Στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης


4η Μέρα
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011
Διαδρομή: Kolding (Denmark) – Hirtshall (Denmark) – Kristiansand (Norway) – Prekestolen (Norway)

Χιλιόμετρα: 587
Συνολικά χλμ: 2658

Η νύχτα εξελίχθητε σε εφιάλτη. Το κρύο με την ταυτόχρονη υψηλή υγρασία δεν μας άφησε να κοιμηθούμε και πολύ. Σε κάποια φάση αρχίσαμε να τρέμουμε σαν τα ψάρια. Η αλήθεια είναι ότι για 1η βράδια σε camping και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν ήμασταν και καλά οργανωμένοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να σηκωθούμε νωρίς και να αρχίσουμε να μαζεύουμε. Το θέαμα που αντικρίσαμε με το που βγήκαμε από την σκηνή άκρως χειμωνιάτικο (βλέπε ποδήλατα και μπουγάδα).

Δεν τρέχει τίποτα. Μέσα στην καλή χαρά μαζεύουμε και λίγο πριν φύγουμε γνωρίζουμε έναν απίστευτο τύπο μ’ένα BMW Adventure αυτός και ένα BMW 650 η γυναίκα του. Μιλάμε το ζευγάρι ήταν απίστευτα οργανωμένοι. Είχαν τα πάντα. Είχαν γυρίσει πολλά μέρη και πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν από την Στουτγάρδη με προορισμό την Ισλανδία. Πάνω από 50 ήταν και το έλεγε η καρδούλα τους. Στις 8:45 φεύγουμε για να καλύψουμε τα 300 χλμ που μας απομένουν μέχρι το λιμάνι του Hirtshall. Το πλοίο φεύγει στις 12:15. Οι ταχύτητες και σήΜέρα είναι αρκετά υψηλές φλερτάροντας συνεχώς με τα ραντάρ τις αστυνομίας. Στο δρόμο αντικρίσαμε και αυτά τα υπέροχα parking.

Την διαδρομή στη Δανία δεν θα την χαρακτήριζα βαρετή. Παρόλο που ο δρόμος ήταν σχεδόν μια ευθεία, εντούτοις είχε ενδιαφέρον. Βέβαια το must στη Δανία είναι τα αιολικά πάρκα. Ατέλειωτες ανεμογεννήτριες. Μετά από 2h30 φτάσαμε στον προορισμό μας. Η ουρά ήταν αρκετά μεγάλη αλλά όλα ήταν ήσυχα (κάτι σαν τον Πειραιά δλδ).

Πήραμε τα εισιτήρια από το γκισέ, μετά ένας νεαρός μας έδειξε την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε και ένας άλλος μας υπέδειξε τη θέση που θα έπρεπε να παρκάρουμε τα μηχανάκια μας. Αφού ξεφόρτωσε το καράβι τότε δόθηκε εντολή με την σειρά να ανέβουν τα οχήματα στο καράβι. Μιλάμε για εκατοντάδες αυτοκίνητα και ανθρώπους και όμως δεν άκουγες τίποτα.

Το καράβι φόρτωσε μέσα σε λίγα λεπτά και ακριβώς στις 12:15 αναχώρησε. Η διαδρομή είχε διάρκεια 3h30. Το καράβι ήταν υπέροχο με πολλά εστιατόρια αλλά είχε τρελή φασαρία από τα πιτσιρίκια. Ευτυχώς καταφέραμε και πήραμε έναν υπνάκο μιας και το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας μας είχε καταβάλει. Επιτέλους Νορβηγία… Η ακτές είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε…

…το ταξίδι ξεκινάει από τώρα. Η χαρά μας δεν περιγράφεται… γελάμε σαν μικρά παιδιά που τους αγοράζεις παγωτό. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιά διαδρομή θα πάρουμε. Να πάμε παραλιακά στον Ε39 και μετά στον 44 ή να μπούμε κατευθείαν στη Νορβηγική έξοχη; Τελικά μετά από πολλές παλινωδίες πήραμε τον 461 και μπήκαμε στη φύση. Όσο πιο στενός ο δρόμος τόσο καλυτέρα. Άλλωστε αυτό κάνουμε κάθε χρόνο γιατί να το αλλάξουμε φέτος. Έξω από το Kristiansand κάναμε και το πρώτο φουλάρισα. Η τιμή ξεπέρασε και αυτήν της Τουρκιάς (το περσινό οδοιπορικό). Κοντά στα 2€ το λίτρο. Αχ, τι μας περιμένει… Στο βενζινάδικο φάγαμε και για πρώτη φορά κάτι νόστιμα σοκολατοψωμακια καθώς επίσης και τα φοβερά τους μηλοπιτάκια. Από εδώ και περά, κάθε μέρα τα τιμούσαμε δεόντως. Αφήστε που ήταν τα μονά που ήταν σε σχετικά φυσιολογικές τιμές.
Η διαδρομή ήταν υπέροχη και η Νορβηγία μας έδειχνε από την αρχή το τι θα επακολουθούσε.

