Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Σεπ 21, 2022 @ 6:17 μμ

Νόμισμα: Ευρώ (€)
Συνοριακά φυλάκια: Παρακάτω δίνουμε μερικές πληροφορίες για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς:

Για την είσοδο σας στην Αλβανία χρειάζεστε απλά την ταυτότητα (νέου τύπου) ή το διαβατήριο σας και την πράσινη κάρτα από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Τα συνοριακά φυλάκια είναι τα εξής:
– Μαυρομάτι: είναι το δυτικότερο συνοριακό φυλάκιο κοντά στο χωριό Σαγιάδα Φιλιατών. Λειτουργεί από τις 6:00 έως τις 22:00.
– Κακαβιά: το πιο “δημοφιλές” πέρασμα προς τη γείτονα χώρα και το οποίο βρίσκεται σχετικά κοντά στα Ιωάννινα. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.
– Μέρτζιανης: μικρός σταθμός κοντά στο χωριό Μελισσόπετρα (Κόνιτσα). Λειτουργεί μέχρι τις 20:00.
– Κρυσταλλοπηγή: νότια της Μικρής Πρέσπας και αρκετά κοντά στην Καστοριά. Είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πέρασμα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Ακριβώς τα ίδια χαρτιά (ταυτότητα (νέου τύπου) ή διαβατήριο και πράσινη κάρτα) χρειάζεστε για την είσοδο σας στην Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχουν τρία συνοριακά φυλάκια τα οποία είναι:
– Νίκης: κοντά στην Φλώρινα με μέτρια κίνηση. Είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο.
– Εύζωνοι: το κύριο σύνορο των δύο χωρών. Μεγάλος σταθμός αλλά με αρκετές καθυστερήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.
– Δοϊράνης: νότια της ομώνυμης λίμνης και κοντά στους Ευζώνους. Είναι μικρός σταθμός αλλά αρκετές αναφορές λένε για γρήγορο πέρασμα. Όμως έχετε στα υπόψιν ότι υπάρχει μόνο ένας σταθμός ελέγχου και αν πέσετε σε κίνηση θα καθυστερήσετε πολύ. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Κατά την είσοδο σας στην Βουλγαρία, ο έλεγχος είναι τυπικός. Πλέον υπάρχουν κοινά φυλάκια και οι συνοριοφύλακες απλά θα σας σας κάνουν νόημα να περάσετε. Στα μικρότερα φυλάκια, όπου δεν υπάρχουν χωριστές λωρίδες για οχήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, υπάρχει τυπικός έλεγχος. Τα σημεία εισόδου/εξόδου είναι τα εξής:
– Προμαχώνας: ο κυριότερος σταθμός με την γείτονα χώρα βρίσκεται βόρεια της πόλης των Σερρών. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.
– Εξοχής: πολύ κοντά στο χωριό Κάτω Νευροκόπι. Γενικά είναι σταθμός με λίγη κίνηση εκτός από ορισμένες περιπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
– Θερμών (Αγίου Κωνσταντίνου): βρίσκεται βόρεια της Ξάνθης, κοντά στο χωριό Θέρμες. Έχω περάσει από τον σταθμό δύο φορές (Αύγουστο μήνα) και τις δύο το πέρασμα ήταν πολύ γρήγορο.
– Νυμφαίας: ακόμα ένα σταθμός που φημίζεται για γρήγορο πέρασμα. Βρίσκετε κοντά στο ομώνυμο χωριό, βόρεια της Κομοτηνής. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.
– Κυπρίνου: μικρός σταθμός κοντά στο ομώνυμο χωριό, νοτιοδυτικά του Ορμενίου. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως τις 20:00.
– Ορμενίου: μεγάλος σταθμός κοντά στο ομώνυμο χωριό του νομού Έβρου και πολύ κοντά στην Τουρκία. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Για την είσοδο σας στην Τουρκία θα χρειαστείτε διαβατήριο ή νέου τύπου ταυτότητα και πράσινη κάρτα. Υπάρχουν δύο συνοριακοί σταθμοί στο νομό Έβρου:
