Κροατία

Τελευταία ενημέρωση: Οκτ 3, 2023 @ 6:07 μμ

Νόμισμα: € (Η Κροατία μπήκε στην νομισματική ευρωζώνη την 1 Ιανουαρίου του 2023).
Δίπλωμα: Αρκεί το Ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης σας.
Visa – διαβατήριο: Δεν χρειάζεται θεώρηση (visa). Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο, αρκεί η νέου τύπου ταυτότητα.
Συνοριακά φυλάκια: Από 1/1/23 η χώρα εντάσσεται στη Ζώνη Σένγκεν για ελεύθερη μετακίνηση χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Αναμένουμε τις πρώτες αναφορές για το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Ωστόσο μέχρι και τα τέλη του 2022 ισχύανε τα εξής: Τα σύνορα με Σλοβενία είναι ανοικτά και ο έλεγχος στα σύνορα με Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι τυπικός. Οι Ούγγροι έχουν επαναφέρει τους ελέγχους και αναφορές λένε για καθυστερήσεις. Τέλος, από Μαυροβούνιο προς Κροατία, στον σταθμό Karasovići (πάνω στον Ε65 ή 8), υπάρχει πάντα τεράστια ουρά και συνεπώς τρελή καθυστέρηση. Με το που δουν διαβατήρια Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σας κάνουν νόημα να περάσετε. Το θέμα είναι να καταφέρετε να περάσετε το οργισμένο πλήθος που περιμένει υπομονετικά με τις ώρες. Υπάρχει ένας μικρότερος σταθμός πιο νότια ο οποίος συνήθως δεν έχει πολύ κίνηση. Δείτε την τοποθεσία του σταθμού στον χάρτη.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα
Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -1 ώρα
Τράπεζες: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 19:00 και Σάββατο έως το μεσημέρι. Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ΑΤΜ. Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές στα περισσότερα καταστήματα.
Καύσιμα: Αμόλυβδη: 1,55€ (09/2023). Η τιμή της βενζίνας είναι η ίδια σε όλα τα πρατήρια. Τα περισσότερα πρατήρια λειτουργούν από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ. Πρατήρια που βρίσκονται επί της εθνικής οδού ή κύριων οδικών αξόνων λειτουργούν επί 24ορου βάσεως. Η αμόλυβδη βενζίνη ονομάζεται EuroSuper 95. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε όλα τα πρατήρια.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24αωρο. Μη χρησιμοποίηση τους τιμωρείται με 50€ πρόστιμο.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό και συνοδηγό.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0.05%
Όρια ταχύτητας: 130 χιλ. σε αυτοκινητόδρομο, 90-110 εκτός κατοικημένων περιοχών, 50 χιλ. σε κατοικημένες περιοχές
Πρόστιμα: Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα επί τόπου.
Διόδια: Υπάρχουν 2 είδη σταθμοί διοδίων. Οι συνηθισμένοι είναι αυτοί που παίρνεις χαρτάκι στην είσοδο και πληρώνεις ανάλογα τα χιλιόμετρα στην έξοδο. Σε μικρά κομμάτια των εθνικών οδών ή σε κάποια τούνελ ή γέφυρες θα συναντήσετε σταθμούς διοδίων κατά την είσοδο όπου και θα σας ζητηθεί να πληρώσετε το αντίτιμο. Τα διόδια μπορούν να πληρωθούν και σε € και τα ρέστα θα είναι σε € αν οι υπάλληλοι έχουν. Αν τα ρέστα είναι σε δικό τους νόμισμα θα σας “κλέψουν” λίγο στην ισοτιμία. Δεν εισπράττονται διόδια στους αυτοκινητόδρομους έξω από το Zagreb. Εδώ θα βρείτε μια πολύ χρήσιμη σελίδα η οποία υπολογίζει το κόστος των διωδίων.
Ιδιαιτερότητες: Αντιθέτως με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη, προτεραιότητα έχουν τα οχήματα που εισέρχονται σε πλατεία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Λεωφορεία, Τραμ κτλπ) καθώς και τα Σχολικά Λεωφορεία έχουν πάντα προτεραιότητα όταν ξεκινούν από στάση. Απαγορεύεται η οδήγηση πάνω σε γραμμές του τραμ. Απαγορεύεται η προσπέραση σε Λεωφορείο, Τραμ ή Σχολικό Λεωφορείο κατά τη διάρκεια επιβίβασης ή αποβίβασης.
Χρήσιμες φράσεις:
Centar ή Stari Grad: Κέντρο πόλεως
Sobe: Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112
Πρώτες Βοήθειες: 194
Αστυνομία: 192
Πυροσβεστική: 193
Οδική Βοήθεια: 1987 (όλο το 24ωρο)
Πρεσβεία Ζάγκρεμπ: +3851 4810444, 4810437, Δ/νση: Opaticka 12, email: [email protected]

Χρήσιμοι συνδέσμοι:
Wikitravel Croatia
Croatia official travel guide
Lonely Planet Croatia

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Ένα όμορφο οδοιπορικό για δύο σε Β. Ιταλία, Αυστρία & Βαλκάνια
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Βαλκάνια”
Μονός αλλά όχι Μόνος!
Ex – Yugoslavia: χτίζοντας γέφυρες και γκρεμίζοντας τείχη
Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 3ο
Από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια στα Βαλκανικά αλώνια
Balkan Express: του δρόμου η χαρά
26 εξωπραγματικές μέρες στη ράχη και τα πέριξ της Ευρώπης
Αυστρία μέσω Βαλκανίων
Βαλκάνια… Ευρώπη… Ελλάδα…

* Εάν είστε από την Κροατία ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x