Στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης


9η Μέρα
Σάββατο 16 Ιουλίου 2011
Διαδρομή
: Trones (Norway) – Narvik (Norway)
Χιλιόμετρα: 662
Συνολικά χλμ: 5209

Για πρώτη φορά κοιμηθήκαμε καλά (καλά δεν σκάσαμε και από τον ύπνο). Ένα υπέροχο ηλιόλουστο πρωινό χωρίς υγρασία και με έναν ήλιο πιο όμορφο και από τον Ελληνικό (λέμε και καμία μαλακία να περάσει η ώρα). Όλα στεγνά. Να και κάτι καινούριο. Στεγνή σκηνή, στεγνό μηχανάκι, κοντομάνικο στις 8:00 το πρωί στα 700μ υψόμετρο. Ε, μας γουστάρει πραγματικά ο Θεός. Μαζεύουμε και φεύγουμε με σκοπό να διανυκτερεύσουμε μετά από 700 χλμ κάπου κοντά στο Narvik. Ο Ε06 παραμένει ένας όμορφος και πολύ ξεκούραστος δρόμος. Σου έδινε την δυνατότητα να αφαιρεθείς (όσο μπορείς όταν οδηγείς μότο) και να χαζέψεις τα τερτίπια της φύσης.

Πολλές λίμνες, πρασινάδα, ηρεμία, χαμόγελο, ευτυχία…

Και επίσημα στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Μετά από 170 χλμ ήρθε η ώρα να βρούμε ένα βενζινάδικο να αλλάξουμε τα λάδια του V-Strom. Έφτασε τα 5000 χλμ και αν προσθέσουμε και μερικά που είχε κάνει πριν το ταξίδι έπρεπε να αλλάξουν. Προμηθευτήκαμε από το βενζινάδικο, σκάσαμε 90€ για 3 λίτρα λαδάκι και αράξαμε να τα αλλάξουμε.

Με τα χασομέρια πέρασαν 2 ώρες οπότε έπρεπε να κάνουμε γρήγορα αν θέλαμε να φτάσουμε στον προορισμό μας. Πραγματικά κάναμε μια πολύ γρήγορη διαδρομή αφού αναπτύξαμε υψηλές ταχύτητες με αποτέλεσμα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Εν τω μεταξύ ο ήλιος έχει χαθεί, το κρύο τσουχτερό (10-11ο C) και υγρασία στο φουλ. Ξαφνικά η βλάστηση χάθηκε ως δια μαγείας. Τι έγινε ρε μεγάλε, ρωτάω. Η απάντηση ήρθε άμεσα: Αρκτικός κύκλος…


Ο Αρκτικός κύκλος είναι ένας από τους πέντε παράλληλους κύκλους γεωγραφικού πλάτους που σηματοδοτούν τους χάρτες της Γης. Είναι ο παράλληλος γεωγραφικού πλάτους 66ο 33΄ 38΄΄ βόρεια του Ισημερινού. Χωρίζει την Αρκτική ζώνη από την Βόρεια Ήπια Ζώνη της κυρίας Εύκρατης ζώνης. Ονομάζεται Αρκτικός γιατί αντιστοιχεί στο νοτιότερο άκρο του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.

Ο Αρκτικός Κύκλος σηματοδοτεί τη γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της πολικής ημέρας και της πολικής νύχτας: βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, ο αρκτικός ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα για 24 συνεχόμενες ώρες τουλάχιστον για μια μέρα το χρόνο (για έξι μήνες στους πόλους) – φαινόμενο που αναφέρεται συνήθως ως ήλιος του μεσονυχτίου. Παρομοίως, κατά το Χειμώνα, ο Αρκτικός ήλιος θα βρεθεί κάτω από τον ορίζοντα για 24 ώρες τουλάχιστον για μια μέρα το χρόνο. Στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, το φαινόμενο της 24ωρης μέρας και 24ωρης νύχτας εμφανίζονται ακριβώς μια φορά το χρόνο, κατά το θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο αντίστοιχα (πηγή Βικιπαίδεια).

