Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 2ο

Κείμενο: Παπαντωνίου Δημήτρης
Φωτογραφίες: Παπαντωνίου Δημήτρης, Αχυρόπουλος Κυριάκος, Κορλός Αντρέας

Και πάλι στα Βαλκάνια… και πάλι στον αγαπημένο μου προορισμό… και πάλι σε δρόμους που φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις παλαιών διαδρόμων και δημιουργούν προσμονή νέων… και πάλι σε χώρους που μου προκαλούν την θετική αύρα που χρειάζομαι όσο τίποτα άλλο στη ζωή μου…
Βαλκάνια λοιπόν, με την παρέα φίλων αγαπημένων, ανθρώπων που γίνονται σύντροφοι για όλες αυτές τις μέρες. Ανθρώπων που σε βοηθούν με την παρουσία τους και μόνο, να διασκεδάσεις και να έρθεις πιο κοντά με αυτό που αγαπάς περισσότερο: την μοτοσυκλετιστική ταξιδιωτική εμπειρία…


Κυριάκος λοιπόν (κλασικά πλέον) και μια νέα συμμετοχή ως συνεπιβάτης μου, ο Ανδρέας. Συγχωριανός μου, Ελληνοπυργιώτης, όποτε αυτό αυτόματα σημαίνει… «και γαμώ τα παιδιά». Θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνει ταξίδι με μηχανή και θα δούμε πόσο υπομονετικός και σιδερόκωλος θα αποδειχθεί στην πίσω θέση της σελάς…

Η απόφαση ήταν να φύγουμε αρχές Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που έχει τελειώσει το καλοκαίρι και πριν αρχίσουν οι βαριές υποχρεώσεις (βλέπε σχολεία) ούτως ώστε να πάρουμε τις κατάλληλες δόσεις που θα μας βοηθήσουν για τη συνέχεια. Όλα έτοιμα λοιπόν για αναχώρηση…

1η Μέρα
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013
Αναχώρηση: 6:50 – Άφιξη: 15:30
Διαδρομή: Λάρισα – Σοφία (Βουλγαρία) – Νις (Σερβία)
Χιλιόμετρα: 636
Συνολικά Χιλιόμετρα: 636


Προβολή χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πρωινή αναχώρηση -μιας και αυτό είναι εφικτό με τον Κυριάκο- και τί καλύτερο να είσαι πρωί-πρωί πάνω στη μηχανή, με την κατάλληλη θερμοκρασία και να ταξιδεύεις. Ραντεβού στον Πλαταμώνα -Άγγλοι όλοι μας- και δρόμο με τελικό προορισμό σήμερα το Νις. Καλύψαμε γρήγορα τα χιλιόμετρα μέχρι τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα όπου και κάναμε την 1η μας στάση για καφεδάκι (ώρα 9:50). Η θερμοκρασία έχει ανέβει αλλά είναι σε πολύ καλά επίπεδα που σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα. Περάσαμε γρήγορα τους έλεγχους (;) και μπήκαμε στην Βουλγαρία (ώρα 10:20) όπου μια παράκαμψη λόγω έργων στο δρόμο Προμαχώνας-Σαντάνσκι μας καθυστερεί, μιας και η κίνηση από φορτηγά, μας κάνει να κινούμαστε με χαμηλή ταχύτητα. Η διαδρομή Kresna-Blagoevrast είναι όμορφη και προσωπικά την απολαμβάνω πάντα. Τα τελευταία 60 χλμ μέχρι την Σόφια έχουν γίνει ευρωπαϊκού επιπέδου με αποτέλεσμα να περάσουμε γρήγορα από τον περιφερειακό της πόλης. Τη συγκεκριμένη πόλη δεν την έχω επισκεφθεί ποτέ και δεν έχω άποψη για το τι μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη, αλλά αυτά που είδα στα περίχωρα μου δημιούργησαν αποκρουστική διάθεση.

Το τοπίο ομορφαίνει λίγα χλμ πριν τα σύνορα με την Σερβία, αφού ο δρόμος πηγαίνει παράλληλα με το ποτάμι και οι βράχοι δημιουργούν φυσικά τούνελ (Ε-80).

Όσες φορές και αν έχω κάνει διαδρομές σε αντίστοιχα τοπία, πάντα μου δημιουργούν μια υπέροχη διάθεση. Άλλωστε δεν θέλει και πολύ για να συμβεί αυτό.

