Οι «μηχανές» του χρόνου


3 Αυγούστου, Βουδαπέστη-Κρακοβία (χιλ 400)

Προβολή χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κατά την αναχώρηση γινόμαστε μάρτυρες μίας κλήσης για παράνομη στάθμευση. Να μου πείτε τι το περίεργο μπορεί να έχει ένα μπιλιετάκι; Διαβάστε και θα δείτε. Ο δημοτικός αστυνομικός που περισσότερο μοιάζει με πρόσκοπος φιλοδωρεί την Porsche με ιταλικές πινακίδες που είναι παρκαρισμένη δίπλα μας. Κατά αρχάς κόβει την κλήση, φροντίζει για την αδιαβροχοποίησή της τοποθετώντας την μέσα σε νάιλον σακουλάκι και στη συνέχεια την τοποθετεί στον υαλοκαθαριστήρα. Βγάζει μια φωτογραφική μηχανή και αποθανατίζει τόσο το κατόρθωμά του όσο και το αυτοκίνητο από όλες τις γωνίες. “Αδιάψευστα τα στοιχεία κύριε πρόεδρε…”.

Εμείς αναχωρούμε πριν περιλάβει και εμάς, κάνοντας ένα πρωινό πέρασμα μέσα από την Πέστη για να δούμε, τουλάχιστον από μακριά, αυτά που δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε και στη συνέχεια τραβάμε βόρεια προς Σλοβακία.

Η διαδρομή αρχίζει επιτέλους να γίνεται ενδιαφέρουσα. Επαρχιακός δρόμος, καταπράσινος με ωραία στροφιλίκια και λιγοστή κίνηση.

Διανύουμε ογδόντα χιλιόμετρα πριν περάσουμε τα ανοικτά σύνορα της Σλοβακίας. Η διαδρομή παραμένει πανέμορφη αλλά ο καιρός κλείνει επικίνδυνα μπροστά μας και οι πρώτες σταγόνες δεν αργούν να μας συναντήσουν. Σύντομα όμως μετατρέπονται σε καταιγίδα και μια γέφυρα αναλαμβάνει το ρόλο του προσωρινού μας υπόστεγου.

Βάζουμε αδιάβροχα και συνεχίζουμε για να διασχίσουμε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της σημερινής διαδρομής, αυτό που ανηφορίζει προς το χιονοδρομικό κέντρο Donovaly. Δυστυχώς λόγω βροχής οι φωτογραφικές μηχανές σε αυτό το υπέροχο μέρος έμειναν σιωπηλές.

Κατηφορίζοντας ο καιρός ανοίγει και πάλι, το θερμόμετρο ανεβαίνει και τα αδιάβροχα τάχιστα παίρνουν θέση στις αποσκευές μας. Η διαδρομή παραμένει κατά το πλείστον γραφική.


Oravsky Hrad στην κωμόπολη Oravsky Podzamok

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω διασχίζουμε τα επίσης ανοικτά σύνορα με Πολωνία.

Η «πράσινη διαδρομή» συνεχίζεται με τη μόνη διαφορά ότι η χώρα είναι τρελά πυκνοκατοικημένη. Το ένα χωριό διαδέχεται το άλλο με συνέπεια να κινούμαστε σε αρκετά χαμηλές ταχύτητες.

Ο καιρός έχει αρχίσει να κλείνει για ακόμα μία φορά και οι πρώτες ψιχάλες δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους. Η βροχή όλο και δυναμώνει και εμείς ψάχνουμε μάταια για στέγαστρο. Σταματάμε στο πλάι του δρόμου μέσα σε τρελή καταιγίδα. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε αδιάβροχα και τα αυτοκίνητα από πίσω μας σταματούν λόγω κακής ορατότητας από την δύναμη της βροχής. Σαν παπάκια ξεκινάμε να πλατσουρίζουμε για καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα μέχρι την πόλη της Κρακοβίας. Ευτυχώς μέσα στην πόλη η βροχή ηρεμεί αλλά η κίνηση είναι ανυπόφορη. Φτάνουμε στο σημείο που έπρεπε να είναι το ξενοδοχείο μας αλλά δεν βλέπουμε την πινακίδα του πουθενά. Ρωτάμε, τους δείχνουμε τον χάρτη, την οδό του ξενοδοχείου μάταια για αρκετή ώρα, ώσπου από ένα γειτονικό τουριστικό γραφείο μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το ξενοδοχείο Globus βρισκόταν είκοσι μέτρα παρακάτω… μόλις στρίψαμε την γωνία… Έλεος!

Το προσωπικό φιλικότατο, με άριστα το δέκα έπαιρνε δώδεκα, αλλά η συνεννόησή μας για το πάρκινγκ μας τρώει πάνω από μισή ώρα. Ναι μεν μας έστειλαν σε κάποιο συμβαλλόμενο πάρκινγκ στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, ο υπεύθυνος του χώρου όμως δεν μπορούσε να μας καταλάβει με τίποτα.

