Ημέρα 3η, Αποφεύγοντας την κακοκαιρία… (6/1/204) Χλμ: 173
Ο ξενώνας είναι διάσημος για το πρωινό του. 20 διαφορετικά είδη πίτας παρελαύνουν αρχικά στο τραπέζι μας και στη συνέχεια στα στομάχια μας…
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους από τα Χανιά, με ενημερώνουν ότι ο καιρός δεν είναι και πολύ καλός αλλά θα κατευθυνθούν προς Αράδαινα. Με τη Νατάσα λέμε να συνεχίσουμε νότια και να τους συναντήσουμε κάπου προς την Χώρα Σφακίων. Πριν από αυτό όμως προέχει η Φαιστός. Η Νατάσα δεν την έχει επισκεφτεί και εγώ έχω να πάω κάτι “αιώνες”. Τσεκάρουμε στο ίντερνετ ότι είναι ανοικτή -λόγω ημέρας- και αφού το επιβεβαιώνουμε ξεκινάμε.
Προβολή χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Σύντομα παρκάρουμε στο παντελώς άδειο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου και προχωράμε εντός αυτού για μια πριβέ επίσκεψη.
Ιστορικά τώρα, η πρώτη αναφορά στην Φαιστό γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, όπου μνημονεύει την Φαιστό στον κατάλογο των πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, περιγράφοντάς την ως πόλη «ευ ναιετοώσα», δηλαδή καλά κατοικημένη. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης αποδίδει την ίδρυση της Φαιστού, όπως και της Κνωσού αλλά και της Κυδωνίας, στον Μίνωα.
Είναι λίγο δύσκολο για τον επισκέπτη να καταλάβει τι ακριβώς βλέπει καθώς η Φαιστός καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές, με τα ανάκτορα να χτίζονται το ένα πάνω στο άλλο. Ο οδηγός μας, το καταπληκτικό βιβλίο “Ανεξερεύνητη Κρήτη”, μας βάζει εύκολα στο κλίμα της εποχής, κάνοντας μας να κατανοήσουμε ότι βλέπουμε.
Καθόμαστε για λίγο στο μικρό αρχαίο θέατρο, στην Δυτική Αυλή, προσπαθώντας να προσανατολιστούμε.
Μπροστά μας τα επιβλητικά προπύλαια οδηγούν στην δυτική αυλή, αλλά και στις αποθήκες όπου υπάρχουν ακόμα αρκετά πιθάρια προς τέρψιν οφθαλμών.
Βόρεια της Δυτικής αυλής βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα αλλά και τα ερείπια του επονομαζόμενου Αρχείου, εκεί που βρέθηκε ο περίφημος δίσκος της Φαιστού.
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι φτιαγμένος από πηλό και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν ακόμα άγνωστα.
Η μέση διάμετρός του είναι 16 εκατοστά και το μέσο πάχος του 2.1 εκατοστά. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.
Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.α. Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Σημ: Ο Δίσκος της Φαιστού βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Λίγο πριν αναχωρήσουμε, οι λοιποί της παρέας τους οποίους θα συναντούσαμε, μας ενημερώνουν ότι βρέχει καταρρακτωδώς στα Λευκά Όρη και ότι γύρισαν πίσω. Εμάς ο καιρός μας κάνει ακόμα την χάρη και λέμε να τραβήξουμε νότια μέχρι της όμορφες παραλίες της Ακουμιανής Γυαλιάς.
Βουρ λοιπόν για Αγία Γαλήνη και από εκεί ακολουθούμε μια όμορφη ορεινή διαδρομή προς Μελαμπέ – Σακτούρια, πριν κατηφορίσουμε στον Άγιο Παύλο.
Στάση για λίγο για να χαζέψουμε τους την κεντρική παραλία, αλλά και τους αμμόλοφους ή τον Αλατσόγκρεμνο όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, ο οποίος ορθώνεται πάνω από την παραλία.
Ένας σχετικά καινούργιος ασφάλτινος δρόμος, οδηγεί από τον Άγιο Παύλο προς την παραλία της μικρής Τριόπετρας. Μόνο οι δύο από τους τρεις χαρακτηριστικούς βράχους που ευθύνονται για την ονομασία της παραλίας, ξεχωρίζουν από αυτήν την μεριά…
Λίγο πιο δυτικά βρίσκεται η Μεγάλη Τριόπετρα η οποία είναι και η πιο οργανωμένη, με μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και 2-3 ταβέρνες.
Ο καιρός κλείνει δυτικά μας και έτσι αποφασίζουμε να τραβήξουμε βόρεια που είναι πιο ανοικτός, αρχικά προς Σπήλι και σιγά-σιγά επιστροφή στην βάση μας.
Σφύριγμα λήξης λοιπόν, καθώς το τριήμερο λαμβάνει τέλος, με το νέο μέλος της οικογένειας να μας αφήνει πολλές θετικές εντυπώσεις. Είθε να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα εκδρομικά χιλιόμετρα του προκατόχου του…
Καλοτάξιδο!!!Χάρης εσένα έχω ένα καλό οδηγό για την όμορφη Κρήτη που θα επισπευτώ το καλοκαίρι. Εάν έχεις τις βαλίτσες από το tdmaki στείλε ένα mail.
Γιώργο οποιαδήποτε πληροφορία θες για Κρήτη απλά σφύρα (ρίξε μειλ 😉 ). Θα χαρώ να πιούμε μια τσικουδιά παρέα όταν έρθεις.
Δυστυχώς για σένα (ευτυχώς για μένα), το TDM και οι βαλίτσες δεν υπάρχουν πια. Μόνο όμορφες αναμνήσεις από μια αξιόπιστη μοτοσυκλέτα που με ταξίδεψε αρκετά…
Σας ευχαριστώ κοπέλια…
Νίκο, σύγκριση με το TDM κατά την γνώμη μου είναι άκυρη. Είναι 2 εντελώς διαφορετικές μοτοσυκλέτες, η μία “παλαιής” πια τεχνολογίας, ενώ η άλλη φρέσκιας (σπαρταράει ακόμα). Υπόσχομαι όμως κάποια στιγμή να κάνω μια αναφορά στο πως μου φαίνεται ο νέος Τίγρης….
Καλοτάξιδο φίλε μου. Περιμένουμε εντυπώσεις από τη μηχανή σε σχέση με το tdm.
Καλούς δρόμους!!
Καλοτάξιδο έχεις τον πιο τίμιο εξερευνητή της αγοράς, να απολαμβάνεις κάθε οδηγική στιγμή.
Μακάρι λοιπόν για να απολαμβάνουμε μαζι σας τα ταξίδια και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σας,σε αυτά.
Καλοτάξιδο!!!
Να είσαι γερός να το χαρείς!
Πολλά & καλά χιλιόμετρα!!