Μαρόκο

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 21, 2023 @ 10:49 μμ

Νόμισμα: Μαροκινό Ντιρχάμ (MAD) 1€=10.74 MAD.
Δίπλωμα: Σύμφωνα με τους ντόπιους, δεν χρειάζεται διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Στην τελευταία μας επίσκεψη στην χώρα (4/23), νοικιάσαμε μοτοσυκλέτες με το ευρωπαϊκό δίπλωμα.
Visa – διαβατήριο: Δεν χρειάζεται visa, απαραίτητο όμως το διαβατήριο.
Συνοριακά φυλάκια: Υπάρχει συνοριακός σταθμός στα σύνορα με την Ισπανία (Ceuta). Tα “τσακάλια” που θα σας προσεγγίσουν, αναλαμβάνουν να συμπληρώσουν κατόπιν πληρωμής ένα χαρτί με τα στοιχεία του αναβάτη και της μοτοσυκλέτας. Στη συνέχεια το προσκομίζουν στον τελωνειακό υπάλληλο και μετά από λίγα λεπτά εισέρχεσαι στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και κατά την έξοδο από τη χώρα.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -2h
Τράπεζες: ATM υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις και οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε αρκετές περιπτώσεις (μεγάλα ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια). Ελάχιστα πρατήρια καυσίμων εκτός των μεγαλουπόλεων δέχονται πιστωτική κάρτα.
Καύσιμα: Αμόλυβδη: 1,41 €/lt (12/2023). Η τιμή είναι παραπλήσια σε όλα τα πρατήρια.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,00%
Όρια ταχύτητας:
Εντός Πόλεως: 40-60 km/h
Εκτός Πόλεως: 100 km/h
Αυτοκινητόδρομοι: 120 km/h
Πρόστιμα: Υπάρχουν αρκετά μπλόκα με χειροκίνητα ραντάρ στο κύριο οδικό δίκτυο (συνήθως στις εισόδους και στις εξόδους των πόλεων). Η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να εισπράττει πρόστιμα. Στο κεντρικό δίκτυο υπάρχουν και αρκετές σταθερές κάμερες.
Διόδια: Υπάρχουν διόδια και για τις μοτοσυκλέτες, όπου πληρώνεις μετρητοίς τόσο σε MAD όσο και σε €. Τα διόδια είναι σχετικά φτηνά.
Χρήσιμες φράσεις:
Γειά σας/Καλώς ήρθατε – marhaban; ahlan wa-sahla
Παρακαλώ – min fadlik
Ευχαριστώ – Shukran
Τηλέφωνα ανάγκης:
Αστυνομία: 19
Ασθενοφόρο και Πυροσβεστική: 15
Ελληνική Πρεσβεία: Δ/νση: 18 Rue Aït Hdidou, Souissi, Rabat – Τηλέφωνα: +212537 638964, 638975 – Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +212 643 874110 – email: [email protected]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel Morocco
Visit Morocco
Lonely Planet Morocco

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Μαρόκο: Από τον Άτλαντα στη Σαχάρα
Rocinante, το κορίτσι του δρόμου
Άτλαντας – Σαχάρα – Μαρόκο

* Εάν είστε από το Μαρόκο ή το έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x