Ιράν

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 19, 2023 @ 11:31 πμ

Σημαντικό: Απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα με μοτοσυκλέτες μεγαλύτερες από 250cc

Νόμισμα: Iranian Rial (IRR) 1€=45,666.09 IRR (στις τράπεζες), 1€=170.370 IRR (στην πραγματική αγορά, ανταλλακτήρια βρίσκετε σε όλες τις πόλεις 23/9/2018)
Visa – διαβατήριο: Για την είσοδο στην χώρα θα χρειαστείτε βίζα. Φροντίστε το διαβατήριο σας να είναι τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη λήξη του και να είναι καθαρό από σφραγίδες Ισραήλ (ενδέχεται να έχετε πρόβλημα και για σφραγίδες από ΗΠΑ). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρεις επιλογές:
– Απόκτηση βίζας στο αεροδρόμιο (διάρκειας: 2 εβδομάδων)
Τα κριτήρια δεν είναι σαφή και πάντα υπάρχει η περίπτωση η αίτηση σας να μην γίνει αποδεκτή και συνεπώς να πρέπει να μπείτε απευθείας στην επόμενη πτήση για επιστροφή στην Ελλάδα. Συνήθως οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα.
– Απόκτηση βίζας από ταξιδιωτικό γραφείο (διάρκειας: 1 μήνα)
Η αίτηση γίνεται μέσω πρόσκλησης από το Ιράν. Υπολογίστε ότι οι υπηρεσίες του ταξιδιωτικού γραφείου θα κοστίσουν 30 έως 100 €, ανάλογα το γραφείο. Θα χρειαστεί να παρέχετε στο ιρανικό ταξιδιωτικό γραφείο: αίτηση, αντίγραφο Διαβατηρίου σε ηλεκτρονική μορφή, φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή
Αφού γίνει η αίτηση από το ταξιδιωτικό γραφείο στο Υπουργείο Τουρισμού του Ιράν, εάν αυτή γίνει δεκτή, θα αποσταλεί ένας κωδικός στην Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα. Θα πρέπει τότε να περάσετε από εκεί και να παρέχετε: αίτηση, διαβατήριο, δακτυλικά αποτυπώματα, ιατρική ασφάλεια για το διάστημα παραμονής στο Ιράν, κατάθεση ποσού 50 € σε λογαριασμό της Πρεσβείας.
– Απόκτηση βίζας μέσω Πρεσβείας του Ιράν (διάρκειας: 2 εβδομάδων)
Για αίτηση απευθείας στην Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα (Στρατηγού Καλλάρη 16, Ψυχικό, τηλ.: 210 6741436) θα χρειαστεί να παρέχετε: αίτηση, διαβατήριο, φωτογραφίες Διαβατηρίου, αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής, διεύθυνση Διαμονής στο Ιράν, ένα ξενοδοχείο δηλαδή στο οποίο θα έχετε κάνει κράτηση για τις πρώτες μέρες τις διαμονής σας, ιατρική ασφάλεια για το διάστημα παραμονής στο Ιράν, κατάθεση ποσού 50 € σε λογαριασμό της Πρεσβείας.
Τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να αλλάζουν ανά περιόδους, φροντίστε λοιπόν να σιγουρευτείτε για όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Υπολογίστε ότι η διαδικασία έκδοσης κρατάει 4-6 εβδομάδες.
Ασφάλεια/Άδεια Οδήγησης: Για την είσοδο στη χώρα θα χρειαστείτε το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης (ΕΛΠΑ) και Carnet de Passage για τη μηχανή σας. Επειδή υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό Carnet de Passage, δοκιμάστε να το αιτηθείτε από το γραφείο της ΕΛΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: Το Ιράν χρησιμοποιεί την θερινή ώρα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, όπως και οι περισσότερες Ασιατικές χώρες. Άρα η διαφορά με την ώρα Ελλάδος είναι +1:30h κατά την θερινή περίοδο και +2:30h κατά την χειμερινή.