Σε όλη την διαδρομή ο καιρός ήταν απειλητικός αλλά πάντα καταφέρναμε και γλυτώναμε την βροχή. Ο καλός Θεός ήταν δίπλα μας. Ο τελικός προορισμός είναι το Prekestolen. Εκεί θα δούμε τον απόκρημνο βράχο των 604μ. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί περάσαμε από πολύ όμορφα μέρη. Η θερμοκρασία σε καλά επίπεδα και ξαφνικά όλα γίνονται πράσινα. Παντού νερά, νερά και νερά. Το τοπίο μας συνεπήρε σε βαθμό που να μην ξέρουμε που πάμε. Που πάμε μεγαλεεεεε… κοιτά το χάρτη γρήγορα (χάρτη, βλέπετε είμαστε παραδοσιακοί τύποι). Σε κάποια στιγμή μπαίνουμε στον 45. Ο καιρός άρχισε να χαλάσει, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα αφού έχουμε ανέβει υψόμετρο (730μ.) και μπροστά στα μάτια μας έχουμε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό που μας εξιτάρει αφάνταστα. Παρά την βροχή σταματήσαμε για φώτο και χάζεμα.

Το σκηνικό μας ανέβασε πολύ… στην συνέχεια μπαίνουμε στον 13 και εκεί στη χωριό Lauvvik o δρόμος έγινε θάλασσα… το πρώτο ferry του ταξιδίου είναι γεγονός.

Τις επόμενες θα ακολουθούσουν πολλά σε βαθμό που χάσαμε το μέτρημα. Στα περισσότερα πληρώσαμε 43 Νοκ (κάτι παραπάνω από 6€) άτομο και μηχανή. Εντωμεταξύ το κρύο είναι ανυπόφορο. Κουράγιο, Νορβηγία δεν θέλαμε… ας την λουστούμε τώρα. Σε 10′ βρισκόμαστε απέναντι συνεχίζοντας στον 13. Σε λίγο μπροστά μας εμφανίζεται το πρώτο πραγματικά εντυπωσιακό fjord. Lysefjorden. Τι βλέπουν τα ματάκια μου, αναρωτιέμαι. Καλυτέρα και από ηλιοκαμένο γκομενάκι στη Μύκονο… δεν προλαβαίνω να το φωτογραφίσω αφού οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Άλλωστε θα το δούμε πάνω από τον βράχο του Prekestolen. Φτάνουμε στο camping του Prekestolen. H ώρα έχει πάει 21:30 και ίσα που προλαβαίνουμε την reception ανοιχτή. Η αλήθεια είναι ότι με την απουσία της νύχτας δεν μπορείς να υπολογίσεις την ώρα καθόλου. Επίσης το πρόβλημα είναι ότι στη Νορβηγία στις 21:30 βαριά όλα κλείνουν. Αλλά και να κλείσουν μπορείς να πας να στήσεις την σκηνή σου όπου θέλεις και την άλλη μέρα τους ενημερώνεις -αν θέλεις- (άρε ελληνάρα) ότι χρησιμοποίησες το χώρο τους. Έτσι απλά. Ούτε ποιος είσαι εσύ, πως μπήκες μέσα, ποιος σου έδωσε άδεια και τέτοια χαζά. Τα πράγματα είναι απλά. Στήνουμε λοιπόν κάτω από την κλασική σκανδιναβική ψιχάλα (που ψιχαλίζει, εσύ δεν το καταλαβαίνεις και ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι είσαι λούτσα… μην μπερδεύεσαι λούτσα είπαμε). Κάνουμε το μπανάκι μας και κατά τις 23:30 βρισκόμαστε μέσα στη σκηνή με τα ισοθερμικά, παντελόνια, δίπλες κάλτσες και όλα τα σχετικά, έτοιμοι να απολαύουμε το λουκούλιο γεύμα μας που περιλάμβανε: φρεσκότατα σουτζουκάκια, φρεσκοτυλιγμένα ντολμαδάκια γιαλατσί, φουρνισμένους γίγαντες γιαχνί και φρεσκοκομμένη ντομάτα για σαλάτα. Όλα μαγειρεμένα από τον διεθνούς φήμης μάγειρα (με κερδισμένους τόσους σκούφους που δεν υπάρχουν κεφάλια να τους φορέσεις) Lidlοπουλος. Τι να κάνεις, εδώ βρακί δεν έχει ο κώλος μας ταξίδι στη Νορβηγία θέλαμε. Την ακριβότερη χώρα της Ευρώπης και μια από τις ακριβότερες στον κόσμο. Οπότε άντε φάε κονσέρβες Lidl για δεύτερη συνεχή μέρα. Ταυτόχρονα συζητάμε για την μέρα που πέρασε και η ευτυχία μας δεν περιγράφεται. Κρύο, υγρασία, κούραση, φαγητό 5ης κατηγορίας σταυροπόδι καταγής και όμως… χαμογελούσαμε… πόσο τυχεροί είμαστε ρε μεγάλε… καλό βράδυ.

