Πράσινες διαδρομές στα Βαλκάνια, επεισόδιο 5ο


2η Μέρα
Κυριακή 31 Μαΐου 2015
Αναχώρηση: 9:30, Άφιξη: 20:00
Διαδρομή: Kovachevitsa – Smolyan – Zlatograd – Kardzhall – Ardino – Rozhen Pass – Plovdiv
Χιλιόμετρα: 461
Συνολικά χιλιόμετρα: 1159
Έξοδα: Βενζίνη 21€, Δωμάτιο 10€, Φαγητό & Μπύρα 5€

Ξύπνημα αρκετά νωρίς. Υπό το φως της ημέρας ο ξενώνας και ο περιβάλλον χώρος δείχνει ακόμη πιο όμορφος.

Kovachevitsa
Kovachevitsa
Kovachevitsa
Kovachevitsa

Τρώμε το πρωινό μας στην αυλή. Επικρατεί ησυχία μιας και προς το παρόν είμαστε μόνοι μας. Απόλαυση πραγματική.

Kovachevitsa
Kovachevitsa

Στις 9:30 είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση. Βγάζουμε ορισμένες φωτογραφίες το χωριό το οποίο έχει όμορφα σπίτια αλλά οι υπόλοιποι χώροι είναι απεριποίητοι. Σε αυτό το κομμάτι οι Βούλγαροι χωλαίνουν αρκετά. Δυστυχώς δεν το έχουν.

Kovachevitsa
Kovachevitsa
Kovachevitsa

Τα περισσότερα από τα 65 χλμ μέχρι το Dospat τα είχαμε κάνει και την προηγούμενη μέρα αλλά δεν μας χάλασε καθόλου.

Kovachevitsa-Dospat road
Kovachevitsa-Dospat road

Μετά το Dospat κατευθυνθήκαμε προς το Devin. Δρόμος μιας λωρίδας, καλό οδόστρωμα με συνεχείς στροφές μέσα στο πράσινο.

Dospat-Devin road
Dospat-Devin road

Λίγα χλμ πριν μπούμε στο κύριο κομμάτι του φαραγγιού θα κάνουμε δεξιά για Smolyan. Για τα επόμενα χλμ θα μας συντροφεύει ο ποταμός Shirokolesha ο οποίος μια θα μας παίζει από δεξιά και μια από αριστερά. Αυτό θα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την διαδρομή. Το χωριό Shiroka Laka μας δείχνει μια άλλη πλευρά της Βουλγαρίας. Το πρώτο χωριό που είναι πολύ περιποιημένο, καθαρό και τακτοποιημένο. Όμορφες γωνιές που αξίζουν μιας στάσης για να τις εξερευνήσει κανείς καλύτερα.

Shiroka Laka
Shiroka Laka
Shiroka Laka
Shiroka Laka
Shiroka Laka
Shiroka Laka

Σε λίγα χλμ, αφού πρώτα έχουμε σκαρφαλώσει το βουνό φτάσαμε στο Smolyan πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η πόλη βρίσκεται σε μια φάση ανασύνταξης μιας και γινόταν αρκετά έργα. Το χιονοδρομικό κέντρο του Pamborovo βρίσκεται πολύ κοντά οπότε προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός δημιουργώντας υποδομές για προσέλκυση χειμερινών τουριστών.

Στη συνέχεια και μέσω Madan-Startsevo, θα φτάσουμε στο Zlatograd 4 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα όπου θα κάνουμε στάση στην κοίτη του ποταμού Varbitza κάτω από το μοναδικό δέντρο της περιοχής. Τι οξύμωρο, να έχουμε περάσει δίπλα από χιλιάδες δέντρα και εδώ που σταματήσαμε να μην υπάρχει τίποτα. Παρόλη την ζέστη την φραπεδούμπα την ήπια με το δροσερό νερό που μας έδωσε ένα ζευγάρι μεσήλικων που διέσχισε το ποτάμι για να πάει στην πηγή να προμηθευτεί νερό.

Madan-Startsevo road
Madan-Startsevo road

Στα επόμενα λεπτά θα περάσουμε από τα χωριά Benkvski, Dzhbel για να καταλήξουμε στην πόλη Kardzhali. Όλη αυτή η διαδρομή ήταν εντελώς αδιάφορη.

Από το Kardzhali προς το Ardino επανερχόμαστε στην πρασινάδα. Τι να πω, στο τέλος αυτού του οδοιπορικού θα τα βλέπουμε όλα πράσινα…

Kardzhali-Ardino road
Kardzhali-Ardino road
Kardzhali-Ardino road

Ardino-Benite-Petkovo-Rochen Pass και από εκεί στον κεντρικό δρόμο από Smolyan προς Plovdiv. Υπέροχη χάραξη, τρομερή ποιότητα ασφάλτου, στροφές για παιχνίδια, ταχύτητες υψηλές. Τι άλλο να θέλει κανείς;

Άφιξη στο Plovdiv, γρήγορη εγκατάσταση και έξω για βόλτα. Στο Plovdiv είχαμε διανυκτερεύσει και το 2012 οπότε λίγο-πολύ ξέραμε που θα κινηθούμε. Παρατηρήσαμε πολύ κίνηση στους πεζόδρομους αλλά γρήγορα μας λύθηκε η απορία. Στην πόλη εκείνες τις μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη ένα φεστιβάλ νεολαίας με αποτέλεσμα οι χοροί και τα τραγούδια να δίνουν και να παίρνουν. Απολαύσαμε το θέαμα -απ’ όλες τις απόψεις- και έτσι πήγαμε για ύπνο πολύ χαλαροί…

Kovachevitsa-Dospat road
Kovachevitsa-Dospat road

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
George Latsas
George Latsas
5 years ago

Πολύ ωραία η βόλτα σας,,Μου έβαλες ιδέες για ΄φετος το καλοκαίρι !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x