Ημέρα 16η, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου
Απ’ τα ψηλά στα πιο ψηλά…
Ερεβάν – Gyumri (194 χλμ)
Κατά τις 10 το πρωί αφήνουμε πίσω μας την πρωτεύουσα και κινούμαστε αρχικά προς το Ashtarak.
Στη διασταύρωση για Agarak, στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε έναν πιο στενό ανηφορικό δρόμο, αφήνοντας πίσω μας την εθνική οδό (Μ1). Όσο ανεβαίνουμε, αποκτάμε όλο και καλύτερη θέα του οροπεδίου στο οποίο είναι χτισμένη η πρωτεύουσα. Δυστυχώς όμως, η ατμόσφαιρα είναι νεφελώδης και δεν μας επιτρέπει να δούμε όλο το Ερεβάν, παρά μόνο ένα του τμήμα.
Η διαδρομή διασχίζει το περιποιημένο χωριό Byurakan, το οποίο φιλοξενεί το ομώνυμο αστεροσκοπείο. Ιδρύθηκε το 1946 από τον Viktor Hambardzumyan, αποτελώντας ένα από τα κύρια κέντρα αστρονομίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο παρελθόν είχε συμβάλει σε μεγάλες αστρονομικές ανακαλύψεις, αλλά με την πτώση της ΕΣΣΔ ακολούθησε η παρακμή του.
Συνεχίζουμε σε μια ελικοειδή διαδρομή με αρκετά καλή ποιότητα οδοστρώματος, μέχρι τη διασταύρωση για το φρούριο Amberd, ενώ σε κοντινή απόσταση είναι χτισμένη η αιωνόβια εκκλησία Vahramashen. Αποφασίζουμε να δούμε πρώτα τη λίμνη Kari και στη συνέχεια να επισκεφθούμε τα συγκεκριμένα δύο αξιοθέατα.
Μετά τη διασταύρωση ο δρόμος στενεύει και άλλο και οι πρώτες λακκούβες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η κίνηση είναι μηδαμινή αλλά η ταχύτητα μένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος.
Στην πορεία συναντάμε και κάποιες καλύβες βοσκών, σαν αυτές που συναντά κανείς στην Μογγολία. Κάποιοι Αρμένιοι μας είχαν πει, πως αυτοί οι βοσκοί είναι νομάδες προερχόμενοι από το Ιράν και το Ιράκ.
Το τοπίο είναι μαγευτικό και άκρως αλπικό. Πουθενά δεν βλέπουμε δέντρο και όσο ανεβαίνουμε υψομετρικά, το κρύο αρχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό.
Φτάνουμε περίπου στα 3.200μ και βρισκόμαστε σε ένα πλάτωμα που περιλαμβάνει τη λίμνη Kari καθώς και κάποιες εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες αναφορές που βρήκα στο διαδίκτυο λένε ότι πρόκειται για μετεωρολογικό σταθμό. Κάπου όμως διάβασα ότι είναι ερευνητικός σταθμός κοσμικής ακτινοβολίας, πράγμα που δικαιολογεί τις περίεργες πινακίδες έξω από τις εγκαταστάσεις.
Η λίμνη Kari (μετάφραση: πέτρινη λίμνη) βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές του όρους Aragats και σχηματίζεται από τα χιόνια των γύρω βουνών που λιώνουν. Το μέρος είναι πολύ δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους ορειβάτες.
Στην κορυφή υπάρχει ένα και μοναδικό εστιατόριο-ξενοδοχείο (Xashanots) το οποίο έχει διαμορφωμένα κιόσκια στην όχθη της λίμνης. Tο να παραγγείλουμε αποδείχθηκε άθλος, ωστόσο απ’ ότι μάθαμε αργότερα το μέρος είναι διάσημο για τη σούπα «khash». Σερβίρεται σε ένα πιάτο όπου από κάτω του προσαρμόζουν μπολ με καυτό νερό, το οποίο την κρατάει ζεστή. Η σούπα μοιάζει με πατσά και περιέχει κρέας από μοσχαρίσια πόδια.
Ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αντισταθούν στις μυρωδιές από τα διπλανά κιόσκια, εγώ συνεχίζω για εξερεύνηση μέχρι την απέναντι πλευρά της λίμνης και 100 μέτρα ψηλότερα όπου υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός και γύρω του έχουν φτιάξει ένα μεγάλο αριθμό μικρών πέτρινων πύργων (τα λεγόμενα cairn).
