Highland Riders


4 Αυγούστου, Γλασκώβη οι μεν, ον δε γουέι οι δε
Αααααα, ωραία ξεκουραστήκαμε το βράδυ. Ώρα για πρωινό, αλλά αυτό θα σας το περιγράψει ο Οικονομησάκης αργότερα, γιατί τώρα πετάει και δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει, μην του χαλάσω την έκπληξη. Εμείς όπως είπαμε έχουμε να δούμε κι άλλα πράματα και θάματα σήμερα. Μόνο που βρέχει, στα κομμάτια. Χτες μας έκανε τη χάρη αλλά σήμερα έγινε κλασικός σκωτσέζικος και σιγοψιχαλίζει. Ευτυχώς όχι ασταμάτητα, αλλά σποραδικά. Εμάς τους Ελληνάρες μας ενοχλεί και μας χαλάει λίγο τη διάθεση αλλά οι κάτοικοι είναι τελείως εξοικειωμένοι με τις συνθήκες. Φοράνε λεπτά αδιάβροχα με κουκούλα, αδιάβροχα μποτάκια, τα καρότσια με τα μωρά είναι κι αυτά καλυμμένα με διάφανα αδιάβροχα, ομπρέλες ανοίγουν και κλείνουν στη στιγμή, τα ποδήλατα πλήρως εξοπλισμένα με φτερά και διάφορα χρήσιμα παραφερνάλια. Η βροχή είναι μέσα στη ζωή τους και έχουν προσαρμοστεί πλήρως, σε αντίθεση με εμάς που δυσανασχετούμε με το παραμικρό γενικότερα. Μικρά μαθήματα ζωής: προσαρμόσου, κάνε κάτι, δώσε λύση ή σκάσε. Γκρίνια τέλος. Ευχαριστώ.
Λεωφορειάκι πάλι, με το ίδιο εισιτήριο που είχαμε αγοράσει χτες. Πρώτος σταθμός στο tour της δυτικής πλευράς που είχαμε αφήσει την προηγούμενη μέρα, το καινούργιο Κέντρο της Επιστήμης ή όπως θα το λέγαμε σε άψογα Θρακιώτικα, Science Center. Ένα εντυπωσιακότατο στρογγυλό κτίριο χωρίς ακμές ή γωνίες. Για ρίξε φωτό δικέ μου…

Το έχουν φτιάξει κυρίως για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, όμως ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά όπως ο αξάδερφος, η υποψήφια ξαδέρφη Σάρακας (για πλάκα το λέμε μωρέ, μη τσατίζεσαι!!), ο Δάσκαλος και το κάδρο μου, διασκεδάζουν και μπορούν να περάσουν πολλές ευχάριστες και διδακτικές ώρες. Έχει τρεις όροφους γεμάτους από παιχνίδια, μεγάλες και μικρές κατασκευές με κάτοπτρα, σωλήνες, μικροσκόπια, νερά, ανεμιστήρες όπου μαθαίνεις βασικές και μη αρχές της φυσικής, της χημείας, της ανατομίας και δεκάδων επιστημών. Τέλειο. Στον τρίτο όροφο δεν έμπαινες δωρεάν αλλά έπρεπε να πληρώσεις αρκετές λίρες (10 αν θυμάμαι καλά) για να παρακολουθήσεις ένα show που έπαιζε με αισθήσεις και ψευδαισθήσεις αλλά η ομάδα θεώρησε ότι δεν άξιζε τα λεφτά του κι έτσι δεν το είδαμε. Δεν πειράζει, ίσως πάει ο Στέλιος με τα άλλα παιδιά την τελευταία τους μέρα στη Γλασκώβη κι έτσι θα μάθουμε αν χάσαμε τίποτα ή όχι.
Μετά το Science Center σειρά είχε το Riverside Museum. Εδώ μάλιστα, εδώ είναι όλα τα λεφτά. Κυριολεκτικά πολλά λεφτά: 75 εκατομμύρια λιράκια κόστισε το έργο.Το έχει σχεδιάσει μια μεγάλη σύγχρονη φίρμα της αρχιτεκτονικής, η Ινδικής καταγωγής Zaha Hadid, και σκοπός του είναι να αντικαταστήσει το παλιό και μικρότερο Μουσείο Μεταφορών. Το ευχάριστο είναι ότι ήταν …τζάμπα! Δωρεάν χάζεμα σε 7.500 (!) τετραγωνικά μέτρα όπου φιλοξενείται …οτιδήποτε κινείται από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Αν δείτε τις φωτογραφίες θα καταλάβετε. Ή μάλλον δεν θα καταλάβετε γιατί αν δεν το δείτε με τα μάτια σας δεν πρόκειται να το πιστέψετε.
Το πρώτο ποδήλατο στον κόσμο...