Εντυπώσεις ημέρας:
– Η πρώτη επαφή με την Νορβηγική φύση
– Το πρώτο fjord
– Η διαδρομή στον δρόμο 45

Έξοδα ημέρας (κατ’ άτομο) :
– 45€ βενζίνη
– 68€ πλοίο Hirtshall – Kristiansand
– 16€ Camping
– 6€ ferry
– 7€ super market

Διαδρομή ημέρας: Ε-45 & Ε-39 Hirtshall (Δανία)- Kristiansand-461-460-42-468-45-Ε39-13-Prekestolen (Νορβηγία)


« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
21 Σχόλια
 1. γιωργης κασσωτακης, αρχανες ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. says:

  παλικαρια!! ετσι σας αξιζει, ο τιτλος ναεισασται καλα να πατε και του χρονου, οπου επιθυμειται,θα σας αφιερωσο μια ματιναδα ,σαν στοχαστης ματ/της. ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΕΓΩ ΘΩΡΟ,μεσα στη θυμιση σου,,,,,,,ΓΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΣΚΕΨΕΙ ΜΟΥ,, πριν γινω ΑΝΑΜΝΙΣΗ ΣΟΥ….αυτη αφορα την περιπετιασας …

 2. respect παιδια! Όνειρο ζωής…

 3. Σας συγχαίρω για το πολύ όμορφο και αναλυτικό ταξιδιωτικό που μας προσφέρατε.
  Όντως το Βόρειο ακρωτήρι του Nordkapp είναι μια απο τις πολλές “Μέκκα”του μοτοσυκλετιστή.
  Εύχομαι να τα καταφέρω και εγώ με τη σειρά μου να πατήσω στον ξερόβραχο που δεν ξέρει τι ειναι νύχτα.

  kopeli

 4. al_tzamp says:

  Δεν έχω λόγια! Το ρούφηξα το ταξιδιωτικό και ειμαι σαν να έχω πάρει τη δόση μου, με ταξιδέψατε βραδιάτικα! Εύχομαι κάθε ταξίδι σας να είναι γεμάτο όμορφες εμπειρίες!

 5. Chrysa says:

  ” CARPE DIEM” file! afto mou irthe sto myalo meta apo afto to virtual taxidi. Na kaneis panta afto poy theleis opws to theleis ! Na ste kala , me ygeia..trella…kordela ..kai dipsa gia zwi kai empeiries gia alla taxidia!!!

 6. Μιλάμε πραγματικά νιώθω ότι ταξίδεψα μαζί σας παιδιά . Εύγε !!
  Να είσαστε καλά να το ξανακάνετε .
  Και ίσως με αξιώσει ο Θεός να είμαι και εγώ μαζί σας σε κάποιο ταξίδι .

 7. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΔΡΑΚΗΣ says:

  ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ…ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ…ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΑΤΕ…ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ…… ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…

 8. Θανάσης says:

  Πράγματι, δύσκολο και επίπονο ταξίδι, αλλά η αποζημίωση ήταν καλή.
  Να είστε πάντα καλά, και να μα ταξιδεύετε νοερά.
  Καλά και ασφαλή χλμ να έχετε, όπου και αν πηγαίνετε.

  Ο Θεός μαζί σας.