“Χτίζω” και εγώ το δικό μου πυργάκι και επιστρέφω στο εστιατόριο όπου οι υπόλοιποι έχουν φροντίσει να παραγγείλουν από όλες τις τοπικές λιχουδιές. Αν και έχουμε ένα μικρό ενδοιασμό για την ποιότητα, είναι όλα τους κάτι παραπάνω από υπέροχα.
Ο καιρός αρχίζει να φορτώνει αρκετά. Πυκνά μαύρα σύννεφα έρχονται προς το μέρος μας και μπουμπουνητά αρχίζουν να ακούγονται κατά διαστήματα. Έχει έρθει η ώρα να αναχωρήσουμε, καθώς δεν είναι ότι καλύτερο να μας πιάσει καμιά βροχή εδώ πάνω. Με γοργές κινήσεις αρχίζουμε να κατηφορίζουμε απολαμβάνοντας για μια ακόμα φορά τη φανταστική διαδρομή που μας είχε φέρει μέχρι εδώ.
Στη διασταύρωση που είχαμε συναντήσει κατά την άνοδο στρίβουμε δεξιά, προς το φρούριο Amberd, το οποίο βρίσκεται χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Arkashen και Amberd, σε υψόμετρο 2.300μ.
Το όνομα του κάστρου στην αρμενική γλώσσα σημαίνει «φρούριο στα σύννεφα», όμως ο αρχικός λόγος κατασκευής του δεν είναι αποσαφηνισμένος. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως επρόκειτο για θερινή κατοικία βασιλιάδων, οι οποίοι κάνοντας διάφορες οικοδομικές παρεμβάσεις και προσθήκες, δημιούργησαν αυτό που περίπου βλέπουμε στις μέρες μας. Οχυρωματική ιδιότητα απέκτησε μόνο κατά την περίοδο των επιδρομών των Σελτζούκων Τούρκων.
Το 1026 χτίστηκε παραδίπλα του η εκκλησία Astvatsatsin, όπως αρχικά ονομαζόταν, ή Vahramashen όπως είναι γνωστή σήμερα.
Ο καιρός όμως φαίνεται να μας ακολουθεί… έτσι μετά από μια γρήγορη περιήγηση αναχωρούμε αρχικά προς το χωριό Antarut. Εκεί στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας μια ερημική σχεδόν διαδρομή με κατεύθυνση τον χώρο που φιλοξενεί το υπαίθριο μουσείο των Γραμμάτων του Αρμενικού Αλφαβήτου. Το σημείο βρίσκεται ακριβώς στη διασταύρωση με το εθνικό δίκτυο Artashavan – Alagyaz (Μ-3).
Ο χώρος έχει ενδιαφέρον για εμάς, παρά το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε την αρμενική γλώσσα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε και να αντιστοιχίσουμε κάθε αρμενικό γράμμα με το αντίστοιχο του λατινικού αλφαβήτου. Με τη βοήθεια ενός βιβλίου κάνουμε τις αντιστοιχίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από έναν ντόπιο που πουλάει σουβενίρ. Στην πραμάτεια του έχει ξύλινα αρμενικά γράμματα και με διάθεση μας εξηγεί ποιο αντιστοιχεί σε ποιο…
Από εκεί και πέρα παίρνουμε τον δρόμο για το Gyumri που απέχει περίπου 90χλμ. Ακολουθούμε πορεία αρχικά βόρεια και μετά δυτικά, κυκλώνοντας κατά κάποιον τρόπο το βουνό Aragats. Στις κορυφές του έχει “κολλήσει” το μαύρο σύννεφο που βλέπαμε και όταν ήμασταν στη λίμνη Kari.
Η διαδρομή είναι εκπληκτική. Ουσιαστικά οδηγούμε σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο παραπάνω από 2.000μ. Ειδικά μετά το χωριό Alagyaz, το τοπίο γίνεται περισσότερο εντυπωσιακό, με το οροπέδιο να είναι τόσο μεγάλο που σου δίνει την αίσθηση πως κινείσαι σε μια απέραντη πεδιάδα. Μόνο το κρύο μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε σε υψόμετρο. Οι δρόμοι που ακολουθούμε -στο μεγαλύτερο τμήμα τους- είναι απέραντες ευθείες και μόνο όταν πλησιάζουμε κοντά στο Gyumri, αρχίζουμε να περνάμε μέσα από χωριά, τα οποία μπορεί να είναι φτωχικά αλλά δείχνουν περιποιημένα.
Αργά το απόγευμα φτάνουμε στην πόλη του Gyumri, η οποία διαθέτει και αεροδρόμιο, παίζοντας σημαντικό ρόλο για την περιοχή, καθώς εξυπηρετεί με πτήσεις ακόμα και κατοίκους της γειτονικής Γεωργίας.