Τα ποδήλατα του Graeme Obree ή όπως είναι ευρέως γνωστός από την ταινία που αναφέρεται στην ζωή του: The Flying Scotchman.

Ώρα να φύγουμε όμως γιατί έχουμε κάνει πολλά χιλιόμετρα μέσα στο μουσείο και έχουμε κι άλλα να δούμε στην πόλη. Όπως τον επόμενο σταθμό μας, το βοτανικό κήπο και το μουσείο Kelvingrove. Τσούκου τσούκου με το λεωφορειάκι μας και τους on board ξεναγούς που δεν καταλαβαίνεις τίποτα απ΄ότι λένε αλλά αντιλαμβάνεσαι με πόσο καλή διάθεση κάνουν τη δουλειά τους. Φαντάζομαι πόσες χιλιάδες φορές έχουν πει τα ίδια και τα ίδια κι όμως όταν τους ακούς νομίζεις ότι τα λένε για πρώτη φορά. Να και ο βοτανικός κήπος της Γλασκώβης. Ένα τεράστιο πάρκο με γυάλινα κτήρια – θερμοκήπια και χιλιάδες φυτά απ’ όλο τον κόσμο. Εντυπωσιακές εικόνες και στιγμές γαλήνης και ηρεμίας μέσα στη φύση. Την πάνσοφη φύση που δείχνει να λειτουργεί σχεδόν τέλεια: ένα μόνο λάθος υπάρχει πάνω της κι αυτό είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Τά ‘χουμε κάνει πουτάνα…Τι να πεις…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, να και το Kelvingrove Museum. Μα πως γίνεται να είναι όλα τζάμπα σ’ αυτή την πόλη; Αν ήταν Ισπανία, Αμερική, Ιταλία, Ελλάδα θα ήθελες από 7 μέχρι 15 ευρώ να μπεις σε καθένα απ’ αυτά κι όμως στη Γλασκώβη τα προσφέρουν απλόχερα με δωρεάν είσοδο. Η φήμη που έχουν οι σκωτσέζοι για τσιγκούνηδες δεν ισχύει στη Γλασκώβη. Κι αυτό το κτήριο είναι τεράστιο με χιλιάδες (οκτώ για την ακρίβεια οι χιλιάδες) εκθέματα. Από ζωγραφική και γλυπτική μέχρι φυσική ιστορία και όπλα. Όρεξη να έχει κανείς και πόδια. Κι απ’ τα δύο είχαμε και καταφέραμε να το γυρίσουμε όλο.


Τώρα εσείς νομίζετε ότι το να γυρίζεις από μουσείο σε βοτανικούς κήπους κι από κει ξανά σε μουσείο και μετά στο εμπορικό κέντρο St. Enoch κι από εκεί στο ξενοδοχείο είναι εύκολο πράγμα αλλά μην το κοροϊδεύετε: αν δεν έχεις σχετικά καλή φυσική κατάσταση κλατάρεις από το πρώτο μουσείο. Εκτός αν είσαι Δάσκαλος όπου αν δεν περπατήσεις είπαμε δέκα τουλάχιστον χιλιόμετρα τη μέρα δεν έχεις κάνει τίποτα. Ακόμα κι αυτό το τέρας αντοχής όμως ξεφόρτισε σήμερα! Είμαι σίγουρος ότι έχει να κάνει με τη βραδιά αυπνίας στο αεροπλάνο, δεν έχει συνηθίσει ο καημένος σε κακουχίες. Και τώρα έπεσε τάχα μου να ξεκουραστεί “για λίγο” από τις 20:30 αλλά στην πραγματικότητα ξύπνησε την επόμενη μέρα το πρωί! Η ώρα όμως είναι ακόμα 21:30 και λογικά όπου νά ‘ναι φτάνουν και τα παιδιά. Ω ρε, θα γίνει χαμός λέμεεεε! Εν τω μεταξύ έχει φτιάξει και ο καιρός, από κει που ψιχάλιζε τώρα έχει σταματήσει και μάλιστα έχει και ξαστεριά. Τέλεια, να και τα παιδιά που έφτασαν με το ταξί από το αεροδρόμιο. Βρε καλώς τους!

