Γαλλία & Μονακό

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 18, 2023 @ 1:38 μμ

Νόμισμα:
Καύσιμα: Τα καύσιμα είναι ακριβότερα στις εθνικές οδούς. Στις εξόδους από τις εθνικές οδούς θα βρείτε φτηνότερα πρατήρια. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε όλα τα πρατήρια. Υπάρχουν αντλίες που λειτουργούν με πιστωτικές κάρτες. Σε αυτές θα πρέπει πρώτα να εισάγεις την κάρτα και στη συνέχεια να γεμίσεις το όχημα σου. Η αμόλυβδη βενζίνα ονομάζετε essence sans plomb. Φτηνότερα πρατήρια θα βρείτε εντός πολυκαταστημάτων τα οποία συνήθως δουλεύουν μόνο με πιστωτικές κάρτες. Για τιμές καυσίμων κάντε κλικ εδώ.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικά κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη (ελέγχετε αυστηρά), μπουφάν και γάντια (τα 2 τελευταία δεν ελέγχονται αυστηρά). Υπάρχει ένας “περίεργος” νόμος που επιβάλει να έχετε αντανακλαστικά αυτοκόλλητα στο κράνος σας. Δεν ελέγχεται όμως αυστηρά και προπαντός στους τουρίστες.
Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -1
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,05% ελεγχόμενο αυστηρά
Όρια ταχύτητας: 50 km σε κατοικημένες περιοχές, 90 km εκτός πόλεων, 100 km σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης (ξεχωριστές λωρίδες) εκτός πόλεων, 130 km στις εθνικές οδούς. Στις εθνικές οδούς η δεξιά λωρίδα -όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές- έχει μικρότερο όριο ταχύτητας 80 km. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (βρεγμένος δρόμος) τα όρια ταχύτητας είναι: 80 km εκτός πόλεων, 100 km όταν ο δρόμος έχει ξεχωριστές λωρίδες και 110 km στις εθνικές οδούς. Αν συλληφθείτε να έχετε υπερβεί το όριο ταχύτητας κατά 25 km τότε αφαιρείτε η άδεια οδήγησης σας.
Ιδιαιτερότητες: Κόκκινο φανάρι που αναβοσβήνει σημαίνει απαγορεύετε η είσοδος. Κίτρινο που αναβοσβήνει = προσοχή. Πινακίδα που γράφει Danger Prioritè à Droite σημαίνει ότι προτεραιότητα έχει αυτός που κινείτε από δεξιά. Πινακίδα που γράφει Passage protégé σημαίνει ότι πλησιάζετε σε δρόμο που έχει προτεραιότητα. Προτεραιότητα έχουν όσοι κινούνται μέσα στην πλατεία. Οι μοτοσυκλέτες υποχρεούνται να έχουν τα φώτα ανοικτά μέρα και νύχτα. Σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης όπου υπάρχουν 3 ή 5 λωρίδες, η μεσαία χρησιμοποιείται για προσπέραση και από τις 2 κατευθύνσεις. Σε εθνική οδό, λωρίδα μαρκαρισμένη με άσπρη διακεκομμένη γραμμή είναι η «αργή» λωρίδα.
Η προσπέραση σε τραμ κινούμενο σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης γίνεται μόνο απ’ τα δεξιά. Αν το τραμ κινείτε σε μονόδρομο τότε η προσπέραση γίνεται απ’ τα αριστερά και αν το τραμ είναι σταματημένο τότε απαγορεύετε η προσπέραση του. Αν κάποιος σας κάνει χώρο για να περάσετε τον ευχαριστείτε με ελαφρό σήκωμα του δεξιού σας ποδιού. Οι μοτοσυκλετιστές αστυνομικοί είναι συνήθως και μοτοσυκλετιστές στην κανονική τους ζωή. Δεν πρόκειται να σας ενοχλήσουν εκτός και αν κάνετε κάτι υπερβολικά ηλίθιο.
Πρόστιμα:
Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι εξουσιοδοτημένοι να εισπράττουν πρόστιμα επί τόπου. Αν έχετε υπερβεί το όριο ταχύτητας κατά 30 χιλιόμετρα τότε η αστυνομία αφαιρεί το δίπλωμα σας για 3 χρόνια. Υπάρχουν αρκετά ραντάρ τα οποία μετράν την ταχύτητα.