Το Gyumri είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλης της Αρμενίας με μεγάλη ιστορία που ξεκινά 5000 χρόνια πίσω. Η πρώτη ονομασία της πόλης ήταν «Kumayri», αλλά το 1837 οι Ρώσοι την ονόμασαν “Alexandropol”. Το 1924 βαφτίστηκε “Leninakan” και εν τέλει το 1990 ως Gyumri. Γεωγραφικά βρίσκεται στην κοιλάδα του Sirak, στην αριστερή όχθη του ποταμού Akhuryan.
Ένας σεισμός που έγινε το 1988, κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης. Πολλοί από τους πολίτες έχασαν τη ζωή τους και αυτοί που επέζησαν, άρχισαν σιγά-σιγά να το εγκαταλείπουν, σε τέτοιο βαθμό όπου η πόλη έφτασε στα όρια της ερήμωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 3500 οικογένειες έμειναν άστεγες από τον σεισμό.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανασυγκρότησής της. Η πόλη έχει έντονες ρωσικές επιρροές και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις από τα σοβιετικού τύπου εναπομείναντα από τον σεισμό κτίρια, αλλά και από τις επιγραφές των μαγαζιών που είναι και στα ρωσικά. Σε γενικές γραμμές η πόλη αποπνέει ένα θετικό στοιχείο, χωρίς όμως να έχει να επιδείξει κάτι το πάρα πολύ εντυπωσιακό.
Στην είσοδο της πόλης, σταματάμε να βάλουμε βενζίνη σε ένα πρατήριο. Ο γεράκος υπάλληλος, είναι πολύ φιλικός και φαίνεται εντυπωσιασμένος από το γεγονός πως έχουμε φτάσει με τις μοτοσυκλέτες μας μέχρι εδώ. Ίσως να μην του έχει ξανατύχει να δει κάτι τέτοιο. Ενθουσιάζεται ακόμα περισσότερο, όταν μαθαίνει πως είμαστε Έλληνες.
Μια αντίστοιχη συμπεριφορά έχει μια παρέα μικρών παιδιών που παίζει κοντά στο ξενοδοχείο που λέμε να μείνουμε… μόλις μας βλέπουν αφήνουν το παιχνίδι τους και κολλάνε κυριολεκτικά πάνω μας. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα ελάχιστα αγγλικά τους, τα οποία αρχίζουν και τελειώνουν με τη φράση: «My name is…». Μόλις το λέει ο πρώτος, το επαναλαμβάνουν όλοι!
Το ξενοδοχείο, τώρα, (Golden Apricot) είναι επιεικώς άθλιο. Το μόνο θετικό είναι ο νεαρός που το διαχειρίζεται ο οποίος είναι ευγενέστατος, μιλάει πολύ καλά αγγλικά και κάνει τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει. Κατά τα άλλα είναι ακριβό για τα δεδομένα της χώρας, τα υδραυλικά στα μπάνια μυρίζουν άσχημα και τα στρώματα είναι για φακίριδες…
Αφήνουμε το ξενοδοχείο και περπατάμε στον κεντρικό δρόμο -όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο μας- μέχρι την πλατεία Ειρήνης όπου κατά μια διαβολική σύμπτωση όλα τα ξενοδοχεία του συγκεκριμένου δρόμου φιλοξενούν γαμήλια τραπέζια. Πλήθος καλοντυμένου κόσμου μπαινοβγαίνει στα ξενοδοχεία… φυσικά και στο δικό μας γίνεται της μουρλής…
Σε κάποιο σούπερ-μάρκετ ο Στράτος και η Νατάσα μπαίνουν για να ρωτήσουν τι ώρα κλείνει, ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε κάποια πράγματα στην επιστροφή από το φαγητό μας, αλλά και για να ξεφορτωθούμε τα αρμενικά χρήματα πριν την αναχώρησή μας από τη χώρα. Η συνεννόηση γίνεται με νοήματα, καθώς τα αγγλικά για τους ντόπιους είναι δυσκολότερα από τα κινέζικα. Δείχνοντας το ρολόι και κάνοντας επιπλέον χειρονομίες, ο Στράτος προσπαθεί να τους ρωτήσει ποιό είναι το ωράριο λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι η υπάλληλος να ψάχνει μπαταρίες για ρολόι! Στα επόμενα λεπτά επιστρατεύονται όλοι οι πελάτες του μαγαζιού οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο, ενώ τη λύση δίνει κάποιος Αρμένιος αγγλομαθής φίλος κάποιου πελάτη του μαγαζιού που επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του. Όταν δε καταλαβαίνουν τι ακριβώς ζητούσαμε, σκάει όλο το μαγαζί στα γέλια!