Περιεργαστήκαμε το χώρο, χτίσαμε το πυργάκι μας,

κάναμε τα ψώνια μας (αμάν αυτά τα τσολιαδάκια) και φύγαμε άρον-άρον γιατί ένα απειλητικό σύννεφο ήταν πάνω από τα κεφάλια μας και άρχισε να μας ποτίζει. Ήταν απίστευτο το πόσο τυχεροί ήμασταν. Αποφεύγαμε την βροχή πάντα για λίγα χλμ. Ευτυχώς την είχαμε πάντα πίσω μας ή μπροστά μας, όχι πάνω μας. Συνεχίζουμε και 80 χλμ πριν το Narvik και συγκεκριμένα στο Bognes ο δρόμος χάθηκε και πάλι. Είναι δυνατόν ακόμη και στον κεντρικό τους δρόμο έχουν ferry οι άνθρωποι; Τους πειράζει να κάνουν μια γεφυρούλα. Η ώρα είναι κοντά στις 20:30 και τρώμε ένα στήσιμο από το Ferry κάπου στη μια ώρα. Ευτυχώς η πίσω βαλίτσα ήταν γεμάτη τρόφιμα -που τα είχαμε αγοράσει από το μάρκετ το μεσημέρι- οπότε κάναμε επιτόπου ένα καρβέλι σάντουιτς και το φάγαμε στο πόδι.

Ένα τελευταίο tulip από Ελλάδα μας φάνηκε σαν το καλύτερο φιλέτο. Στο καράβι ένας πιτσιρικάς μας κοιτούσε σαν εξωγήινους.

Περάσαμε απέναντι και είχαμε να καλύψουμε απόσταση 80 χλμ μέχρι το Narvik. Χλωμό να βρίσκαμε κάποιο camping ανοιχτό τέτοια ώρα λέμε. Μάλλον θα την βγάλουμε και σήΜέρα στη σκηνή. Δεν άντεχε κανείς μας σήΜέρα τέτοια ταλαιπωρία. Το κρύο μας κούρασε πολύ. Είχαμε την ανάγκη για ένα κρεβάτι σήΜέρα. Το ζητούσαν τα κορμιά μας (και τι κορμιά ε; είπε κανείς τίποτα;). Καλύψαμε την απόσταση σφαίρα και πήγαμε περά από το Narvik για να μην ψάχνουμε μέσα στην πόλη. Ευτυχώς βρήκαμε γρήγορα μετά από 20 χλμ, και ο καλός Θεούλης ήταν και πάλι πλάι μας. Και την reception βρήκαμε ανοιχτή και σπιτάκι είχε για να κοιμηθούμε. Η χαρά μας δεν περιγράφεται. Τι πρώτος αριθμός του λαχείου και παπαριές λέμε. Σπιτάκι στο πουθενά στις 23:00μμ στην Νορβηγία ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα.

Με το που μπήκαμε μέσα το καλοριφέρ ήταν ανοιχτό. Τι κ..λα Θεέ μου. Ζέστη, απίστευτο… γρήγορη εγκατάσταση, μπάνιο, και φαγητό μαγειρευτό κονσέρβα όλα τα λεφτά. Τα ζεστάναμε και στο κουζινάκι και τύφλα να έχουν τα καλυτέρα gourmet του κόσμου. Φάγαμε δυο κονσέρβες που δεν ξέραμε τι είχαν. Ποτέ δεν καταλάβαμε τι ήταν. Όλα ήταν γραμμένα στα Νορβηγικά. Η φήμη που κυκλοφορεί ότι τρώγαμε σκυλοτροφή ελέγχεται ως αναληθής. Και πρίζα για φορτίσεις λέμε…

Ακολούθησε ο ύπνος. Επιτέλους τα θεϊκά κορμιά μας (ξαναείπε κανείς κάτι;) ξάπλωσαν σε στρώμα. Τι κ..λα Θεέ μου… ούτε καληνύχτα δεν προλάβαμε να πούμε. Τι καληνύχτα δηλαδή έξω βγήκε ο ήλιος….. αύριο τέτοια ώρα (πρώτα ο Θεός) θα πατήσουμε τον Βράχο και καιρού επιτρέποντος θα δούμε τον ήλιο του μεσονυχτίου…