Η βροχή ξαναρχίζει και κρατάει όση ώρα εμείς τακτοποιούμαστε στο άνετο ξενοδοχείο. Σταματάει ευτυχώς με το που βγαίνουμε για εξόρμηση στην πόλη. Πορεία λοιπόν προς το ιστορικό κέντρο, μνημείο της UNESCO από το 1978 με την πλατεία του που είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης.

Κλικ για μεγέθυνση...

Εκεί φιλοξενείται η βασιλική της Παρθένου Μαρίας χτισμένη το 14ο αιώνα σε γοτθικό ρυθμό. Ανά μία ώρα, από τον 80 μέτρα ύψους πύργο της, ακούγεται μια μελωδία η οποία είναι η σάλπιγγα που κάποτε ηχούσε ως προειδοποίηση κινδύνου κατά τις, εξαιρετικά τακτικές, εισβολές στην πόλη. Η μελωδία διακόπτεται απότομα, σε ανάμνηση του σαλπιγκτή που σκοτώθηκε κατά την εισβολή των Τατάρων το 14ο αιώνα χτυπημένος από ένα βέλος στο λαιμό. Η εκκλησία είναι διάσημη για την ξυλόγλυπτη Άγια Τράπεζα του Veit Stoss.


Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το Sukiennice ή Cloth Hall, ένα μεγάλο αναγεννησιακό κτίριο στο οποίο στεγάζονται δεκάδες μαγαζάκια με σουβενίρ. Κέντρο εμπορίου από την εποχή που κατασκευάστηκε, εξυπηρετούσε τους περιπλανώμενους εμπόρους αλλά και τους ντόπιους οι οποίοι συγκεντρώνονταν σε αυτό για να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν την πραμάτεια τους.

Στην πλατεία μπορεί κανείς να θαυμάσει και τον πύργο του Δημαρχείου. Είναι ότι έχει απομείνει από το παλιό δημαρχείο το οποίο γκρεμίστηκε το 1820 για λόγους διαπλάτυνσης της πλατείας.

Συνεχίζουμε για λίγο τον περίπατό μας στα στενά της παλιάς πόλης η οποία περικλείεται από τρία χιλιόμετρα αμυντικά τείχη με 46 πύργους και εφτά εισόδους. Είναι δε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παλαιάς πολωνικής πόλης, καθώς η Κρακοβία διατέλεσε πρωτεύουσα της χώρας μέχρι και το 1596.

Κατά τον περίπατό μας περνάμε και από το εντυπωσιακό θέατρο του Juliusz Słowacki. Κατασκευάστηκε το 1893 στη θέση μίας παλαιάς εκκλησίας και ήταν το πρώτο δείγμα της πολωνικής αρχιτεκτονικής. Ήταν δε το πρώτο κτίριο της πόλης με ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα στομάχια μας διαμαρτύρονται έντονα και η επιλογή μας για σήμερα είναι το Il Forno, μια πιτσαρία με υπέροχο περιβάλλον πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Το φαγητό καλό και πάμφθηνο.

Πριν επιστρέψουμε στα κρεβάτια μας κάνουμε ένα νυκτερινό περίπατο στο φωταγωγημένο ιστορικό κέντρο.

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
25 Σχόλια
 1. Madv says:

  Για όσους προσπαθούν να κατεβάσουν τα tracklog της διαδρομής, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον πάροχο μου που ελπίζω να λυθεί μέχρι αύριο.

  Τα αρχεία έχουν ήδη ανέβει αλλά για κάποιο λόγο δεν έχω ούτε έχετε πρόσβαση…

  soz

 2. Γιώργος - George20vt says:

  Απίστευτο ταξίδι, όμορφες διαδρομές, ψαγμένοι προορισμοί. Κάνατε το ταξίδι διαβασμένοι και αποζημιωθήκατε…!!!

  Ό,τι άλλο και να πω θα φανεί κλισέ… Να είστε καλά και να σχεδιάζετε με γλυκειά προσμονή το επόμενο.

 3. FZMAN says:

  Συγχαρητήρια παιδιά για το υπέροχο ταξιδι και βέβαια για την εκπληκτική περιγραφή και τις φωτογραφίες.
  Εύχομαι να είστε καλά και να ταξιδεύεται.

 4. Madv says:

  Ευχαριστώ Γιώργηδες, να ‘στε καλά να μας ταξιδεύετε και εσείς μέσα από τα δικά σας οδοιπορικά.

  ΥΓ Επειδή δεν βλέπω να λύνετε το θέμα που έχω με τον server που φιλοξενεί τα αρχεία των διαδρομών, τα μετέφερα στο rapidashre. Ελπίζω προσωρινά…

 5. sakis says:

  μπραβο για ακομη μια φορα……ειστε οι πρωτοι και με διαφορα…..
  η παρεα του motodiadromes σας το αφιερωνει αυτο το βιντεακι…..http://www.youtube.com/watch?v=LnDiYkfAKWw

 6. Eratw kap says:

  Οφείλω να πω ότι μαγεύτηκα και ζήλεψα συγχρόνως..εύχομαι να σας γνωρίσω μια μέρα και να καταφέρω να ακούσω τις ιστορίες σας.. Παιδιά και στο επόμενο ονειρικό ταξίδι με το καλό..Να προσέχετε..καλές βόλτες!

