Κόσοβο

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 28, 2022 @ 8:26 μμ

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κράτος. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να παραθέσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Κόσοβο, με τη μοτοσυκλέτα τους.

Νόμισμα: Ως νόμισμα, έχει de facto το ευρώ (€). O όρος de faco, νομοθετικά σημαίνει αυτό που εφαρμόζεται στην πράξη, χωρίς να το επιβάλλει κάποιος νόμος. Στις περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους, χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές το δηνάριο Σερβίας (RSD).
Δίπλωμα: Απαραίτητο το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης (αν και δεν μου ζητήθηκε).
Visa – διαβατήριο: Απαραίτητο το διαβατήριο για την είσοδο. Χωρίς αυτό, δεν επιτρέπεται η είσοδος. Υπάρχουν πρόσφατες αναφορές ότι έχει επιτραπεί είσοδο στην χώρα με νέου τύπου ταυτότητα, αλλά επίσης υπάρχουν πρόσφατες αναφορές από φίλους που έχουν φάει “πόρτα”. Η συμβουλή μας είναι να έχετε μαζί σας το διαβατήριο σας.
Συνοριακά φυλάκια: Στο Κόσοβο, μπορείς να εισέλθεις από όλες τις χώρες που συνορεύουν με αυτό (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία). Αν εισέλθεις από Αλβανία, Μαυροβούνιο ή Βόρεια Μακεδονία δεν μπορείς μετά να εξέλθεις στην Σερβία, καθώς η συγκεκριμένη δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως κράτος και κατά συνέπεια τη σφραγίδα στο διαβατήριο. Όμως αν μπεις από την πλευρά της Σερβίας, τότε μπορείς να ξαναβγείς στην Σερβία.
Ασφάλεια: Δεν ισχύει η πράσινη κάρτα. Κατά την είσοδο, μπορείς να προμηθευτείς την ασφάλεια για τη μοτοσυκλέτα, όπου η μικρότερη διάρκειά της είναι 15 ημέρες και κοστίζει 10€ ή 20€ για ένα μήνα (12/2022). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: -1 ώρα
Τράπεζες: Υπάρχουν αρκετά ΑΤΜ τα οποία δέχονται κάρτες ανάληψης. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε μερικά καταστήματα.
Καύσιμα: Αμόλυβδη 1,05 €/lt (01/2018). Ελάχιστα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό και συνοδηγό.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0.05%
Όρια ταχύτητας: 120km/h στους αυτοκινητόδρομους, 100 km/h στους άλλους δρόμους και 60 km/h εντός κατοικημένων περιοχών.
Διόδια: Δεν υπάρχουν δρόμοι με διόδια. Από το 2018 συζητιέται η τοποθέτηση διοδίων στον αυτοκινητόδρομο από Pristina προς Αλβανία.
Ιδιαιτερότητες: Ο δρόμος Σκόπια – Pristina είναι αρκετά ταλαιπωρημένος αλλά οι υπόλοιποι δρόμοι δεν είναι και τόσο χάλια… Αντιθέτως είναι καλύτεροι από ότι θα περίμενε κανείς. Ο αυτοκινητόδρομος Pristina – Prizren είναι εφάμιλλος της Εγνατίας, όπως και το κομμάτι που φτιάχνεται από Pristina προς Pec.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αστυνομία: 192 ή 922
Πυροσβεστική: 193
Πρώτες Βοήθειες: 194
Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα, Δ/νση: Ismail Qemali 59, Dragodan/Arberia II, Τηλ: +38138 243013, 247370-2, email: [email protected]

Χρήσιμοι συνδέσμοι:
Wikitravel Kosovo
Be in Kosovo
Lonely Planet Kosovo

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Βαλκάνια”
Ex – Yugoslavia: χτίζοντας γέφυρες και γκρεμίζοντας τείχη
Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 1ο

* Εάν είστε από το Κόσοβο ή το έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Madv
Admin
8 years ago

Updated χάρις τις πληροφορίες του φίλου Θανάση Παπαρνάκη. Ευχαριστούμε Θανάση!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x