Εντυπώσεις ημέρας:
– Το πρωινό στο Trones
– H αλλαγή του τοπιού στον Αρκτικό κύκλο. Μέσα σε μια στροφή…

Έξοδα ημέρας (κατ’ άτομο):
– 67€ βενζίνη
– 8€ ferry
– 27€ camping
– 11€ souvenir
– 10€ μάρκετ
– 90€ λάδια

Διαδρομή ημέρας: Trones-E06-Narvik

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
21 Σχόλια
 1. γιωργης κασσωτακης, αρχανες ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. says:

  παλικαρια!! ετσι σας αξιζει, ο τιτλος ναεισασται καλα να πατε και του χρονου, οπου επιθυμειται,θα σας αφιερωσο μια ματιναδα ,σαν στοχαστης ματ/της. ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΕΓΩ ΘΩΡΟ,μεσα στη θυμιση σου,,,,,,,ΓΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΣΚΕΨΕΙ ΜΟΥ,, πριν γινω ΑΝΑΜΝΙΣΗ ΣΟΥ….αυτη αφορα την περιπετιασας …

 2. respect παιδια! Όνειρο ζωής…

 3. Σας συγχαίρω για το πολύ όμορφο και αναλυτικό ταξιδιωτικό που μας προσφέρατε.
  Όντως το Βόρειο ακρωτήρι του Nordkapp είναι μια απο τις πολλές “Μέκκα”του μοτοσυκλετιστή.
  Εύχομαι να τα καταφέρω και εγώ με τη σειρά μου να πατήσω στον ξερόβραχο που δεν ξέρει τι ειναι νύχτα.

  kopeli

 4. al_tzamp says:

  Δεν έχω λόγια! Το ρούφηξα το ταξιδιωτικό και ειμαι σαν να έχω πάρει τη δόση μου, με ταξιδέψατε βραδιάτικα! Εύχομαι κάθε ταξίδι σας να είναι γεμάτο όμορφες εμπειρίες!

 5. Chrysa says:

  ” CARPE DIEM” file! afto mou irthe sto myalo meta apo afto to virtual taxidi. Na kaneis panta afto poy theleis opws to theleis ! Na ste kala , me ygeia..trella…kordela ..kai dipsa gia zwi kai empeiries gia alla taxidia!!!

 6. Μιλάμε πραγματικά νιώθω ότι ταξίδεψα μαζί σας παιδιά . Εύγε !!
  Να είσαστε καλά να το ξανακάνετε .
  Και ίσως με αξιώσει ο Θεός να είμαι και εγώ μαζί σας σε κάποιο ταξίδι .

 7. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΔΡΑΚΗΣ says:

  ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ…ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ…ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΑΤΕ…ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ…… ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…

 8. Θανάσης says:

  Πράγματι, δύσκολο και επίπονο ταξίδι, αλλά η αποζημίωση ήταν καλή.
  Να είστε πάντα καλά, και να μα ταξιδεύετε νοερά.
  Καλά και ασφαλή χλμ να έχετε, όπου και αν πηγαίνετε.

  Ο Θεός μαζί σας.

 9. gralistas says:

  Σας ευχαριστουμε ολους παιδια γι’αυτα που γραψατε…ας βοηθησει ο ενας τον αλλο να δωσουμε μια μουτσα σε ολους αυτους που προσπαθουν να μας κανουν σαν τα μουτρα τους.
  Ενα ομορφο ταξιδι βγαλμενο απο την ψυχη μας ειναι η απαντηση….
  Να ειστε ολοι καλα

 10. mixalis polizos says:

  Δημητρη υπεροχο ταξιδι.εχω παει 5 φορες ΝΟΡΒΗΓΙΑ δυστυχως χωρις μηχανη γιατι ειχα μονο 10 ημερες αδεια το μεγιστο καθε χρονο αλλα η ελπιδα πεθαινει τελευταια.

