Ρωσία

Τελευταία ενημέρωση: Σεπ 23, 2021 @ 10:09 μμ

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι από τις εμπειρίες μας στην Ευρωπαϊκή Ρωσία.

Νόμισμα: Ρούβλι Ρωσίας (RUB), 1€=53.34 RUB.
Δίπλωμα: Σύμφωνα με την επίσημη Ρώσικη σελίδα, το διεθνές δίπλωμα είναι υποχρεωτικό.
Visa – διαβατήριο: Περί βίζας στην Ρωσία: Μπορείς να την προμηθευτείς από το Προξενείο της Ρωσίας ή από συνεργαζόμενα και διαπιστευμένα από αυτό, ταξιδιωτικά πρακτορεία που αναλαμβάνουν την έκδοσή της. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις αρκετά τέτοια πρακτορεία, σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Την απέκτησα από τουριστικό πρακτορείο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου έδωσα μια φώτο (ή φώτος αν θυμάμαι καλά) και συμπλήρωσα μια αίτηση. Μου στοίχισε 90€ συν του ότι πληρώνεις 2€ για κάθε ημέρα παραμονής σου στη χώρα. Προσωπικά έβαλα 10 ημέρες, για να είμαι μέσα στα χρονικά πλαίσια του ταξιδιού και μου κόστισε συνολικά 110€. Μετά από 15 εργάσιμες ημέρες, μου εστάλη το διαβατήριο με τη βίζα, καθώς και ένας φάκελος με κάτι χαρτιά όπου δεν κατάλαβα τι ήταν, μιας και ήταν γραμμένα στα ρωσικά. Λογικά πρέπει να ήταν τα Voucher & Visa Support.
Το φάκελο αυτό, τον είχα ανά πάσα στιγμή μαζί μου, τόσο στα σύνορα, όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ρωσία.
Όσον αφορά τη Visa Support, μπορείς να τη βγάλεις στο ξενοδοχείο που θα διανυκτερεύσεις. Μπορείς να τη βγάλεις και πριν το ταξίδι, αν δεν έχεις αποφασίσει που θα μείνεις, όπως εγώ. Στο hostel όταν τους την έδειξα, δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται.
Συνοριακά φυλάκια:
– Περί ελέγχων στα σύνορα, κατά την είσοδο στην Ρωσία:
Έλεγχος 1ος: Μπήκα σε μια αίθουσα και από τον γκισέ μου ζήτησαν μόνο το διαβατήριο, κάνοντάς μου τυπικές ερωτήσεις.
Έλεγχος 2ος: Στον πρώτο γκισέ συμπλήρωσα ένα διπλότυπο χαρτάκι εισόδου στη χώρα, όπου στο πρώτο αναγράφεται η ημερομηνία εισόδου και στο δεύτερο, αυτή της εξόδου, το οποίο πρέπει να προσκομίσω κατά την έξοδό μου από τη χώρα.
Στον δεύτερο γκισέ συμπλήρωσα εις διπλούν ένα έντυπο, το οποίο είναι γραμμένο μόνο στα ρωσικά. Αν υπάρχει υπάλληλος που να γνωρίζει αγγλικά είσαι τυχερός. Αν όμως πετύχεις υπάλληλο που δεν γνωρίζει αγγλικά (που είναι και το πιο πιθανό) τότε τι να σου πω; Τρέχα γύρευε…
Επίσης και αυτό το χαρτί πρέπει να το προσκομίσω κατά την έξοδό μου από τη χώρα.
Έλεγχος 3ος: Μου ζήτησαν μόνο το διαβατήριο.
– Έλεγχοι στα σύνορα κατά την έξοδο από την Ρωσία:
1oς: Διαβατήριο
2oς: Διαβατήριο
3oς: Δίνεις το μικρό χαρτάκι εξόδου από τη χώρα το οποίο κρατάς μαζί σου από την είσοδο στη χώρα. Επίσης δίνεις το χαρτί μεγέθους Α4, το οποίο συμπλήρωσες εις διπλούν στην είσοδο, το σφραγίζουν και στο επιστρέφουν.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: Η Ρωσία είναι μια χαοτική χώρα, έτσι οι διαφορές στην ώρα αλλάζουν ανάλογα την περιοχή. Στην λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη κτλπ) η διαφορά με την ώρα Ελλάδας είναι +0h την θερινή περίοδο και +1h την χειμερινή, καθώς η Ρωσία κατήργησε την θερινή ώρα το 2014. Αναλυτικότερα δείτε τις διαφορές ώρας εδώ.
Τράπεζες: Οι περισσότερες τράπεζες λειτουργούν Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-18:00 και Σάββατο 9:00-15:00. Υπάρχουν αρκετά ATMs στις μεγαλουπόλεις και οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές και πάλι στις μεγαλουπόλεις.
Καύσιμα: Αμόλυβδη: 0,52 €/lt (12/2020). Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε μερικά πρατήρια.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0%
Όρια ταχύτητας: 60 χιλ στις κατοικημένες περιοχές, 90 εκτός πόλεων και 110 στους αυτοκινητόδρομους.
Πρόστιμα: Τα πρόστιμα πληρώνονται σε τράπεζα. Η αστυνομία δεν εισπράττει κλήσεις.
Διόδια: Διόδια εισπράττονται στους εξής αυτοκινητόδρομους: M3, M4 και M11. Για τιμές διοδίων δείτε αυτήν την σελίδα.
Ιδιαιτερότητες: Ο συνεπιβάτης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 ετών. SOS για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων: Σε πολλά σημεία του δρόμου και στο αριστερό τμήμα του ρεύματος στο οποίο κινείσαι, υπάρχει διέξοδος, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις νόμιμα αναστροφή!
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Ασθενοφόρο, Αστυνομία & Πυροσβεστική: 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας)
Πρεσβεία Μόσχας: (007495) 5392940, 5392941 – Δ/νση: Leontyevskiy pereulok, 4 – email: [email protected]
Γενικό Προξενείο Αγίας Πετρούπολης: (007812) 3343586 – Δ/νση: Chernyshevskogo Prospect 17 – email: [email protected]
Γενικό Προξενείο Νοβοροσσίσκ: (0078617) 646452, 646485 – Δ/νση: Mira 13 – email: [email protected]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Russia
Russia Federal Agency of Tourism
Lonely Planet Russia

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Σαν βγεις στο πηγαιμό για το North Cape

* Εάν είστε από την Ρωσία ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x