Νορβηγία

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 28, 2022 @ 8:45 μμ

Νόμισμα: Κορώνα Νορβηγίας (ΝΟΚ), 1€=11.92 NOK.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: -1 ώρα
Τράπεζες: Δευτέρα – Παρασκευή από 8:00 έως 15:30. ATMs (Minibanks), υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνία και σε αρκετά από αυτά μπορείτε να κάνετε ανάληψη και σε άλλο νόμισμα (πχ σε ευρώ). Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές.
Καύσιμα: Αμόλυβδη: 1,91 €/lt (12/2022). Όλα τα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες. Προσοχή στα πρατήρια που η αντλία δέχεται κάρτα: Προχρεώνουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην κάρτα και ο αντιλογισμός του παίρνει συνήθως ένα μήνα. Στα περισσότερα απ’ αυτά τα πρατήρια μπορείτε να πληρώσετε και στον κισσέ με κάρτα ή μετρητά για να αποφύγετε αυτήν την έξτρα χρονο-χρέωση.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το εικοσιτετράωρο.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη.
Επιτρεπόμενο όριο Αλκοόλ: 0.02%
Όρια ταχύτητας: Εντός πόλεως: 50 km/h, εκτός πόλεως: 80 km/h, αυτοκινητόδρομος: 90 ή 100 km/h. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το όριο ταχύτητας είναι 30 km/h.
Πρόστιμα: Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα επί τόπου. Υπάρχουν αρκετά μπλόκα αλλά και κάμερες και τα όρια ταχύτητας ακολουθούνται σχεδόν ευλαβικά από τους πάντες. Λέω σχεδόν ευλαβικά καθώς εκτός πόλεων οι περισσότεροι κινούνται λίγο πάνω από το όριο με μέγιστο τα +10 χιλιόμετρα.
Διόδια: Οι μοτοσυκλέτες δεν πληρώνουν διόδια. Στο γνωστό Atlantic Ocean Tunnel σταμάτησαν να εισπράττονται διόδια από τον Ιούλιο του 2020.
Ιδιαιτερότητες: Τα τραμ έχουν πάντα προτεραιότητα.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αστυνομία: 112
Ασθενοφόρο: 113
Πυροσβεστική: 110
Πρεσβεία Όσλο: (0047) 22442728, email: [email protected] (Δ/νση: Nobelsgate 45)
Κωδικός κλήσης από Ελλάδα: 0047

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Norway
Travel to Norway – Official travel guide
Lonely Planet Norway

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Σε βορεινούς μεσημβρινούς
Σαν βγεις στο πηγαιμό για το North Cape
Στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης

* Εάν είστε από την Νορβηγία ή την έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x