Καθόμαστε στο εστιατόριο Hatsatun, στην κεντρική πλατεία, του οποίου το φαγητό αποδεικνύεται νόστιμο και φθηνό. Στο διπλανό τραπέζι, ακούγοντας τις συνομιλίες μας, ένα κύριος μας μιλάει στα ελληνικά. Είναι Ρωσοπόντιος ο οποίος έχει γεννηθεί στην Γεωργία. Έχει μεγαλώσει στην Τιφλίδα και τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στην Μόσχα με την οικογένειά του. Επειδή από το Gyumri υπάρχει απευθείας πτήση για Μόσχα, τον εξυπηρετεί καλύτερα να φεύγει από το αεροδρόμιο της συγκεκριμένης πόλης για Ρωσία, παρά από αυτό της Τιφλίδας. Μας ρωτάει για το ταξίδι μας και χαίρεται πολύ που είχε την ευκαιρία να μιλήσει ελληνικά. Φεύγοντας μας λέει: «Ποιος ξέρει, μπορεί να ξαναβρεθούμε κάπου…»
Κατά τις 22:00 επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο με ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι η τελευταία μας μέρα στην όμορφη Αρμενία… αύριο, θα περάσουμε και πάλι στην Τουρκία, μέσω Γεωργίας, για να συνεχίσουμε εκεί το τελευταίο μέρος του οδοιπορικού μας…
« Προηγούμενη Σελίδα | Επόμενη Σελίδα » |
Τώρα τι να πω για αυτό το ταξιδιωτικό απλά τέλειο καλά όπως και τα υπόλοιπα που έχετε. Πέρα ότι ταξιδεύουμε μαζί σας δίνετε και όλες τις πληροφορίες για οσους ενδιαφέρονται να πάνε. Μια ερώτηση αν έιναι εύκολο γιατί το σκέφτομαι για του χρόνου Με τι λάστιχα πήγατε αν είδα καλά στις φωτογραφίες όλοι σας πήγατε με τα λεγόμενα 90/10. Είχατε θέμα για Γεωργία Αρμενία και αν είναι καλύτερα να πας με κάποιο λάστιχο λίγο ποιο οφφ
Καλησπέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια τα οποία με χαροποιούν ιδιαίτερα, καθώς αυτός είναι και ο λόγο που δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα.
Τα λάστιχα πολύ σωστά ήταν 90/10 και τα οποία μας κάλυψαν απόλυτα εκτός το κομμάτι που κάναμε off road στην Γεωργία, στο Tskhratskaro pass. Κι εκεί δεν έφταιγαν τα λάστιχα αλλά οι βαρυφορτωμένες μοτοσυκλέτες μας. Αν δεν έχει σκοπό να κάνεις off road τα λάστιχα σε καλύπτουν 100%, αλλά αν θέλεις να κάνεις τα βορειοδυτικά της Γεωργίας (γύρω από την Mestia) τότε μάλλον θα χρειαστείς κάτι σε πιο off.
Επιτέλους!
Βαρδή… το καλό πράμα -τρομάρα μας- αργεί να γίνει… 😛
Στέλιο μου είναι όντως “καλό πράμα”! Και η περιγραφή και οι φωτογραφίες τέλειες όπως πάντα. Νάστε καλά να μας ταξιδεύετε.
Να ‘σαι καλά Βαρδή… Είθε να ταξιδεύουμε όλοι μας 😉
Respect.Πανεμορφο ταξιδιωτικο,πανεμορφη περιγραφη.Παντα διαβαζω τα ταξιδιωτικα σου.Ναστε παντα ολοι καλα και να μας ταξιδευετε σε μερη που δεν θα παω ποτε μου.Με τα γραφομενα σου κατα το 75%ειναι σαν να βρισκομαι εκει.Παντα ορθιοι και με υγεια.Καλο Πασχα να εχετε.
Να ‘σαι καλά Νικόλα. Χαίρομαι που καταφέρνω να σε ταξιδέψω μέσα από τα γραφόμενα μου, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αν θες πραγματικά να πας σε κάποιο μέρος αυτού του πλανήτη, μπορείς. Όλα είναι εφικτά, αρκεί να το θέλεις. Γι αυτό ποτέ μην αποκλείεις τίποτα. Να ‘μαστε πάντα υγιείς και να ταξιδεύουμε…