Αρμενίζοντας Ανατολικά


Ημέρα 13η, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου
Στον Ορεινό Μαύρο Κήπο (ακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)
Goris – Nagorno-Karabakh – Goris (295 χλμ)

Το μενού σήμερα περιλαμβάνει επίσκεψη στο αμφιλεγόμενο κρατίδιο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η διάθεση για εξερεύνηση είναι στα ύψη καθώς οι περισσότεροι Αρμένιοι που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα, μας έχουν πει τα καλύτερα και δεν βλέπουμε την ώρα να το επισκεφθούμε. Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και ένας φόβος, καθώς πριν καμιά 20αριά μέρες είχαν ανάψει τα αίματα στην περιοχή, με τραγικό αποτέλεσμα 9 νεκρούς από τα ανταλλασσόμενα πυρά με τους Αζέρους. Σε έρευνα που κάναμε για το αν είναι ασφαλής η επίσκεψη μας στο κρατίδιο, μας είχαν πει ότι όλα αυτά έγιναν μάλλον εν όψει της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών με τον Πούτιν. Η κατάσταση φαίνεται πλέον να έχει ηρεμήσει και έτσι παίρνουμε την απόφαση να του ρίξουμε μια ματιά…

Από τα σύνορα μας χωρίζουν 30 μόλις χιλιόμετρα. Η διαδρομή είναι ευχάριστη καθώς διασχίζει μια αραιοκατοικημένη, ακαλλιέργητη περιοχή, με ελάχιστη βλάστηση και χωρίς ίχνος δέντρου. Τα οχήματα δε που συναντάμε στον δρόμο, είναι από άλλη εποχή…

Goris to Nagorno-Karabakh
Goris to Nagorno-Karabakh
Goris to Nagorno-Karabakh

Το πρώτο κτίριο που συναντάμε είναι ένα φυλάκιο το οποίο παίζει τον ρόλο του συνοριακού σταθμού του κρατιδίου με την Αρμενία. Στην παρούσα φάση είναι τα μοναδικά ανοιχτά σύνορα με άλλη χώρα.

Η διαδικασία στα σύνορα είναι αρκετά απλή. Απλά δείχνουμε διαβατήρια, άδειες κυκλοφορίας και τη βίζα που είχαμε πάρει από την πρεσβεία στο Ερεβάν και σε δύο λεπτά έχουμε ξεμπερδέψει. Να σημειώσω, ότι αν δεν έχεις πάρει βίζα από το Ερεβάν, μπορείς να εκδώσεις και στα σύνορα, αλλά θα πρέπει να πας για επικύρωση στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Stepanakert.

Πρώτος μας σταθμός για σήμερα, είναι η πρωτεύουσα της χώρας, το Stepanakert, η οποία απέχει γύρω στα 60χλμ από τα σύνορα. Η διαδρομή περνάει μέσα από ορεινές εκτάσεις, με υψόμετρο μέχρι 1.500μ. Η βλάστηση είναι περισσότερη από αυτήν πριν τα σύνορα, αλλά σε γενικές γραμμές το τοπίο απαρτίζεται κυρίως από απότομους βράχους.

Stepanakert

Μπαίνουμε στο Stepanakert και ακολουθούμε τους κεντρικούς δρόμους μέχρι να βρεθούμε στο κέντρο της πόλης όπου και κάνουμε μια ολιγόωρη στάση για καφεδάκι σε μια από τις καφετέριες που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας.

Stepanakert

Οι τιμές είναι χαμηλές, τουλάχιστον με όσα βλέπουμε στον κατάλογο του καταστήματος. Ο κόσμος είναι φιλικός και ενδεχομένως λίγο περίεργος, εξαιτίας των μοτοσυκλετών.

Στην πλατεία κυκλοφορεί αρκετός κόσμος. Το κέντρο της διακοσμεί ένα συντριβάνι και το μεγάλο άγαλμα του Stepan Shahumyan -γνωστός και ως Λένιν του Kαυκάσου- προσωπικότητα που συνδέεται με την ιστορία της χώρας.

Stepanakert

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα κτίρια του Κοινοβουλίου, της Εθνοσυνέλευσης και ένας μεγάλος πεζόδρομος με σκαλοπάτια, ο οποίος ξεκινάει από το Στάδιο και τελειώνει μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Stepanakert
Stepanakert
Stepanakert

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ λίγα χρόνια πριν είχε υποστεί καταστροφές από εχθροπραξίες, στις μέρες μας δεν μπορείς να διακρίνεις τίποτα άλλο εκτός από μια τακτοποιημένη και ήσυχη πόλη, γεγονός που μαρτυρά τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξή της.

