Οδοιπορικό στην πανέμορφη Ρουμανία


7η Μέρα
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Διαδρομή: Sighisoara – Brasov – Sinaia – Bran – Rasnov – Poiana Brasov – Brasov
Χιλιόμετρα: 269
Συνολικά χλμ: 2892

Σήμερα είναι η μέρα των κάστρων-παλατιών. Όμως πριν φύγει ο οποιοσδήποτε από την Sighisoara πρέπει να επισκεφτεί και να δοκιμάσει τα Gigis. Τοπικά κουλούρια με ότι τραβάει η ψυχή σας: με κεράσι, με μήλο, απλά, με λουκάνικο, όλα είναι σκέτη τρελά.

Αφού και εμείς φάγαμε ένα απ’ όλα -με τη συνοδεία ξινόγαλου παρακαλώ- και αφού προμηθευτήκαμε και μερικά για το υπόλοιπο της ημέρας, αναχωρήσαμε διαμέσου του 13//Ε60 για Brasov και από εκεί θα πηγαίναμε Sinaia- Bran- Rasnov- Poiana Brasov με διανυκτέρευση στο Brasov. Ο 13//E60 μέχρι το Brasov είναι 115χλμ. Από αυτά τα 75χλμ είναι διαμέσου μιας καταπράσινης διαδρομής -με λίγη κίνηση- αλλά αξίζει… μετά το Brasov θέλει λίγο προσοχή αφού πρέπει να πάρεις τον 1Α και όχι τον 1. Η διαδρομή συνεχίζει να είναι υπέροχη. Όλη η ευρύτερη περιοχή αποτελεί το εθνικό πάρκο Bucegi και αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό για πολλούς Ρουμάνους. Ο δρόμος έχει πολλή κίνηση, περνάει μέσα από πολλά χωριά και σε συνδυασμό με το μποτιλιάρισμα και διάφορα μικροατυχήματα σε αναγκάζουν να είσαι συνεχεία στο αντίθετο ρεύμα. Στον κεντρικό δρόμο έχει δημιουργηθεί μια ουρά πολλών χλμ και στα δυο ρεύματα που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποτέ θα φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στον προορισμό τους. Εμείς φυσικά φτάσαμε γρήγορα και όμορφα στη Sinaia με σκοπό να επισκεφτούμε το κάστρο Peles. Η Sinaia ανήκει στην περιοχή της Βλαχίας και όχι της Τρανσυλβανίας όπως πολλοί πιστεύουν. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Bucegi και σε απόσταση λίγων χλμ από αυτή βρίσκονται τα παλάτια Peles και Pelisor, το ομώνυμο μοναστήρι, ο εθνικός δρυμός Bucegi και φυσικά οι υπέροχες πλαγιές που το χειμώνα αποτελούν τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου της Sinaia. Εμείς επισκεφτήκαμε το παλάτι Peles.

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό παλάτι και στους εξωτερικούς…

Αλλά και στους εσωτερικούς του χώρους.

Για καλή μας τύχη λίγο πριν μπούμε στο εσωτερικό πετύχαμε ένα γκρουπ Ελλήνων που ετοιμαζόταν για ξενάγηση με αποτέλεσμα να μάθουμε λεπτομερές για το συγκεκριμένο κάστρο. Το παλάτι Peles ανεγέρθηκε από τον Βασιλεύ της Ρουμανίας Κάρολο τον Α’ το 1873 και αποπερατώθηκε το 1883. Λέγεται ότι ο Βασιλιάς επισκέφτηκε το μέρος και μαγεύτηκε από το φυσικό της πλούτο (είχε γούστο ο Βασιλιάς) με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να γίνει το παλάτι για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στοίχισε 16εκ. χρυσά Lei κάπου 120εκ. δολάρια σημερινά. Εργάστηκαν εκατοντάδες εργάτες ανάμεσα τους και Έλληνες οι όποιοι ασχολήθηκαν με την πέτρα. Περιλαμβάνει 160 δωμάτια (σήμερα μόνο τα 35 είναι επισκέψιμα από το κοινό) χλιδάτα και πολυτελέστατα (με ξένα κόλλυβα κάνω και εγώ μνημόσυνο). Είναι το πρώτο κτίριο στην Ευρώπη που φωταγωγήθηκε αποκλειστικά με ηλεκτρικό ρεύμα, διαθέτει κεντρική θέρμανση και ασανσέρ. Έχει 2000 πίνακες ζωγραφικής, μεσαιωνικά όπλα και πολλές πανοπλίες. Μια επίσκεψη στο παλάτι θεωρείτε επιβεβλημένη.
Μετά από την εξαιρετική ξενάγηση και αφού ευχαριστήσαμε το γκρουπ κατευθυνθήκαμε προς τις μοτοσυκλέτες. Λίγο πριν ξεκινήσουμε ξέσπασε μια μπόρα που μας καθυστέρησε μίση ωρίτσα. Αναχώρηση και επιστροφή από τον ίδιο δρόμο μέχρι λίγο πριν το χωριό Predeal όπου στρίψαμε αριστερά μέσα από το πάρκο Bucegi. 21χλμ μέσα στη φύση. Στη πόλη Rasnov αριστερά και σε 12χλμ είμαστε Bran. Εκεί θα επισκεφτούμε το φημισμένο «κάστρο του Δράκουλα».

