Κάθε χώρα σε αυτόν τον πλανήτη (για τους άλλους πλανήτες δεν ξέρουμε ακόμα) έχει τους δικούς της νόμους και ιδιοτροπίες. Σε αυτήν τη σελίδα σας παρουσιάζουμε όλα αυτά που έχουμε συλλέξει τόσα χρόνια, μέσα από τα ταξίδια μας και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα κατά τον σχεδιασμό του δικού σας οδοιπορικού.
Είναι λίγο δύσκολο να κρατάμε αυτή τη σελίδα ενήμερη, έτσι οποιαδήποτε προσθήκη, διόρθωση ή βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.
Καταρχάς ας αρχίσουμε με 10 γενικές συμβουλές που κατά κύριο λόγο ισχύουν για τις χώρες της Ευρώπης, πριν περάσουμε αναλυτικά στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας:
1. Ξεχάστε τα πολλά φανάρια και σήματα STOP. Ανατρέξτε στο βιβλίο με τα σήματα και θυμηθείτε το σήμα που δηλώνει υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας (ανάποδο κόκκινο τρίγωνο σε κίτρινο φόντο).
2. Αντιθέτως με όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα (τείνει να αλλάξει ευτυχώς), προτεραιότητα έχουν όσοι κινούνται μέσα στην πλατεία.
3. Οι πεζοί έχουν πάντα προτεραιότητα, προπαντός στις διαβάσεις.
4. Οι μοτοσυκλετιστές χαιρετιούνται με σήκωμα του αριστερού χεριού όταν κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και ελαφρό σήκωμα του ποδιού σε περίπτωση που δείτε κάποιον στον καθρέπτη σας να σας προσπερνάει.
5. Αν κάποιο αυτοκίνητο σας κάνει χώρο να περάσετε, τότε ευχαριστήσετε τον με ελαφρό σήκωμα του δεξιού ποδιού απ’ τον πατητήρα.
6. Τα όρια ταχύτητας εντός πόλεων τηρούνται αυστηρά από όλους.
7. Αν θέλετε να κινηθείτε γρήγορα στις εθνικές οδούς και δεν είστε σίγουροι για την ύπαρξη ραντάρ ή μπλόκων, τότε ακολουθήστε τους ρυθμούς των ντόπιων οδηγών. Αν οδηγούν γρήγορα κάντε το και εσείς, αν όχι, τότε ελαττώστε. Κάτι περισσότερο ξέρουν.
8. Σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος σε αυτοκινητόδρομο, χρησιμοποιείστε τα alarm σας για να ειδοποιήσετε όσους σας ακολουθούν.
9. Υπάρχουν σχεδόν παντού θέσεις πάρκινγκ για μοτοσυκλέτες. Προτιμήστε τες.
10. Η σήμανση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών διαφέρει αρκετά. Μία πολύ χρήσιμη σελίδα με τις διαφορές τους, θα βρείτε εδώ.
Κάντε κλικ πάνω σε κάποια χώρα στον παρακάτω χάρτη και θα μεταφερθείτε στις πληροφορίες της:
ΥΓ: Κάποια μικρά ή μη αναγνωρισμένα κράτη απουσιάζουν από τον παρακάτω χάρτη. Για πληροφορίες που αφορούν το Μονακό, ανατρέξτε στη Γαλλία και τον Άγιο Μαρίνο (Σαν Μαρίνο) στην Ιταλία. Πληροφορίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα βρείτε εδώ, καθώς απουσιάζει εντελώς από τον παραπάνω χάρτη. Τέλος το Γιβραλτάρ υπάρχει μεν στον παραπάνω χάρτη, αλλά όσο ζουμ και να κάνετε, δεν διακρίνεται καθαρά.
up 2 date 😉
προστέθηκαν πληροφορίες από τις πρόσφατες χώρες που επισκεφτήκαμε: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία και Σκόπια
tanke scotty 😉
πολυ καλες οι πληροφοριες που Στελιο ..Πολυ καλη δουλεια ..ΕΥΓΕ
Δυστηχώς babi δεν έχω ιδέα.
Ξέρω μόνο για την Ελβετία πως ισχύει ότι αν φας κλήση και δεν την πληρώσεις, σε τσακώνουν την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να μπεις στην χώρα. Άσχετο μεν απλά το αναφέρω…
Γειά σε όλους…Ξέρει κανείς να μου πει αν έρχονται στην Ελλάδα οι κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα στην Ισπανία; Έχω αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες και με έγραψε η δημοτική αστυνομία στο valladolid της ισπανίας
ευχαριστώ, Μπάμπης
babisbabis.it
Φίλε manos, δεν έχω ιδέα
Πάντως επειδεί τα μέτρα είναι αυστηρά θεωρώ ότι το αυτόφωρο είναι το λιγότερο που μπορούν να σου κάνουν…
@ dj316
Θυμάσαι όταν είχαμε πάει ταξίδι mugello; Ήταν ένας έλληνας που τον σταμάτησαν οι carabinieri επειδή απλά η πινακίδα του βρισκόταν σε σημείο που δεν φαινόταν καλά (κάτω από τον λασπωτήρα). Τον σταμάτησαν του έδωσαν πρόστιμο και έπρεπε να φύγει χωρίς την μηχανή, να βρει atm, να σηκώσει λεφτά, να πληρώσει επί τόπου και μετά να πάρει την μηχανή να φύγει. Αν οι carabinieri είχαν φύγει από εκεί και δεν είχε προλάβει να πληρώσει στην ώρα του θα έπρεπε να περάσει την επόμενη μέρα από το τμήμα, να πληρώσει, να παραλάβει την μηχανή και μετά να φύγει…
Οπότε φίλε manos τα μέτρα σε αυτές τις χώρες, ειδικά για τους επισκέπτες, είναι πολύ αυστηρά.
Να ρωτησο κατι αμα σε πιασου ας πουμε στην γερμανια ή και στην ιταλία χωρις δίπλωμα τη προστιμα εχου και τι μπορουν να σου κανουν ??
Μιλαμε για αμαξι
Ευχαριστω!
Χαίρομαι που κάποιος το βρίσκει χρήσιμο 😉
Πολύ καλές οι πληροφορίες.