Περνάμε εύκολα τα σύνορα παρά τον συνωστισμό Τούρκων που επιστρέφουν από διακοπές, μεταφέροντας στο αυτοκίνητο εκτός από τις πολυμελείς οικογένειες τους και όλα τα υπάρχοντά τους. Όσοι έχετε πετύχει Τούρκους σε σύνορα θα με καταλαβαίνετε και θα έχετε την εικόνα στα μάτια σας. Ο δρόμος (Ε-80) δυστυχώς συνεχίζει αδιάφορος μέχρι λίγα χλμ πριν από το Νις, όπου πρασινίζει και πάλι.

Στενός μεν ο δρόμος, αλλά πολύ καλής ποιότητας, δε. Για τη διαδρομή θα ήθελα να πω, πως επιλέξαμε να κάνουμε κάποια χλμ παραπάνω και να πάμε από Σόφια -μέσω Σκοπίων είναι πιο κοντά- κυρίως για να αποφύγουμε τον εθνικό δρόμο, αλλά και λόγω του ότι διάβασα κάπου, ότι από Σόφια η διαδρομή έχει περισσότερο φυσικό ενδιαφέρον. Τελικά δεν νομίζω ότι αξίζουν τα παραπάνω χλμ και καλύτερα από τον εθνικό δρόμο, μιας και θα καλύψετε σίγουρα περισσότερα και πιο εύκολα χλμ.
Φτάσαμε στο Νις το μεσημέρι και εγκατασταθήκαμε στο υπέροχο σπιτάκι που κλείσαμε. Η εξυπηρέτηση άψογη από μεριάς ιδιοκτητών, μεγάλη αυλή στην οποία βάλαμε μέσα τις μοτοσυκλέτες, μικρή κουζίνα με υλικά για καφέ και ένα όμορφο περιβάλλον. Αν συνυπολογίσετε ότι για όλα αυτά δώσαμε 10 ευρώ το άτομο… ε, τότε ομορφαίνει ακόμη περισσότερο.
Ετοιμαζόμαστε στα γρήγορα και σε λίγη ώρα βρισκόμαστε στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Δεν είναι για τρελά, αλλά μπορείς να περάσεις ένα απόγευμα ευχάριστα. Το Νις…



Ουσιαστικά η βόλτα μπορεί να αρχίσει από τη γνωριμία με το εσωτερικό του κάστρου, το οποίο είναι μια πολύ όμορφη πινελιά ανάμεσα σε πολύ τσιμέντο. Κατεβαίνοντας τον κεντρικό πεζόδρομο συναντάς πολλά μαγαζιά, πολλές καφετερίες -με λίγο κόσμο είναι η αλήθεια- και ένα εμπορικό κέντρο έκτρωμα που είναι άσχετο με το όλο περιβάλλον. Κάτω από τον πεζόδρομο υπάρχει υπόγεια αγορά, την οποία δεν επισκεφθήκαμε μιας και δεν θέλαμε να χάσουμε την βόλτα υπό το φως της ημέρας. Καταλήξαμε μετά από λίγη ώρα να πίνουμε καφέ σε κάποιο καφέ της πόλης και ως δια μαγείας -τυχαίο;- οι θαμώνες του, αποτελούνταν από θηλυκές υπάρξεις σλαβικής φυλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συμβουλή: μην παραγγείλετε ποτέ φραπέ σε χώρα του εξωτερικού. Την έχω πατήσει πολλές φορές αλλά πάντα κάνω το ίδιο λάθος. Στη συνέχεια πήγαμε να κάνουμε την πρώτη δόκιμη της περίφημης πλεσκαβίτσα. Καθίσαμε σ’ ένα μικρό μαγαζάκι δίπλα στα Mac Donald’s στον κεντρικό πεζόδρομο και φάγαμε την πιο νόστιμη και φθηνότερη πλεσκαβίτσα.

Είναι κάτι σαν μπιφτέκι στο πολύ ζουμερό και νοστιμότατο. Φάγαμε από περίπου δυο ο καθένας, τα οποία είναι υπερβολή αλλά όπως και να το κάνουμε, είμαστε παιδιά της υπερβολής. Μπύρα μετά και κους–κους μέχρι αργά το βράδυ.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι οι παρέες δεν είναι μικτές. Σπάνια να δεις μια παρέα αποτελούμενη από αγόρια και κορίτσια. Ή το ένα θα δεις ή το άλλο. Τι παίζει με αυτό τον λαό; Το ίδιο είχα παρατηρήσει και στην Ποντγκόριτσα τον περασμένο Ιούνιο. Ποιος ξέρει…