Τράπεζες: Λόγω των διεθνών κυρώσεων, δεν μπορεί να γίνει ανάληψη χρημάτων από το Ιράν, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα χρήματα που θα σας χρειαστούν, από την είσοδο σας στη χώρα. Κάποια ελάχιστα καταστήματα επιτρέπουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, συνδέοντας σας με τράπεζες εκτός Ιράν (συνήθως Τουρκία).
Καύσιμα: 10.000 IRR (0,058€ πραγματική τιμή 23/9/2018) η αμόλυβδη 95 οκτανίων. Η 95άρα στις αντλίες αναφέρετε ως Benzin Mamooli ενώ η 98άρα ως Benzin Super.
Εξοπλισμός: Απαραίτητο το κράνος σε οδηγό και συνοδηγό
Επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ: 0,00%
Όρια ταχύτητας: 110 χιλ. σε εθνικές οδούς, 90 χιλ. σε μεγάλες οδικές αρτηρίες εκτός πόλεων, 60 χιλ εντός πόλεων. Στην εθνική οδό οι μηχανές απαγορεύονται, αν και συνήθως η τροχαία κάνει τα στραβά μάτια εάν πρόκειται για μηχανές ξένων υπηκόων. Το πρόστιμο στην περίπτωση που σας σταματήσουν είναι 5-10 ευρώ.
Πρόστιμα: Υπάρχουν αρκετά ραντάρ στους κύριους οδικούς άξονες αλλά και μέσα στις πόλεις και επίσης αρκετά έντονη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους με χειροκίνητα ραντάρ. Τα τροχαία στο Ιράν λόγω ταχύτητας σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση των οχημάτων είναι πολλά και για το λόγο αυτό η αστυνόμευση είναι αισθητή.
Διόδια: Διόδια υπάρχουν στην εθνική οδό όπου η κυκλοφορία των μηχανών όμως απαγορεύεται, με αποτέλεσμα όταν φτάνεις στο γκισέ ο ελεγκτής να σε αφήνει να προχωρήσεις χωρίς να πληρώσεις διόδια.
Ιδιαιτερότητες: Η οδήγηση στο Ιράν θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας δεν εφαρμόζεται από τους οδηγούς με αποτέλεσμα να συναντάτε πολλά παράλογα πράγματα στο δρόμο. Το πιο επικίνδυνο είναι οι γρήγορη οδήγηση των ντόπιων, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Η Τεχεράνη είναι διάσημη για το μποτιλιάρισμα της.
Σηματοδότηση: Συνήθως οι πινακίδες είναι στα Περσικά και στα Αγγλικά.
Τηλέφωνα ανάγκης:
Αστυνομία: 110
Ασθενοφόρο: 115
Πυροσβεστική: 125
Πρεσβεία: Δ/νση: No.43, Esfandiyar Blvd., Vali Asr Ave., Tehran Τηλ.: (+9821) 22050533, 22056784, Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +98 910 272 6477, Ε-mail: [email protected]
Κωδικός κλήσης από Ελλάδα: +98

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Iran
Lonely Planet Iran
Iran Tourism and Touring Organization
Borders of Adventure

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας: “Ιράν”

* Εάν είστε από το Ιράν ή το έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Νικ
1 year ago

Παρακαλώ να προσθέσετε ότι δεν είναι δεκτές για είσοδο στη χώρα, μοτοσυκλέτα κυβισμού πάνω από 250κε.

Madv
Admin
1 year ago
Reply to  Νικ

Σωστός!

Υπάρχει ένα παραθυράκι το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί. Το παραθυράκι ακούει στο όνομα Housein ο οποίος με κάποιο τρόπο σου βγάζει κάποια τράνζιτ βίζα που σου επιτρέπει να μπεις στη χώρα με μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα.

Υπάρχει μια τεράστια συζήτηση για αυτό το θέμα στο horizons unlimited (https://www.horizonsunlimited.com/hubb/west-and-south-asia/motorcycle-prohibited-in-iran-95666-8) με αρκετούς να αναφέρουν ότι έχουν μπει με μεγάλες μοτοσυκλέτες χωρίς να τους έχει ζητηθεί τίποτα.

Official όμως, ισχύει αυτό που αναφέρεις.

Σε ευχαριστώ και πάλι

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x