Πριν αφήσουμε την πρωτεύουσα, κάνουμε μια στάση στο σημείο που βρίσκεται το σύμβολο της πόλης, αλλά και ολόκληρου του κρατιδίου. Πρόκειται για δύο αγάλματα όπου απεικονίζουν δυο πρόσωπα, έναν άντρα και μια γυναίκα, το ένα εκ των οποίων έχει σχήμα τριγωνικό, θέλοντας να μιμηθεί ένα βουνό. Υπάρχει και μία επιγραφή η οποία λέει: «We are our mountains», συμβολίζοντας τον ορεινό χαρακτήρα του κρατιδίου και την άμεση σχέση των κατοίκων με αυτό.

We are our mountains

Το μνημείο είχε εμφανιστεί σε ένα σποτάκι στο διαγωνισμό της Eurovision το 2009 στην Μόσχα, όπου η Αρμενία είχε φτάσει στην ημιτελική φάση. Το σποτάκι παρουσίαζε το μνημείο ως σημαντικό αξιοθέατο της Αρμενίας, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι Αζέροι και το επίμαχο σημείο να αφαιρεθεί από το σποτάκι του τελικού. Ενοχλημένοι οι Αρμένιοι από την απόφαση αυτή, έδειξαν την εικόνα του μνημείου άπειρες φορές κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας του διαγωνισμού.

We are our mountains

Αφήνουμε πίσω το Stepanakert και οδηγούμε για μερικά χιλιόμετρα μέχρι τον κόμβο για Berkadzor. Από εκεί ξεκινάει μια πιο ερημική διαδρομή, σε σχετικά καλή κατάσταση, με κάποια σημεία του δρόμου να έχουν αρκετά μπαλώματα και λακκούβες. Το τοπίο είναι όμορφο, με τη βλάστηση να αυξάνεται σταδιακά, όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο.

Road to Vank, Nagorno-Karabakh
Road to Vank, Nagorno-Karabakh

Κινούμαστε βορειότερα και μετά από περίπου 40χλμ βρισκόμαστε στο Vank. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν δύο στήλες πάνω στις οποίες βρίσκονται δύο αγάλματα λιονταριού.

Vank, Nagorno-Karabakh

Το Vank είναι ένα χωριό το οποίο είναι γνωστό στους περισσότερους Αρμένιους, καθώς διαθέτει κάποιες ιδιαιτερότητες, ιδίως «αρχιτεκτονικές». Ο Levon Hairapetyan, ένας πλούσιος Αρμένιος της διασποράς, αποφάσισε να φτιάξει κάποια πράγματα για να κάνει το χωριό διάσημο… και τα κατάφερε… εν μέρει…

Πέρα λοιπόν από ένα μεγάλο σχολείο, υπάρχει ένα ξενοδοχείο (Eclectic) σε σχήμα πλοίου και ένας τεχνητός καταρράκτης που καταλήγει σε ένα ρέμα μπροστά από το ξενοδοχείο. Συχνά αναφέρεται σε τουριστικούς οδηγούς ως “Τιτανικός”.

Vank, Eclectic Hotel
Vank, Eclectic Hotel
Vank, Eclectic Hotel

Απέναντι του υπάρχει ένας ζωολογικός κήπος αλλά και ένας φράκτης από πινακίδες οχημάτων. Λέγεται, πως οι πινακίδες προέρχονται από οχήματα Αζέρων οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Vank, Plates walll
Vank, Plates walll

Λίγο έξω από το χωριό και πίσω από το επίσης εντυπωσιακό ξενοδοχείο Tsovin Qar, πάνω σε έναν βράχο, έχει κατασκευαστεί ένα πέτρινο λιοντάρι που μάλιστα βρυχάται, όταν πλησιάζεις (λόγω παρουσίας αισθητήρα κίνησης).

Vank Lion
Vank Lion

Στο ποτάμι απέναντι πλέει μια γαλέρα!

Vank, Galley in river

Και οι υπερβολές δεν σταματάνε εδώ. Παρακάτω υπάρχει ένα ρωμαϊκό συντριβάνι, κάποιες περίεργες σιδηροκατασκευές βαλμένες σε διάφορα σημεία του χωριού, μια καφετέρια με ένα αμάξι αντίκα και κάποια αρχαιοελληνικά αγαλματίδια. Δυστυχώς στην προσπάθεια να φτιάξει τόσα πολλά πράγματα σε τόσο μικρό χώρο, μάλλον είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από άποψη αισθητικής, δίνοντας τελικά μια αίσθηση κακογουστιάς και υπερβολής.