Η κούραση, μας υπενθυμίζει ότι τα χρόνια πέρασαν και δεν μπορεί να συνδυαστεί πλέον το ξενύχτι με τα πολλά χιλιόμετρα. Και επειδή καλή είναι η σλαβική φυλή αλλά τα πολλά χιλιόμετρα ακόμη καλύτερα, λέμε να την κάνουμε για ύπνο…

Λίγα «αξιοθέατα» ακόμη από το Νις…


Επόμενη Σελίδα »

Σελίδες: 1 2 3 4 5
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Παύλος Βελιάι
Παύλος Βελιάι
9 years ago

Μπράβο παιδιά πολύ ωραίο ταξιδιωτικό.. τώρα τελευταία ανακάλυψα το φόρουμ και διαβάζω τα άρθρa είνai πανέμορφα..
αν και έμενα Λάρισα φίλε μέχρι και τέλη Σεπτέμβρη δεν θυμάμαι να είχαμε ανταμώσει κάπου..θα χαρώ όμως να σε γνωρίσω.!!!

Νίκος-Πάτρα
Νίκος-Πάτρα
9 years ago

Πολυ ωραιο ταξιδι,αψογη πριγραφη και ωραιοτατες εικονες.Παρ ολο την “ηλικια σας”,σας ευχομαι να ειστε παντα γεροι κα να μας ταξιδευετε μαζι σας σε διαφορετικες διαδρομες.Σας ευχαριστω,παντα ορθιοι.

gralistas -Δημητρης Παπαντωνιου

Δημητρη οτι εγραψα παραπανω ισχυει και για σενα

Dimitris Tag
Dimitris Tag
9 years ago

ειστε ωραιοι,θα μπορουσες να μου πεις ή να το βαλεις πανω στον χαρτη και να μου στειλεις το link,απο το δωματιο στο σαραγεβο?

Paris Simeonidis
Paris Simeonidis
9 years ago

Παρα πολυ ωραιο κ αυτο το αρθρο σου Δημητρη! Νομιζω οτι βρηκα που θα παμε του χρονου εκδρομη μιας κ φετος θα επισκεφτουμε τις δαλματικες ακτες με τις περισσοτερες πληροφοριες να τις εχουμε αντλησει απο το δικο σου κ παλι αρθρο! Να εισαι παντα γερος δυνατος κ ορθιος, να συνεχισεις τα ταξιδια κ να μας δινεις κ μας τοσες πολλες κ χρησιμες πληροφοριες. ελπιζω καποια στιγμη να συναντηθουμε σε καποιο ταξιδι μιας κ ειμαστε κ μεις λατρεις τον δυο τροχων κ μας αρεσουν επισης τα ταξιδια στις γειτονες χωρες.

gralistas -Δημητρης Παπαντωνιου

Μακαρι Παρη να μπορουμε να ταξιδευουμε και σιγουρα καπου θα βρεθουμε

spitiko
9 years ago

Κατατοπιστικός όπως πάντα, αντε και στο επόμενο.

gralistas -Δημητρης Παπαντωνιου
Reply to  spitiko

Να εισαι καλα

dimitris
dimitris
9 years ago

Eiste oraioi …..mporeis na mou peis an thymasai sto saragevo pou meinate?i esto na to stigmatiseia stigmatiseis pano pano ston xarti kai na na moy steileis to link.
Euxaristo

gralistas -Δημητρης Παπαντωνιου
Reply to  dimitris

Δημητρη καλησπερα
χιλια συγνωμη που αργησα να απαντησω αλλα βλεπεις η ηλικια και το μυαλό
δεν συμβαδιζουν με την ….λεβεντια και την ομορφια (ψωναρααααα). Λοιπον το διαμερισμα εχει το ονομα “Sarajevo Apartments”, στην οδο save skarica 11, το τηλεφωνο ειναι +38762255715 και για το gps (αν τα γραφω σωστα):πλατος 43.85572 και μηκος 18.42337 (Ν 043 51.343 Ε 18 25.426). Ελπιζω να βοηθησα.Μπορεις να το δεις στο Booking. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: παρε και κλεισε απ’ ευθειας για να πετυχεις καλυτερη τιμη. Σιγουρα θα υπαρχει και στο facebook οποτε μπορεις να του στειλεις και μυνημα. Ελπιζω να βοηθησα αν και αργησα. Οτι θελεις απο Βαλκανια ειμαι στη διαθεση σου (και θα τσακιστω να σου απαντησω γρηγορα).

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x