Διόδια:
Οι αυτοκινητόδρομοι στους οποίους εισπράττονται διόδια είναι με μαρκαρισμένοι με πινακίδες μπλε χρώματος και συνήθως γράφουν «peage». Οι πράσινες πινακίδες είναι για αυτοκινητόδρομους χωρίς διόδια. Στα κομμάτια των εθνικών οδών που βρίσκονται κοντά σε πόλεις δεν εισπράττονται διόδια. Μερικές πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές στα διόδια. Δεν χρειάζεται να υπογράψετε απόδειξη όταν πληρώνετε με πιστωτική κάρτα. Υπάρχουν πληρωτέα διόδια (όπως της Ελλάδας) αλλά συνήθως δουλεύουν με το σύστημα της Ιταλίας (χαρτάκι στην είσοδο, πληρώνεις στην έξοδο). Ίσως συναντήσετε αυτόματα μηχανήματα στην έξοδο των διοδίων. Εισάγετε το χαρτάκι στη σχισμή και το ποσό που πρέπει να πληρώσετε θα αναγραφεί. Τα αυτόματα μηχανήματα δίνουν και ρέστα. Υπάρχει προσωπικό για να σας εξυπηρετήσει αν κάνετε κάτι λάθος στα αυτόματα μηχανήματα. Τιμές διοδίων μπορείτε να δείτε εδώ.
Πάρκινγκ:
Υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης για μοτοσυκλέτες. Προτιμήστε τους, καθώς ο νόμος για παράνομη στάθμευση μοτοσυκλετών γίνεται όλο και πιο αυστηρός.
Σήμανση:
Aire de repos: Πάρκινγκ για ξεκούραση
Allumez vos lanternes (or feux): Ανάψτε τα φώτα σας
Attention au feu: Προσοχή φανάρια κυκλοφορίας
Attention travaux: Προσοχή έργα
Autre directions: Άλλες κατευθύνσεις
Chaussee deformee: Προσοχή ανώμαλος δρόμος
Cιdez le passage: Δώσε προτεραιότητα
Centre ville: Κέντρο πόλεως
Chambres d’Hotes: Κρεβάτι και πρωινό
Col: Πέρασμα βουνού
Fermι: Κλειστό
Gendarmerie: Αστυνομικός σταθμός
Gratuit: Δωρεάν
Interdit aux piétons: Απαγορεύετε η διάβαση (σε πεζούς)
Nids de poules: Προσοχή λακκούβες
Ouvert: Ανοικτό
Pas: Πέρασμα βουνού
Prochain echangeur: Δεν υπάρχουν διόδια στην επόμενη έξοδο
Route barrée: Δρόμος κλειστός
Sens unique: Μονόδρομος
Serrez ΰ droite: Οδηγείτε στα δεξιά του δρόμου
Sortie: Έξοδος
Suivre: Ακολούθησε
Sur: Ανοικτό
Toutes directions: Όλες οι κατευθύνσεις
Vitesse adapter securite: Ελαττώστε ταχύτητα για την ασφάλεια σας
Voie unique: Δρόμος με μια λωρίδα
Voitures: Αυτοκίνητα
Τηλέφωνα ανάγκης:
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112
Ασθενοφόρο 15
Αστυνομία 17
Πυροσβεστική 18
Ελληνική Πρεσβεία: Δ/νση: 17, Rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris – Τηλ: +331 47237228 – Τηλ. έκτακτης ανάγκης: 0033 (0) 611222837 – email: [email protected]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel France
Wikitravel Monaco
Explore France (official page)
Visit Monaco official tourism page
Lonely Planet France
Lonely Planet Monaco

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Rocinante, το κορίτσι του δρόμου
Ταξίδι στα δύο άκρα της Ευρώπης
Highlands, κάστρα, pub και… φαντάσματα!
26 εξωπραγματικές μέρες στη ράχη και τα πέριξ της Ευρώπης
Γαλλικές Άλπεις
Los Taxidious Periplanisious
Ιταλικές – Ελβετικές – Γαλλικές Άλπεις

* Εάν είστε από την Γαλλία ή το Μονακό ή τις έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και θα θέλατε να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες ή να διορθώσετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες, τότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x