Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Τελευταία ενημέρωση 03/2018

Νόμισμα: Δηνάριο (MKD), 1€=61.65 MKD. Συνάλλαγμα μπορείς να κάνεις μόλις περάσεις τα σύνορα στο γραφείο συναλλάγματος (λειτουργεί καθημερινά επί 24ωρου βάσεως). Επίσης συνάλλαγμα μπορείς να κάνεις και στα ξενοδοχεία. Αρκετά καταστήματα & βενζινάδικα δέχονται €, αλλά σας κλέβουν λίγο στην μετατροπή.
Visa – Διαβατήριο: Δεν χρειάζεται θεώρηση (visa). Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο. Αρκεί η νέου τύπου ταυτότητα.
Διεθνές Δίπλωμα: Δεν είναι απαραίτητο
Συνοριακά φυλάκια: Οι συνοριακοί υπάλληλοι είναι πολύ τυπικοί και λόγω της διαφωνίας του ονόματος και ίσως σας δημιουργήσουν πρόβλημα.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: -1 ώρα
Τράπεζες: Υπάρχουν αρκετές Ελληνικές τράπεζες στη γειτονική χώρα.
Καύσιμα: Κόστος αμόλυβδης 1,02€ (3/2018). Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε αρκετά πρατήρια. Τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με Ελλάδα δέχονται πιστοτικές κάρτες.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24αωρο
Εξοπλισμός: Το κράνος είναι υποχρεωτικό για οδηγό και συνοδηγό.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0.05%
Όρια ταχύτητας: 120 χιλ. σε αυτοκινητόδρομο, 80 χιλ. εκτός κατοικημένων περιοχών, 50 χιλ. σε κατοικημένες περιοχές
Διόδια: Έχουν πληρωτέους σταθμούς διοδίων, όπως στην Ελλάδα, και οι τιμές των διοδίων στους σταθμούς αναγράφονται και σε ευρώ. Δέχονται € σε χαρτονόμισμα, αλλά και κέρματα των 2€, 1€ και 0,50€. Για τις τιμές των διοδίων συμβουλευτείτε αυτήν την σελίδα.
Πρόστιμα: Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα. Τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα αρχίζουν από 1500 MKD (~25€).
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρώτες Βοήθειες: 194
Αστυνομία: 192
Πυροσβεστική: 193
Οδική βοήθεια: 196
Οδικές πληροφορίες: 9801
Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια: + 3892 3219260
Κωδικός κλήσης από Ελλάδα: 00389

Χρήσμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel FYROM
Exploring FYROM national tourism portal
Lonely Planet FYROM

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Βαλκάνια”
Ex – Yugoslavia: χτίζοντας γέφυρες και γκρεμίζοντας τείχη
Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 4ο
Από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια στα Βαλκανικά αλώνια
Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 1ο
Balkan Express: του δρόμου η χαρά
Βαλκάνια… Ευρώπη… Ελλάδα…

Υ.Γ. Επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», σε αυτή τη σελίδα δεν εξετάζουμε το θέμα της ονομασίας, απλά αναφέρουμε και παραθέτουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

* Εάν είστε από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
3 Σχόλια
  1. Penny says:

    Πολύ καλό . Για τα τελευταία στοιχεία στις ισοτιμίες υπάρχει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να κάνει μετατροπή μεταξύ νομισμάτων και να δει σε πραγματικό χρόνο την αξία τον νομισμάτων. Το αναφέρω γιατί ίσος να είναι χρήσιμος.

  2. Madv says:

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα διόδια δεν δέχονται πια κέρματα. Κρατάτε μαζί σας μικρά χαρτονομίσματα. 5€ φτάνει για να πληρώσετε και τους 3 σταθμούς και περισσεύουν και μερικά δηνάρια για νεράκι. (updated: 8/2013)

Το σχόλιο σας