Ισλανδία

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 18, 2023 @ 6:47 μμ

Νόμισμα: Ισλανδική Κορόνα (ISK) 1€=149.50 ISK
Καύσιμα: Η αμόλυβδη βενζίνη κοστίζει περίπου 2,07€ (12/2023). Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε όλα τα πρατήρια. Τα περισσότερα πρατήρια στην επαρχία είναι αυτόματα (χωρίς παρουσία υπαλλήλου, λειτουργία με κάρτα) και φυσικά λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικά κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη.
Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -3
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,05%
Όρια ταχύτητας: 50 km σε κατοικημένες περιοχές, 80 ή 90 km εκτός πόλεων.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο
Ιδιαιτερότητες: Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου αποτελείται από χωμάτινους δρόμους. Στους ονομαζόμενους F roads απαγορεύονται οχήματα που δεν είναι 4×4 (F approved) και ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες. Σε αυτούς τους δρόμους, σε αρκετές περιπτώσεις, θα πρέπει να διασχίσετε ποτάμια.
Οι περισσότερες γέφυρες στην επαρχία διαθέτουν μια λωρίδα ανά κατεύθυνση. Η διάσχιση γίνετε κατόπιν συνεννόησης με τα αντιθέτως διερχόμενα οχήματα.
Πρόστιμα: Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα επί τόπου.
Διόδια: Διόδια εισπράττονται στο Vaðlaheiði Tunnel στην βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στο Akureyri. Η διέλευση για μοτοσυκλέτες είναι δωρεάν, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα θα πρέπει να πληρώσουν ηλεκτρονικά μέσω της πιο πάνω σελίδας.
Πάρκινγκ: Πληρωτέοι χώροι στάθμευσης έχουν αρχίζει να εμφανίζονται δίπλα σε σημεία ενδιαφέροντος ανά την χώρα. Οι περισσότεροι χώροι χρησιμοποιούν το parka.is για την πληρωμή, αλλά σε κάποιους υπάρχουν και αυτόματα μηχανήματα. Ελέγξετε καλά για σήμανση, καθώς νέοι χώροι εμφανίζονται συνεχώς. Το σύνηθες αντίτιμο είναι 750 – 1000 ISK (περίπου 5€-6,50€) ανά αυτοκίνητο. Το σύστημα είναι νέο και δεν αναφέρει ακόμα σε όλες τις τοποθεσίες τιμές για μοτοσυκλέτα. Στα σημεία που αναφέρει το αντίτιμο είναι 300-400 ISK.
Τηλέφωνα ανάγκης:
Ασθενοφόρο, Αστυνομία & Πυροσβεστική: 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας)
Προξενικό γραφείο: Δ/νση: Bejarlind 6 201 Kepavogur – Τηλ: (+354) 551 0700 – email: [email protected]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Iceland
Visit Iceland official tourism page
Lonely Planet Iceland
www.road.is για την κατάσταση του οδικού δυκτύου
safetravel.is, live ενημερώσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα (υπάρχει και το αντίστοιχο app)

Σχετικά ταξιδιωτικά:

* Εάν είστε από την Ισλανδία ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών