Ηνωμένο Βασίλειο

Τελευταία ενημέρωση: Δεκ 28, 2022 @ 8:09 μμ

Νόμισμα: Αγγλική Λίρα (GBP), 1€=0.86 GBP
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα
Καύσιμα: Η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων αναφέρετε ως «premium unleaded» ενώ η αμόλυβδη 97 οκτανίων ως «super unleaded». Τα πρατήρια στις πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο. Σε μη κατοικημένες περιοχές, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα με τα πρατήρια να απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους και τα ωράρια τους να μην είναι σταθερά. Τιμή 95αρας αμόλυβδης ~1.77€ (12/2022). Στα απομακρυσμένα πρατήρια των Highlands, οι τιμές των καυσίμων είναι αρκετά υψηλότερες.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος σε επιβάτη και συνεπιβάτη.
Σήμανση: Σε πολύ στενούς δρόμους με μία λωρίδα κυκλοφορίας συναντάει κανείς πινακίδες που γράφουν “Passing Place” και οι οποίες αναφέρονται σε πλατώματα του δρόμου, τα οποία χρησιμοποιούνται για προσπεράσματα. Συνήθως τα αυτοκίνητα δίνουν προτεραιότητα σε μοτοσυκλετιστές.
Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -2
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,08% στην Αγγλία και 0,05% στην Σκωτία
Ξενοδοχεία: Θα βρείτε πολλά B&B (Bed & Breakfast) για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Το 99% αυτών έχουν πινακίδες εξωτερικά που αναφέρουν την πληρότητα τους. (Vacancies = διαθέσιμα δωμάτια, No Vacancies = πλήρες). Επίσης σχεδόν σε κάθε πόλη λειτουργεί και ένα γραφείο πληροφοριών (Information Office με σήμα Visit Scotland/United Kingdom) το οποίο μπορεί να σας βρει διαθέσιμα δωμάτια στην περιοχή. Σημειωτέων ότι δεν είναι όλα τα Β&Β συμβεβλημένα μαζί τους.
Ρεύμα: Η τάση του ρεύματος είναι ίδια με την δικιά μας (220V) αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές πρίζες. Φροντίστε να προμηθευτείτε μετατροπέα από κάποιο μαγαζί με ηλεκτρονικά.
Όρια ταχύτητας: 48 km σε κατοικημένες περιοχές, 96 km εκτός πόλεων, 112 σε μεγάλες οδούς (διπλής κατεύθυνσης με ξεχωριστές λωρίδες) εκτός πόλεων και στις εθνικές οδούς.
Ιδιαιτερότητες: Οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Μην σας αγχώνει, συνηθίζεται πολύ πιο εύκολα από ότι νομίζετε. Στα Highlands υπάρχουν αρκετοί δρόμοι με μια λωρίδα κυκλοφορίας στην οποία υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα «ανοίγματα» (passing places) για προσπεράσεις. Στα passing places απαγορεύεται η στάθμευση.
Φώτα: Είναι υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο σε δρόμους με κακή ορατότητα και μέσα σε πόλεις όπου το όριο ταχύτητας είναι 30 μίλια.
Πρόστιμα: Τα πρόστιμα για παράβαση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ είναι τεράστια. 5000 λίρες ή 6 μήνες φυλάκιση και 12 μήνες αφαίρεση του διπλώματος. Τα πρόστιμα για τους μη κατόχους Αγγλικού διπλώματος οδήγησης πληρώνονται επί τόπου ή απαιτείται κατάθεση 300 λιρών για ασφάλεια. Τα οχήματα που επισκέπτονται την χώρα θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει τα φώτα τους για οδήγηση στα αριστερά. Η μη ρύθμιση τους τιμωρείτε με 1000 λίρες πρόστιμο.
Πάρκινγκ: Προσοχή στο παρκάρισμα ειδικά μέσα στις πόλεις. Τα πρόστιμα είναι σύνηθες φαινόμενο. Παρκάρετε μόνο εκεί που επιτρέπετε.
Διόδια: Σε αυτήν την σελίδα θα βρείτε όλους τους δρόμους, τις γέφυρες και τα τούνελ που εισπράττονται διόδια.
Τηλέφωνα ανάγκης:
Αστυνομία, Πυροσβεστική & Ασθενοφόρο: 112 ή 999
Ελληνική Πρεσβεία: Δ/νση: 1a Holland Park, London, W11 3TP – Τηλ: 0044 (0) 207 229 3850 – Τηλ. εκτάκτου ανάγκης: 0044 (0) 7795961519 – email: [email protected]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Wikitravel United Kingdom
Wikitravel Scotland
Great Britain you are invited, official tourism page
Visit Scotland, Scotland’s national tourism organization
Undiscovered Scotland
Lonely Planet England
Lonely Planet Scotland

Σχετικά ταξιδιωτικά:
Τραβέρσο ανάποδο, πορεία προς τον βοριά
Highlands, κάστρα, pub και… φαντάσματα!
Isle of Man
Κάποιον Νοέμβρη στο John O’Groats
Ένα Σαββατοκύριακο στα Highlands
Highland Riders

* If you are from United Kingdom or have been recently in United Kingdom and you would like to add some information or correct some of the above listed, do not hesitate to contact us.

Επιστροφή στις Πληροφορίες χωρών

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x