Σλοβενία

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 19, 2023 @ 8:32 πμ

Νόμισμα:
Συνοριακά φυλάκια: Ο έλεγχος είναι τυπικός για πολίτες ΕΕ όταν εισέρχονται από κράτος μη μέλος. Στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ δεν υπάρχουν καν φυλάκια.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: -1 ώρα
Τράπεζες: Υπάρχουν αρκετά ATM και οι πιστωτικές κάρτες γίνονται κατά το πλείστον δεκτές.
Καύσιμα: Τα πρατήρια επί της εθνικής οδού και των κόμβων της, λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως. Τα υπόλοιπα πρατήρια λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές. Το κόστος της αμόλυβδης βενζίνης είναι ~1,42€ (12/2023) και είναι η ίδια σε όλα τα πρατήρια.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Εξοπλισμός: Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική. Η ύπαρξη φαρμακείου είναι υποχρεωτική και σε μοτοσυκλέτες αλλά δεν ελέγχετε αυστηρά στους τουρίστες.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0.05%
Όρια ταχύτητας: 130 χιλ. σε αυτοκινητόδρομο, 100 χιλ. σε δευτερεύων αυτοκινητόδρομους, 90 χιλ εκτός κατοικημένων περιοχών, 50 χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Πρόστιμα: Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα. Αν αρνηθείτε να πληρώσετε τότε η αστυνομία μπορεί να κρατήσει το διαβατήριο σας ή/και κάποιο άλλο έγγραφο μέχρι να παρουσιαστείτε στο δικαστήριο.
Διόδια: Για τη χρήση των αυτοκινητόδρομων θα πρέπει να προμηθευτείτε toll vignette από τα σύνορα ή από κάποιο βενζινάδικο- το οποίο κοστίζει 8€ και έχει ισχύ για μία εβδομάδα. Υπάρχουν και μεγαλύτερης διάρκειας vignetes: 58.70€ για ένα χρόνο και 32€ για έξι μήνες. Φυσικά θα πρέπει να το κολλήσετε σε κάποιο εμφανές μέρος της μοτοσυκλέτας σας. Διόδια εισπράττονται επίσης και στο τούνελ Karavanke (7,80€), το οποίο ενώνει την Σλοβενία (Α2) με την Αυστρία (Α11). Περισσότερες πληροφορίες για τα διόδια μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ιδιαιτερότητες: Τα λεωφορεία έχουν προτεραιότητα όταν ξεκινούν από στάση.
Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112
Οδική βοήθεια: 1987
Ελληνική Πρεσβεία στην Λιουμπλιάνα: Τηλ: (003861) 4201400, 4201410 Τηλ. εκτάκτου ανάγκης: 00386 51449956 Δ/νση: Trnovski Pristan 14 email: [email protected]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Slovenia
I Feel Slovenia official travel guide
Lonely Planet Slovenia
Automobile Association of Slovenia

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Ένα όμορφο οδοιπορικό για δύο σε Β. Ιταλία, Αυστρία & Βαλκάνια
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Βαλκάνια”
Ex Yugoslavia: χτίζοντας γέφυρες και γκρεμίζοντας τείχη
Από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια στα Βαλκανικά αλώνια
Balkan Express: του δρόμου η χαρά
26 εξωπραγματικές μέρες στη ράχη και τα πέριξ της Ευρώπης
Αυστρία μέσω Βαλκανίων
Βαλκάνια… Ευρώπη… Ελλάδα…

* Εάν είστε από την Σλοβενία ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x