Κάτσαμε ελάχιστα και συνεχίσαμε για το μοναστήρι Gandzasar που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. H ονομασία του σημαίνει: «θησαυρός του βουνού» ή «θησαυρός στην κορυφή του λόφου». Το μοναστήρι είναι από τα σημαντικότερα της χώρας, χρονολογείται το 1216 και είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Gandzasar monastery
Gandzasar monastery

Χτισμένο σε εξαιρετικό σημείο προσφέρει εντυπωσιακή θέα της ευρύτερης περιοχής αλλά και το ίδιο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, τόσο από μακριά, όσο και από κοντά.

Gandzasar monastery

Gandzasar monastery

Κλικ για μεγέθυνση

Η αρχιτεκτονική του είναι η κλασική των αρμενικών μοναστηριών. Περιμετρικά προστατεύεται από ψηλή πέτρινη μάντρα, διαθέτει μεγάλο εσωτερικό περίβολο και χώρους που παίζουν βοηθητικό ρόλο, ενώ το εσωτερικό του μοναστηριού σε κερδίζει με την απλότητά του.

Gandzasar monastery
Gandzasar monastery

Έξω από το μοναστήρι είναι ένας τύπος, όπου κάνει διάφορα ακροβατικά κόλπα πάνω στο άλογό του. Όσοι τουρίστες επισκέπτονται το μοναστήρι κάνουν μια στάση να τον απολαύσουν, να τον φωτογραφίσουν αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί του. Μία ιστορία αναφέρει ότι στον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο συγκεκριμένος τύπος πιάστηκε αιχμάλωτος μαζί με τον καλύτερό του φίλο. Τότε έζησε μια απίστευτα φρικιαστική ιστορία, καθώς είδε μπροστά του να σφάζουν τον φίλο του. Ίσως από τότε άρχισε να χάνει τα λογικά του… οι υπεύθυνοι του μοναστηριού, γνωρίζοντας την ιστορία του, τον αφήνουν να κάνει αυτά τα «ακροβατικά» κόλπα μπροστά από το μοναστήρι, κερδίζοντας έτσι κάποια χρήματα…

Gandzasar monastery

Καθόμαστε για αρκετή ώρα και κατά τις 17:00 παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής προς την Αρμενία, από τον ίδιο ακριβώς δρόμο που είχαμε έρθει. Δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή για να επιστρέψουμε στο Goris καθώς υπάρχει ένας μόνο οδικός άξονας σύνδεσης των συνόρων με την πρωτεύουσα.

Road to Vank, Nagorno-Karabakh

Κινηθήκαμε σβέλτα για να δούμε -έστω και βιαστικά- το Sushi αλλά και τις βραχοσπηλιές του Khndzoresk που βρίσκονται σχεδόν δίπλα από το Goris. Ο χρόνος είναι περιορισμένος καθώς θέλουμε να φτάσουμε στις σπηλιές πριν δύσει ο ήλιος, ενώ πρέπει να καταλήξουμε εγκαίρως στο ξενοδοχείο, προτού κλείσει η κουζίνα του και την πατήσουμε όπως χθες.

Sushi, Nagorno-Karabakh

Σε περίπου 30 λεπτά βρισκόμαστε στον κόμβο για το Sushi που μας υποδέχεται με πολλά σημαιάκια κρεμασμένα κατά μήκος του δρόμου. Το επιβλητικό φρούριο σηματοδοτεί την είσοδο της πόλης, με πρώτο αξιοθέατο τον καθεδρικό της ναό, στον οποίο μάλιστα γίνεται ένας γάμος. Εν κινήσει βλέπουμε κάποια βασικά αξιοθέατα του Sushi και προχωράμε προς την έξοδο της πόλης περνώντας δίπλα από ένα τεράστιο στρατόπεδο.

Sushi, Nagorno-Karabakh

Φτάνουμε στα σύνορα και μετά τον σύντομο έλεγχο συνεχίζουμε με γοργό ρυθμό προς τις βραχοσπηλιές, μπας και τις προλάβουμε πριν πέσει ο ήλιος.

Περίπου 10χλμ πριν το Goris, συναντάμε την πινακίδα για Khndzoresk και στρίβουμε αριστερά. Στην είσοδο του χωριού, μια μικρή πινακίδα μας δείχνει έναν χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στις σπηλιές. Χωρίς δεύτερη σκέψη και παρά την κούρασή μας, μπαίνουμε και τον ακολουθούμε.