Ότι και να πούμε γι’ αυτό το κάστρο είναι λίγα. Πριν μπεις στον κύριο χώρο του κάστρου και στη γύρω περιοχή επικρατεί ένα πανηγυράκι με μικροπωλητές με όλων των ειδών τους δράκουλες. Δράκουλας με αίμα, με μεγάλα δόντια με μικρά δόντια χωρίς αίμα, με ολίγη, με τρεις φουσκάλες, με λίγο από γιουβέτσι και ότι παπαριά μπορείς να φανταστείς… μιλάμε για μεγάλο ξενέρωμα. Φυσικά αυτό το σκηνικό πρέπει να το πληρώσεις. Έτσι πληρώνουμε στην είσοδο το πιο ακριβό εισιτήριο που έχουμε δώσει (όσο κάνουν τρεις μπριζόλες, ένα γαλακτομπούρεκο και μια μεγάλη μπύρα…) άντε είπαμε αφού ήρθαμε ας τα δώσουμε… και το τελικό ξενέρωνα το φάγαμε από το κάστρο. Μιλάμε για το απόλυτο μηδέν. Όλα ήταν πολύ μέτρια. Γνώμη μου είναι ότι όποιος θέλει να επισκεφτεί το παλάτι Peles και το κάστρο του Bran, ας επισκεφτεί πρώτα το δεύτερο. Η διάφορα είναι τεραστία και φυσικά αν είναι να πάτε μόνο στο ένα, με κλειστά μάτια στο Peles. Δεν θέλω να αναφερθώ άλλο σε όλο αυτό το πανηγυράκι και τις χαζές ιστορίες περί δράκουλα. Το κάστρο είναι για μια φώτο από κάτω και δρόμο. Απλά μερικές φώτο για να δείτε την διαφορά.Επιστροφή προς το Rasnov και από εκεί διάμεσου μιας πράσινης διαδρομής φτάνουμε στην Poiana Brasov. Χειμερινό θέρετρο, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο και το όποιο το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για τους πεζοπόρους. Ήσυχη περιοχή αλλά φαντάζομαι το χειμώνα θα επικρατεί πανικός. Απόγευμα πλέον και αναχώρηση για το Brasov όπου θα είναι και η σημερινή μας διανυκτέρευση. Η πόλη από ψηλά πολύ όμορφη…

Και από μέσα καταπληκτική. Με την είσοδο στην πόλη εντυπωσιάζεσαι. Όμορφα κτήρια, μεγάλοι πεζόδρομοι, πολύς κόσμος, ζωντάνια…


Σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις που συναντήσαμε μέχρι τώρα το Brasov αποπνέει την αύρα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό αλλά εμείς πολύ το ευχαριστηθήκαμε. Ίσως οι τόσες μέρες στην έξοχη και τα κατσάβραχα (τέλεια ήταν, να ξαναγυρίσουμε;) μας έκανε την ανάγκη για λίγο… βαβούρα. Βρίσκουμε εύκολα ξενοδοχείο στον κεντρικό πεζόδρομο (καλό Νικόλα;) και γρήγορα στην πόλη για ξενάγηση. Λίγα λόγια τι μπορείς να δεις στο Brasov: κεντρική πλατεία του συμβουλίου (Piata Sfatului):

Δημαρχείο, πύλη Σκει, πλατεία ενότητας, λευκός & μαύρος προμαχώνας, προμαχώνας των σιδεράδων, πύλη της Αικατερίνης και φυσικά να γυρίσετε το κεφάλι και να θαυμάσετε το βουνό Τάμπα (που μπορείς να ανέβεις με τελεφερίκ) στη σκιά του οποίου είναι χτισμένη η πόλη.

Μιας ιδιαίτερης επισκέψεις αξίζει η μαύρη εκκλησία.

Διπλά στη κεντρική πλατεία ξεπροβάλει (αν και γίνονται έργα γύρο και μέσα στην εκκλησία) το σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια της Ρουμανίας. Είναι ο μεγαλύτερος καθολικός ναός από την Βιέννη μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Διαθέτει την μεγαλύτερη καμπάνα στη Ρουμάνια (7 τόνους). Το κτίσιμο της ολοκληρώθηκε το 1477. Το όνομα της το πήρε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά το 1689 από όπου δημιουργήθηκε και το σκούρο χρώμα στους τοίχους της.
Μετά την ξενάγηση βρήκαμε το κατάλληλο μέρος για μπύρα: ζωντανή μουσική από συγκρότημα που παίζει Ιρλανδική με Ρουμάνικες επιρροές μουσική, μιας και η περιοχή έχει επιρροή από Σάξονες. Πολύ νεολαία, όμορφα κορίτσια (άντε και αγόρια για σας τα κορίτσια που διαβάζεται), κέφι και χορός συνθέτουν ένα ωραίο σκηνικό. Η βράδια μας δεν τέλειωσε εδώ μιας και στο εσωτερικό του μαγαζιού είχε συνεχεία από άλλο συγκρότημα που έπαιζε φυσικά τραγούδια γνωστά και σ’ εμάς.

Μια υπέροχη βράδια που κράτησε μέχρι τις 3:00. Πρέπει να πάμε όμως για ξεκούραση γιατί αύριο έχει… Trasfagarasan

Εντυπώσεις ημέρας: Sinaia – Peles – Brasov.
Έξοδα ημέρας (κατ’ άτομο): 19€ βενζίνη, 12€ δωμάτιο, 4€ φαγητό, 11€ είσοδο σε κάστρα.
Διαδρομή ημέρας: Sighisoara – 13//Ε60 – 1 – Ε574 – Brasov« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
16 Σχόλια

Το σχόλιο σας