Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 18, 2023 @ 12:55 μμ

Νόμισμα: Βοσνιακό Μάρκο (BAM), 1€=1.95 BAM. Ευρώ (€) δέχονται σχεδόν παντού αλλά υπάρχει περίπτωση να σας “κλέψουν” λίγο στην ισοτιμία.
Δίπλωμα: Διεθνές δίπλωμα προτεινόμενο.
Visa – διαβατήριο: Δεν χρειάζεται έκδοση θεώρησης (visa). Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο. Η είσοδο στην χώρα μπορεί να γίνει μόνο με την ταυτότητα σας (νέου τύπου).
Συνοριακά φυλάκια: Η διέλευση είναι αρκετά απλή, απλώς δείχνετε το διαβατήριο σας ή την ταυτότητα σας και την πράσινη κάρτα.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: -1 ώρα
Τράπεζες: Μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα σε οποιαδήποτε τράπεζα με απλή υπόδειξη του διαβατηρίου σας. Οι υπάλληλοι που θα σας εξυπηρετήσουν μιλάνε τουλάχιστον αγγλικά. Θυμηθείτε να αλλάξετε όλα τα Βοσνιακά σας Μάρκα πριν φύγετε από την χώρα, γιατί αυτά δεν γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες. Υπάρχουν αρκετά ATM (φυσικά αν τα χρησιμοποιήσετε θα σας δώσουν Βοσνιακά Μάρκα). Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές στα περισσότερα καταστήματα & εστιατόρια.
Καύσιμα: Αμόλυβδη (Eurosuper 95): 1,28€ (12/2023). Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε αρκετά πρατήρια. Δύσκολα βρίσκεις πρατήριο σε δευτερεύον δρόμο.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24αωρο.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό και συνοδηγό.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0.031%
Όρια ταχύτητας: 120 χιλ. σε αυτοκινητόδρομο, 100 χιλ. σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με ξεχωριστές λωρίδες, 80 χιλ. σε μη κατοικημένες περιοχές και 60 χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Πρόστιμα: Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα επί τόπου. Υπάρχουν πάρα πολλά μπλόκα (με ραντάρ τοποθετημένα σε τρίποδο) συνήθως στους κύριους οδικούς άξονες. Οι αντιθέτως διερχόμενοι οδηγοί σας ειδοποιούν αναβοσβήνοντας τα φώτα.
Διόδια: Διόδια εισπράττονται στο κομμάτι του Α1 αυτοκινητόδρομου που βρίσκεται κοντά στο Σαράγιεβο, από το Svilaj μέχρι το Odjak και μεταξύ των Medugorje – Ljubuski κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Η πληρωμή τους μπορεί να γίνει σε Βοσνιακά Μάρκα, Ευρώ ή με πιστωτική κάρτα. Προσοχή: αν πληρώνεται σε ευρώ δεν δέχονται κέρματα. Τιμές διοδίων μπορείτε να βρείτε στην επίσημη τους σελίδα.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρώτες Βοήθειες: 123
Αστυνομία: 122
Πυροσβεστική: 124
Πρεσβεία Sarajevo: (+38733) 560550, Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +387 62469078, Δ/νση: Obala Maka Dizdara 1, email: [email protected]
Κωδικός κλήσης από Ελλάδα: 00387

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Bosnia and Herzegovina
Lonely Planet Bosnia and Herzegovina

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Βαλκάνια”
Μονός αλλά όχι Μόνος!
Ex – Yugoslavia: χτίζοντας γέφυρες και γκρεμίζοντας τείχη
Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 3ο
Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 2ο
Από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια στα Βαλκανικά αλώνια
Ro-mania & πέριξ
Αυστρία μέσω Βαλκανίων
Βαλκάνια… Ευρώπη… Ελλάδα…

* Εάν είστε από την Βοσνία & Ερζεγοβίνη ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x