέτος να κάνουμε το ίδιο. Έτσι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή (θα αναφερθούμε παρακάτω) τελικά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι που αρχικά είχαμε σχεδιάσει.

Οργάνωση του ταξιδιού
Το μέρος που θα πηγαίναμε το είχαμε λίγο πολύ αποφασίσει κατά την επιστροφή πέρυσι στο πλοίο. Απλά το επιβεβαιώσαμε και ήταν τελικά οι Άλπεις. Μετά από διαφορές συζητήσεις καταλήξαμε στο ότι το καλό κομμάτι των Άλπεων βρίσκεται στην Γαλλία όποτε και εκεί τελικός θα επικεντρωνόμασταν. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να επιλέξουμε την ημερομηνία που μετά από πολλές αλλαγές -για λόγους πάντως σοβαρούς- καταλήξαμε ότι θα ήταν το διάστημα από 13/8 έως 22/8.
Προμηθευτήκαμε τους καταλλήλους χάρτες και ενημερωθήκαμε από διάφορα βιβλία ανθρώπων που έχουν φάει τις Άλπεις με το κουταλι. Ετσι βγήκε και η διαδρομή που θα ακολουθούσαμε.
Βγάλαμε τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται πάντα για τέτοια ταξίδια, έγιναν οι προετοιμασίες στα μηχανάκια και αρχές Αύγουστου ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Η διαδρομή
Μετά από αρκετές αλλαγές που έγιναν αποφασίσαμε ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα περιλάμβανε μετά την άφιξη στην Αncona τους έξεις προορισμούς: Torino – Chamonix – Perouges – Lyon – Lamastre – Grenoble – Briancon – Col de la Bonette – Siena – Ancona. Στην πορεία του ταξιδιού άλλαξαν τα πλανά μας και είδαμε ότι δύσκολα θα έβγαιναν τα χιλιόμετρα έτσι όπως τα θέλαμε και έτσι αποφασίσαμε μετά το Chamonix να πάμε κατευθείαν στο Grenoble και από εκεί να κατέβουμε στην νότια πλευρά της Γαλλίας για να δούμε και την περίφημη Κυανή Ακτή.
Έτσι η τελική διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν: Ancona – Chamonix – Grenoble (2 μέρες) – Briancon – Nice – Monaco – Siena – Ancona.

Συμμετοχές
Η συμμέτοχες ήταν οι κλασικές όπως και τα μηχανάκια: Αντώνης Παπαντωνίου (Aprilia Caponord 1000), Δημήτρης Παπαντωνίου (Aprilia Atlantic Sprint 500).

1η Μέρα (13 Αυγούστου)
Διαδρομή: Λάρισα – Ηγουμενίτσα (Δημήτρης)
Σκόπελος – Αγ.Κων/νος – Ηγουμενίτσα (Αντώνης).
Χιλιόμετρα: 260 / 360

Η 13η Αυγούστου έφτασε και η προσμονή για το ξεκίνημα της περιπέτειας είναι μεγάλη. Οι ώρες στην δουλεία δεν περνούν με τίποτα όποτε και εγώ τις συντόμευσα με την κλασική άδεια από την σημαία (για 2 ώρες μόνο). Λίγο αργότερα χτυπάει το τηλέφωνο και ο Αντώνης μου αναγγέλλει ότι το καράβι που ήταν να φύγει από Σκόπελο χάλασε. Η απογοήτευση δεν περιγράφεται. Μετά το αρχικό ξενέρωνα και των δυο ανασυνταχθήκαμε και για καλή μας τύχη βρίσκει ένα τελευταίο εισιτήριο για Βόλο. Το καράβι από Ηγουμενίτσα θα έφευγε στις 11:30 το βράδυ οπότε ο Αντώνης με το που θα έφτανε στο Βόλο στις 4:30 θα έπρεπε να πάρει ταξί και να πάει σφαίρα στον Αγ.Κων/νο που είχε το μηχανάκι και από εκεί σφαίρα για Ηγουμενίτσα. Για να βγει αυτό που σχεδιάζαμε έπρεπε να μην γίνει πάλι καμία στραβή. Η τύχη αυτή την φορά ήταν με το μέρος μας: το πλοίο έφτασε στην ώρα του στο Βόλο, ο ταξιτζής που είχε κλείσει τηλεφωνικά ο Αντώνης ήταν μεγάλο αλάνι και τον πήγε σφαίρα, και εν τέλει τα κατάφερε να φτάσει μίση ώρα νωρίτερα από την αναχώρηση του πλοίου (να μας ζήσει η Εγνατία Οδός).
Με αυτά και με αυτά μπήκαμε στο καράβι και αφού βρήκαμε τον καναπέ-κρεβάτι που θα μας φιλοξενούσε για τις επόμενες 15 ώρες αράξαμε και αρχίσαμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα του ταξιδιού, αφού τις προηγούμενες ώρες ήμασταν με την ψυχή στο στόμα.

Επόμενη Σελίδα »

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x