 9. gralistas says:

  Σας ευχαριστουμε ολους παιδια γι’αυτα που γραψατε…ας βοηθησει ο ενας τον αλλο να δωσουμε μια μουτσα σε ολους αυτους που προσπαθουν να μας κανουν σαν τα μουτρα τους.
  Ενα ομορφο ταξιδι βγαλμενο απο την ψυχη μας ειναι η απαντηση….
  Να ειστε ολοι καλα

 10. mixalis polizos says:

  Δημητρη υπεροχο ταξιδι.εχω παει 5 φορες ΝΟΡΒΗΓΙΑ δυστυχως χωρις μηχανη γιατι ειχα μονο 10 ημερες αδεια το μεγιστο καθε χρονο αλλα η ελπιδα πεθαινει τελευταια.

 11. … πανεμορφο ταξιδιωτικο!…το απολαυσα!…μπραβο σας παιδες!…ειλικρινα χαιρομαι για εσας και ευχομαι να ζησω καποτε κατι παρομοιο!

 12. Κωνσταντίνος says:

  Μπράβο για το κουράγιο σας!!

  Ευλογημένος αυτος που έχει ρίζες και …
  …. φτερά!!

 13. Panagi;vthw Lam says:

  Πήγα με τη γυναίκα μου και μια γρια R80 το 2006. 23 μέρες, τις 5 ακινητοποιημένος για ανταλλακτικά. Ξαναπηγα διαβαζοντας το ταξιδιωτικό σου !. Η διαδρομή κοινή σε μεγαλο κομματι . Η ματιά σου κοφτερη και η περιγραφή ολοζώντανη, ΜΠΡΑΒΟ!
  Που ξερεις μπορει να διασταυρωθούμε σε καποιο ferry στην επαναληπτική…

 14. Dimitris Sotiropoulos says:

  Ένα πολύ μεγάλο μπράβο παιδιά, για το ταξίδι αυτό που κάνατε.
  Μπράβο γι΄αυτό που κατορθώσατε και μπράβο με πολλά ευχαριστώ που… μας πήρατε κι εμάς μαζί σας με αυτή την ζωντανή και ανθρώπινη περιγραφή.
  Ζηλεύω και στεναχωριέμαι που δεν το έχω κάνει κι εγώ (έχω ένα BMW RT), αν και ήταν στόχος μου τα τελευταία χρόνια (ας όψονται οι φίλοι που κωλώνουν).
  Όμως ελπίζω…

 15. Χατζοπουλος Σακης says:

  Μπραβο ρε παιδια…αξιοι. Τολμησα κατι αναλογο πριν χρονια και αξιζει πραγματικα.

 16. Βαγγελης Α. says:

  Το “μπράβο” σας πέφτει λίγο!

  Η ευχή “κι εις ανώτερα” δεν ξέρω αν πιάνει τόπο…
  Ζηλεύω πολύ το ταξίδι σας και θέλω να ελπίζω πως θα φτάσω κι εγώ εκεί κάποια μέρα… γιατί το ότι θα το προσπαθήσω είναι το μόνο σίγουρο!
  Σας ευχαριστώ για την όμορφη περιγραφή, τις φωτογραφίες και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.

 17. θεολογης says:

  Μπράβο ρε παιδιά,καλά τα καταφέρατε….και πολύ ωραία περιγραφή. Συγχαρητήρια και στους δυο….;-)!!!

 18. Απόστολος Μπαμπούρης says:

  Μπράβο παιδιά!Μπράβο Δημήτρη!

  Από πέρυσι έχει βιδωθεί στο μυαλό μου αυτό το ταξίδι.

  Το έχω βάλει κι εγώ στόχο για του χρόνου!

  Ας βάλει ο Θεός το χέρι του να βελτιωθεί λιγάκι η κατάσταση!

 19. Zήσης says:

  Μπραβο παιδιά!Πραγματικά αυτό το ταξίδι ειναι μαγεία…το έκανα κι εγω πέρισυ την ίδια εποχή (Ιούνιο-Ιούλιο),έχουμε και κάποιες ίδιες φωτο απ’ότι ειδα!!Με υγεία να πάτε και άλλο…

 20. fazeremalo says:

  ΜΠΡΑΒΟΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ………θεωρω πως εχετε απολαυσει πληρως την ζωη..
  απο τα 19 μου που διαβασα πρωτη φορα για τον προορισμο …εχει κολησει στο μυαλο μου…..να παω nordkapp και μετα ας κρεμασω….λαστιχα….το ονειρο μου….θα το κανω σιγουρα …απλα ειμια λιγο απειρος λογο ηλικιας ακομη (23) αν και εχθω πολλα κμ εξωτερικου……
  παρολα αυτα μιας και εισαι και λαρισα φιλε μου θα ηθελα και να σε γνωρισω.
  εαν φυσικα εινια εφικτο..
  μπραβο και παλι…….

Το σχόλιο σας