Καλώς σας βρήκαμε! Φτάσαμε κι εμείς μετά από μία παρόμοια συγκλονιστική πτήση. Πρώτο σοκ η ανάποδη οδήγηση. Δεύτερο σοκ όταν η Νατάσα προσπάθησε να πιάσει κουβέντα με τον ταρίφα που μας μετέφερε στο ξενοδοχείο. Δεν καταλαβαίνουμε γρι….
Κοιταζόμαστε και αναρωτιόμαστε, τι γλώσσα μιλάει άραγε; Στην πορεία, και μετά από πολύ προσήλωση, καταφέρνουμε να πιάσουμε 2-3 λέξεις και να βγάλουμε νόημα. Φτάνουμε στο ξενοδοχείο, τακτοποιούμαστε τάχιστα και ο Ιάκωβος αναλαμβάνει να μας πάει για μάσα σε ένα παραπλήσιο Pizza Hut, το μοναδικό στην περιοχή του οποίου η κουζίνα έκλεινε στις 11:00 το βράδυ (εκείνο που είχαμε φάει και προχτές, αφού είπαμε ότι τα υπόλοιπα ανοιχτά ήταν κάτι καμμένα φαστ φουντ της κακιάς ώρας με χάμπουργκερ από μπιφτέκια που δεν χαλάνε ποτέ, νούντλς και κινέζικα τίγκα στα msg και τα βελτιωτικά γεύσης… μια χαρά το Pizza Hut ακόμα και για δεύτερη μέρα!)
Αναπληρώνουμε το κενό στο στομάχι μας, πίνουμε μια μπύρα στα όρθια στα Weatherspoon και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για νανάκια. Αύριο πουρνό-πουρνό θα πρέπει να μεταβούμε στο Perth όπου και μας περιμένουν οι μοτοσυκλέτες που έχουμε νοικιάσει.

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
24 Σχόλια
 1. Manolis Damianakis says:

  Μπραβο ,ευχομαι να εξαντηλεσετε ολα τα χιλιομετρα της ζωης σας.Καλες βολτες.

 2. Dimitris Papagiannakis says:

  ΤΕΛΕΙΟ
  ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΣ.TOUR.
  ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ

 3. ΝΑ ΠΩ ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ.ΕΝΙΩΣΑ ΣΑΝ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ(ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΡΑΧΗΚΑ ΚΑΘΟΛΟΥ)
  ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ
  ΓΕΛΑΣΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ(ΙΣΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ)
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.

  ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ.ΜΠΡΑΒΟ

 4. ΚΑΠΟΙΑ( ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΧΑΧΑΧΑ)

 5. Dimitris says:

  Πανεμορφα μερη,καταπληκτικη παρεα,τι αλλο να ζητησει κανεις….

  Σας ευχαριστω ολους για το ομορφο ταξιδι που με πηγατε για ακομη μια φορα….

 6. Ιωαννης Αλυγιζακης Χανια says:

  Μπράβο σε όλους. Να είμαστε ορθοί και για τα επόμενα,

 7. Βασίλης Τσιάμης says:

  Μπράβο παιδιά. Πολύ καλή περιγραφή, ανάλαφρη, γουστόζικη – όχι βαρετή μα και εμπεριστατωμένη εκεί που έπρεπε.
  Να’ χετε πάντα καλούς δρόμους.