– Κήποι: ο κύριος σταθμός σύνδεσης των δύο χωρών βρίσκετε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.
– Καστανιές: κοντά στο ομώνυμο χωριό βόρεια της Ορεστιάδας. Λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Καύσιμα: Λόγο της ιδιομορφίας της χώρας (νησιά), η τιμή της Αμόλυβδης 95αρας βενζίνης κυμαίνεται από ~1,80€ μέχρι ~2,20€ (9/2022). Συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου ανάπτυξης για περισσότερες λεπτομέρειες.
Τράπεζες: Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-14:30. Ελάχιστα καταστήματα είναι ανοικτά και τα Σάββατα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν αρκετά ATM και οι πιστωτικές κάρτες γίνονται ευρέως δεκτές.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,05%
Όρια ταχύτητας: 50 km σε κατοικημένες περιοχές, 90 km εκτός πόλεων, 110 ή 130 km στις εθνικές οδούς.
Πρόστιμα: Αναμένεται σύντομα νέος ΚΟΚ με σαρωτικές αλλαγές. Για την ώρα οι παραβάσεις πληρώνονται στα γραφεία του Δήμου και στα ΕΛΤΑ και αν πληρωθούν εντός 10 ημερών, γίνετε έκπτωση 50%.
Διόδια: Υπάρχουν έξι δρόμοι με διόδια στην χώρα: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Α1), Ολυμπία Οδός (Α8), Εγνατία Οδός (A2), Αυτοκινητόδρομος Μορέας (A7), Ιόνια Οδός (Α5) και Αττική Οδός (Α6). Επίσης διόδια χρεώνονται στη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας. Σε όλους τους παραπάνω δρόμους/γέφυρες/σήραγγες, υπάρχουν σταθμοί διοδίων όπου πληρώνετε κυρίως σε μετρητά (υπάρχει και ηλεκτρονικός τρόπος, διαφορετικός για κάθε οδό (Fast Pass για Α5 και Α1 (Αττική-Λαμία), eway για τον A1 (Λαμία-Θεσσαλονίκη) Egnatia e-card για τον Α2, Ο-pass για τον Α8 και e-pass για Α6 και Α7. Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, οι εκάστοτε πομποδέκτες, ισχύουν για όλους τους αυτοκινητόδρομους. Ο πιο συμφέρων τρόπος, είναι να επιλέξουμε πομποδέκτη ανάλογα τον τόπο διαμονής μας ή ανάλογα το που πραγματοποιούμε πιο συχνές μετακινήσεις. Κι αυτό, διότι κάθε δίκτυο αυτοκινητοδρόμου, που έχει ήδη τον δικό του πομποδέκτη, εφαρμόζει τη δική του εμπορική πολιτική και προσφέρει τα δικά του εκπτωτικά πακέτα, τα οποία ισχύουν μόνο στο συγκεκριμένο δίκτυο και μόνο με τον αντίστοιχο πομποδέκτη. Κατά συνέπεια, όλοι θα μπορούν να περνούν με έναν πομποδέκτη, από οποιονδήποτε αυτοκινητόδρομο, αλλά θα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις μόνο όταν περνούν από το δίκτυο από όπου έχουν προμηθευτή πομποδέκτη. Στα άλλα δίκτυα θα χρεώνεστε ως απλή διέλευση, ανάλογα τη χρέωση του κάθε δικτύου. Από 1/1/21 θα ξεκινήσει η χιλιομετρική χρέωση των διοδίων, πρώτα από την Ολυμπία Οδό. Οι οδηγοί με τη χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS (O-pass), θα χρεώνονται πλέον για την πραγματική απόσταση που θα διανύει το όχημά τους εντός της Οδού.
Για τιμές διοδίων συμβουλευτείτε αυτήν την σελίδα, καθώς αυτές αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τηλέφωνα ανάγκης:
Ασθενοφόρο, Αστυνομία & Πυροσβεστική: 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας)

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Greece
Visit Greece (official tourism page)
Lonely Planet Greece

Σχετικά ταξιδιωτικά:

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x