 7. Δημητρης says:

  τωρα τι να λεμε…
  η σιωπη μου προς απαντηση σας…

  Υ.Γ κλασικα οπως και περυσι θελω καποιες λεπτομεριες γιατι του χρονου (πρωτα ο Θεος) θα τραβιξουμε Τρανσυλβανια.

  Y.Γ 2: οπως μου εγραψες σας ακολουθουμε καταποδας στα ταξιδια σας.Ειναι τιμη για εμας να ακολουθουμε πρωτοπορους και ανθρωπους που μοιραζομαστε τα ιδια ονειρα….

  Να σας εχει ο Θεος καλα….

 8. Δημητρης says:

  μακαρι να μπορεσουν καποτε να συμπεσουν οι ταξιδιωτικοι προορισμοι μας. Νομιζω οτι θα ταιριαζαν οι ‘ροδες’ μας…

 9. Madv says:

  @ motodiadromes
  σας περιμένω κρήτη
  ελπίζω να παίζει ακόμα αυτό το σενάριο

  @Eratw
  Tnx a lot

  @Δημήτρη
  οτι θες φυσικά είμαι εδώ
  το μ΄ακολουθείς κατά πόδας ελπίζω να μην το πήρες σοβαρά. ο κόσμος είναι πολύ μικρός και εγώ σίγουρα ακολουθώ κάποιον άλλο.
  ελπίζω να τα πούμε κάποια στιμγή από κοντά και γιατί όχι να μοιραστούμε τις ίδιες εικόνες απ΄την τρέλα που κουβαλάμε

 10. nickman says:

  Α ρε Στελιο, τί μας κανατε παλι!!!!
  Τί να πωπαιδια, παντα τετοια και καλυτερα!!!!

 11. QuadMudNess says:

  Εξαιρετικο ταξιδι παιδια, αν και στην Ουκρανια θα μπορουσατε να περασετε πολυ καλυτερα στα νοτιοδυτικα.
  Να ειστε καλα και παντα τετοια!

 12. Madv says:

  @ Δημήτρη, το εύχομαι κι εγώ.. ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να κουτουληθούμε

  @ nickman, να ‘σαι καλά φίλε

  @ QuadMudness, Ουκρανία περάσαμε super, ασχέτως αν θεωρώ τους Ουκρανούς τον πιο αφιλόξενο λαό που έχω συνατήσει μέχρι τώρα. Η συμπεριφωρά τους δεν μας χάλασε το ταξίδι 😉 Όταν εννοείς νοτιοδυτικά που εννοείς; Γιατί μπήκαμε από την νοτιοδυτική πλευρά της Ουκρανίας η οποία ήταν γεμάτη με τσιγγάνους και καταυλισμούς.

 13. entaxi…!!! zilevo..!!! eyxaristi8ikate tora?????

  • Madv says:

   Μην ζηλεύεις λέμε.. αλήτες μηνανόβιοι είναι αυτά τα κοπέλια 😉

   Να ‘σαι καλά Βιβή και εύχομαι γρήγορα να βρεθούμε και πάλι για να γευτούμε τις λιχουδιές σου, με επιδόρπιο την απολαυστική παρέα σου.

 14. nigeo says:

  Εξαιρετική παρέα, εξαιρετικό οδοιπορικό μπράβο!
  Σας εύχομαι να έχετε πάντα ασφαλή χιλιόμετρα και να κάνετε τα ταξίδια που ονειρεύεστε πραγματικότητα!

  Φιλικά,
  Νίκος

 15. Dimitris says:

  Πραγματικα θεωρω οτι εδω μεσα διαβαζω τα καλυτερα ταξιδιωτικα…
  Eισαστε οι πρωτοποροι και ακολουθουμε

  Συνεχιστε ετσι…

  Συγχαρητηρια απο ολη την παρεα του MotoTrips.

  υγ
  Ευχαριστουμε που μας βαλατε στους κομβους σας…

 16. Βασίλης says:

  Συγχαρητήρια Στέλιο για την πολύ καλή περιγραφή σου και σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που άντλησα μέσα από τις εμπεριστατωμένες πληροφορίες που έδωσες.
  Μπράβο και στην παρέα σου.

  Φιλικά,
  Βασίλης

  • Madv says:

   Ευχαριστώ Βασίλη

   Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

   Ευχαριστώ και εν μέρη των συνταξιδιωτών μου

 17. Madv says:

  up 2 date… google maps added, όπως υποσχέθηκα

 18. Βαρδής says:

  Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις όμορφες φωτογραφίες και τις πολύτιμες πληροφορίες. Το ταξίδι αυτό με μικρές παραλαγές το σχεδιάζω για φέτος το καλοκαίρι.

Το σχόλιο σας