 8. Pingback:Ημερολόγιο ταξιδίου σε Highlands - Ireland! - Σελίδα 60 - GS Forum
 9. Θανάσης says:

  Kρίμα που δεν βρεθήκαμε στο Falkirk βρέ παιδιά, ή σε κάποιο άλλο σημείο των Highlands! Πολύ ωραίες διαδρομές, ωραίες φωτό και πάνω απ’ όλα όμορφη και χαρούμενη παρέα!
  Να ‘στε καλά να ταξιδεύετε!

  Jefe

  • Madv says:

   Δεν ήταν γραπτό Θανάση… Ίσως κάποια άλλη φορά σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη (ευχή για να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε) Και εμείς αλλά και εσείς… 😉

 10. tserts says:

  Μπράβο ρε παιδιά! Να έχουμε κι εμείς οι τελούντες εν χειμερία νάρκη (λόγω εκκολαπτόμενων τέκνων) κάτι να διαβάζουμε να τρέχουν τα σάλια ποτάμι…
  Τη Σκωτία και ειδικά πολλά από τα μέρη που περάσατε τα είχα γυρίσει το 2004 αλλά με μεταφορέα σωμάτων (βλέπε τουτού) και πάντα από τότε θέλω να ξαναπάω με μεταφορέα ψυχών (βλέπε μοτόρι). Ίσως το καλύτερο μου οδικό ταξίδι με τρομερά τοπία, κάστρα, λίμνες αλλά κυρίως ανθρώπους φιλόξενους, περήφανους και κεφάτους. Μόνο τα midges να μην είχαν, σουρωτήρι μας κάναν τα διαόλια!
  Το ταξιδιωτικό πλήρες μέχρι το τελευταίο γράμμα, και με όλα όσα ενδιαφέρουν ειδικά τους δίτροχους αναγνώστες, κερασάκι η κριτική του crossrunner, ήθελα να ακούσω από κάποιον σχετικό εντυπώσεις από αυτό το φρούτο και δεν εκπλήσσομαι από την φιλικότητα που έδειξε σε όλους αλλά περίμενα καλύτερη κατανάλωση από έναν honda κινητήρα νέας γενειάς.
  Πάντα τέτοια και καλή συνέχεια, ευχαριστώ για το ανάγνωσμα!

  • Madv says:

   tserts, θενκς για το feedback όσο αναφορά τις μοτοσυκλέτες. Απ’ την αρχή δεν είμασταν σίγουροι αν έπρεπε να το βάλουμε… Εν τέλει αποφασίσαμε να μπει γιατί ίσως κάποιον ενδιαφέρει. Περισσότερο για το Crossruneer που είναι φρέσκο, γιατί τα υπόλοιπα όλοι λίγο-πολύ τα ξέρουμε. Όσο αναφορά το Crossrunner, καίει τον πάτο του όταν ανοίγει το Vtech, δηλαδή πάνω από τις 6000 στροφές.

 11. Stelios says:

  Παίδες, ευχαριστούμαι για τις όμορφες ευχές σας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας άρεσε η διαφορετική παρουσίαση αυτού του ταξιδιωτικού. Σε όσους δεν άρεσε δεν φταίω εγώ, αλλά αυτός ο ακαμάτης ο Ιάκωβος 😉

  Να ‘μαστε όλοι καλά και να ταξιδεύουμε γιατί όπως είπε και ο σοφός Δάσκαλος: «Οι μέρες που δεν είμαστε ταξίδι είναι χαμένες μέρες από τη ζωή μας».

 12. Θεοδωρος says:

  ουφ επιτελους βρηκα χρονο κ το διαβασα ………………
  ……………κ ΜΠΡΑΒΟ τεκνα τελεια οπως παντα……
  αντε και στην επομενη με υγεια

 13. lefteris (από ADV) says:

  Συγχαρητήρια Στέλιο για το φοβερό ταξιδιωτικό!