Khndzoresk

Μερικά χιλιόμετρα παραπέρα ξεπροβάλλουν από μακριά οι κωνικοί βράχοι που θυμίζουν τους αντίστοιχους της Καππαδοκίας, ενώ πιο αριστερά μπορούμε να διακρίνουμε και τις σπηλιές. Ο χωματόδρομος συνεχίζει αρκετά αλλά δεν τον ακολουθούμε, αφού όταν θα φτάσουμε σε κοντινό σημείο ο ήλιος θα έχει πέσει…

Khndzoresk

Η πόλη του Khndzoresk ήταν η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Αρμενίας και αριθμούσε 1800 σπίτια-σπηλιές, 7 σχολεία, 4 εκκλησίες και ένα νεκροταφείο το οποίο φιλοξενεί τον τάφο του Mkhitar Sparapet, ήρωα των Αρμένιων, ο οποίος πολέμησε τους Πέρσες και Τούρκους εισβολείς κατά τον 18ο αιώνα. Τα σκαλίσματα, τα οποία έχουν βρεθεί στις σπηλιές, μαρτυρούν πως η ηλικία τους ξεπερνάει τα 1000 χρόνια. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1958 και στη σημερινή εποχή οι σπηλιές χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή ως στάβλοι.

Khndzoresk

Και όταν ο ήλιος εν τέλει πέφτει, τα χρώματα της δύσης ζωγραφίζουν καμβάδες με κύριο θέμα τις μοτοσυκλέτες μας…

Khndzoresk
Khndzoresk

Επιστροφή λοιπόν στο ξενοδοχείο ένα τέταρτο πριν κλείσει η κουζίνα. Ορμάμε στην τραπεζαρία και καθόμαστε με πλήρη μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό περιμένοντας να μας σερβίρουν. Απολαμβάνουμε το δείπνο μας συζητώντας τις εντυπώσεις μας από τη σημερινή εξόρμηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τελικά άλλα περιμέναμε να δούμε και άλλα είδαμε. Οι κάτοικοι φαίνεται πως έχουν καταφέρει να κρύψουν επιμελώς τα σημάδια του πολέμου, έχουν καταφέρει να ξαναχτίσουν το κατεστραμμένο Stepanakert, ενώ μεγάλη εντύπωση μας έκανε η έλλειψη παρουσίας στρατού, είτε εντός, είτε εκτός πόλης. Όχι πως θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία του, αλλά γνωρίζουμε πως σε μια τέτοια ρευστή κατάσταση, ο στρατός θέλει πάντα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ίσως βέβαια η στρατιωτική παρουσία να είναι πιο έντονη στη βόρεια πλευρά του κρατιδίου, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, σημείο όμως που δεν επισκεφθήκαμε…

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Κατηγορίες: Αρμενία, Ασία, Γεωργία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ταξίδι, Τουρκία  Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος
Γιώργος
3 years ago

Τώρα τι να πω για αυτό το ταξιδιωτικό απλά τέλειο καλά όπως και τα υπόλοιπα που έχετε. Πέρα ότι ταξιδεύουμε μαζί σας δίνετε και όλες τις πληροφορίες για οσους ενδιαφέρονται να πάνε. Μια ερώτηση αν έιναι εύκολο γιατί το σκέφτομαι για του χρόνου Με τι λάστιχα πήγατε αν είδα καλά στις φωτογραφίες όλοι σας πήγατε με τα λεγόμενα 90/10. Είχατε θέμα για Γεωργία Αρμενία και αν είναι καλύτερα να πας με κάποιο λάστιχο λίγο ποιο οφφ

vardis
vardis
9 years ago

Επιτέλους!

vardis
vardis
9 years ago
Reply to  Madv

Στέλιο μου είναι όντως “καλό πράμα”! Και η περιγραφή και οι φωτογραφίες τέλειες όπως πάντα. Νάστε καλά να μας ταξιδεύετε.

Φινομένος Νικόλαος
Φινομένος Νικόλαος
9 years ago

Respect.Πανεμορφο ταξιδιωτικο,πανεμορφη περιγραφη.Παντα διαβαζω τα ταξιδιωτικα σου.Ναστε παντα ολοι καλα και να μας ταξιδευετε σε μερη που δεν θα παω ποτε μου.Με τα γραφομενα σου κατα το 75%ειναι σαν να βρισκομαι εκει.Παντα ορθιοι και με υγεια.Καλο Πασχα να εχετε.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x