 11. … πανεμορφο ταξιδιωτικο!…το απολαυσα!…μπραβο σας παιδες!…ειλικρινα χαιρομαι για εσας και ευχομαι να ζησω καποτε κατι παρομοιο!

 12. Κωνσταντίνος says:

  Μπράβο για το κουράγιο σας!!

  Ευλογημένος αυτος που έχει ρίζες και …
  …. φτερά!!

 13. Panagi;vthw Lam says:

  Πήγα με τη γυναίκα μου και μια γρια R80 το 2006. 23 μέρες, τις 5 ακινητοποιημένος για ανταλλακτικά. Ξαναπηγα διαβαζοντας το ταξιδιωτικό σου !. Η διαδρομή κοινή σε μεγαλο κομματι . Η ματιά σου κοφτερη και η περιγραφή ολοζώντανη, ΜΠΡΑΒΟ!
  Που ξερεις μπορει να διασταυρωθούμε σε καποιο ferry στην επαναληπτική…

 14. Dimitris Sotiropoulos says:

  Ένα πολύ μεγάλο μπράβο παιδιά, για το ταξίδι αυτό που κάνατε.
  Μπράβο γι΄αυτό που κατορθώσατε και μπράβο με πολλά ευχαριστώ που… μας πήρατε κι εμάς μαζί σας με αυτή την ζωντανή και ανθρώπινη περιγραφή.
  Ζηλεύω και στεναχωριέμαι που δεν το έχω κάνει κι εγώ (έχω ένα BMW RT), αν και ήταν στόχος μου τα τελευταία χρόνια (ας όψονται οι φίλοι που κωλώνουν).
  Όμως ελπίζω…

 15. Χατζοπουλος Σακης says:

  Μπραβο ρε παιδια…αξιοι. Τολμησα κατι αναλογο πριν χρονια και αξιζει πραγματικα.

 16. Βαγγελης Α. says:

  Το “μπράβο” σας πέφτει λίγο!

  Η ευχή “κι εις ανώτερα” δεν ξέρω αν πιάνει τόπο…
  Ζηλεύω πολύ το ταξίδι σας και θέλω να ελπίζω πως θα φτάσω κι εγώ εκεί κάποια μέρα… γιατί το ότι θα το προσπαθήσω είναι το μόνο σίγουρο!
  Σας ευχαριστώ για την όμορφη περιγραφή, τις φωτογραφίες και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.

 17. θεολογης says:

  Μπράβο ρε παιδιά,καλά τα καταφέρατε….και πολύ ωραία περιγραφή. Συγχαρητήρια και στους δυο….;-)!!!

 18. Απόστολος Μπαμπούρης says:

  Μπράβο παιδιά!Μπράβο Δημήτρη!

  Από πέρυσι έχει βιδωθεί στο μυαλό μου αυτό το ταξίδι.

  Το έχω βάλει κι εγώ στόχο για του χρόνου!

  Ας βάλει ο Θεός το χέρι του να βελτιωθεί λιγάκι η κατάσταση!

 19. Zήσης says:

  Μπραβο παιδιά!Πραγματικά αυτό το ταξίδι ειναι μαγεία…το έκανα κι εγω πέρισυ την ίδια εποχή (Ιούνιο-Ιούλιο),έχουμε και κάποιες ίδιες φωτο απ’ότι ειδα!!Με υγεία να πάτε και άλλο…

 20. fazeremalo says:

  ΜΠΡΑΒΟΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ………θεωρω πως εχετε απολαυσει πληρως την ζωη..
  απο τα 19 μου που διαβασα πρωτη φορα για τον προορισμο …εχει κολησει στο μυαλο μου…..να παω nordkapp και μετα ας κρεμασω….λαστιχα….το ονειρο μου….θα το κανω σιγουρα …απλα ειμια λιγο απειρος λογο ηλικιας ακομη (23) αν και εχθω πολλα κμ εξωτερικου……
  παρολα αυτα μιας και εισαι και λαρισα φιλε μου θα ηθελα και να σε γνωρισω.
  εαν φυσικα εινια εφικτο..
  μπραβο και παλι…….

Το σχόλιο σας