  Σας ζηλεύω και γιατί για δεύτερο χρόνο τώρα δεν έχω καταφέρει να βγώ εξωτερικό με τη μηχανή (μετά από πέντε συνεχόμενα ταξίδια), αλλά και γιατί τα highlands αποτελούν φοβερό προορισμό για τουρισμό με μοτοσυκλέτα!

  Να είστε καλά, και καλά ταξίδια…

  Λευτέρης

  • Madv says:

   Να ‘σαι καλά Λευτέρη…

   Η Σκωτία ήταν και για μένα ένα “άπιαστο” όνειρο. Ένας μαγικός προορισμός που πραγματικά μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Εύχομαι να το καταφέρεις και εσύ και σύντομα να ξαναπατήσεις τους ευρωπαϊκούς -και οχι μόνο- δρόμους.

 14. Παναγιώτης Λαμπρόγιαννης says:

  Μπραβο για το ωραια σχεδιασμένο ταξιδι, μπραβο για το ζωντανό ταξιδιωτικό!
  Ενδιαφερουσα η επιλογή για αεροπλάνο και νοικιασμα εκει. Ως τώρα σκεφτομαι ετσι για μακρυτερους, πιο απομονωμένους προορισμούς.
  Σκωτία πήγα το 2009. Αθήνα- Durness (ναι εκει πάνω από τη σπηλια Smoo cave ήταν το μακρυτερο σημειο του ταξιδιου) και πισω Αθηνα. ~9000km
  και καθόλου αυτοκινητόδρομος βόρεια της Μαγχης. Η Εγγλέζικη (και Σκωτσεζικη) επαρχία είναι όλα τα λεφτα.
  Η περιγραφή σας ειναι αριστη…
  Μόνο υπνο βρήκα φθηνότερο (χωρις κρατησεις, επιτόπου ψιλοέρευνα για B&B, μεση τιμή 50 λιρες το δικλινο, όλα πεντακαθαρα, εξαιρετικά, Χωρις εξαιρεση, αξιζει
  Α και το tranditional english breakfast , το γουστάρω τρελά
  Καλα χιλιόμετρα και που ξερεις , ο κοσμος έχει πολλές άκρες…

  • Madv says:

   Ευχαριστούμε Παναγιώτη…

   Έχεις απόλυτο δίκιο για την διαμονή. Οι πληροφορίες μας -πριν ξεκινήσουμε- έλεγαν ότι θα βρίσκαμε B&B παντού σε πολύ καλές τιμές. Και γενικά ίσχυε αυτό αν εξαιρέσεις τις περιοχές στα δυτικά της Σκωτίας (Ullapool, Isle of Skye κτλπ). Εκεί πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα και με το ζόρι έβρισκες ότι είχαν απορρίψει όλοι οι άλλοι. Το ίδιο έπαιζε και για το φαγητό. Εμείς πάντως, λόγω ότι ήμασταν και 8 νομά, προτιμήσαμε να το παίξουμε εκ του ασφαλούς, κλείνοντας νωρίτερα έστω και πιο ακριβά.

   Καλά χιλιόμετρα και σε σένα 😉

 15. Πω πω, καταπληκτικά τοπία… Φύση, τοπία, απίστευτα! Και οι φωτογραφίες υπέροχες! Να ‘στε καλά και να κάνετε πάντα τέτοια!

  • Madv says:

   Σ’ ευχαριστούμε Ηλία. Όντως τα Highlands είναι από τα ομορφότερα μέρη που έχω επισκεφτεί… για να μην πω το ομορφότερο. Απίστευτη φύση και απίστευτες διαφορετικές εικόνες από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

   Να ‘σαι καλά και περιμένουμε εναγωνιωδώς την επόμενη σου περιπέτεια…

 16. Πέτρος says:

  Kάποιος ταξιδιωτικός οδηγός γράφει ότι αν δεινόταν όσκαρ τοποθεσίας σίγουρα θα το έπαιρνε η Σκωτία. Εχώ πάει ήδη τρεις φορές και δεν την έχω βαρεθεί. Πάντα έχει καινούργια μέρη να ανακαλύψεις. Μπράβο παιδιά καλά ταξίδια.

Το σχόλιο σας