Οδοιπορικό στην πανέμορφη Ρουμανία


9η Μέρα
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Διαδρομή: Sibiu – Ramnicu Valcea – Slatina – Craiova – Calafat – Vidin – Montana – Sofia – Προμαχώνας – Λάρισα
Χιλιόμετρα: 1060
Συνολικά χλμ: 4264

Ένας υπέροχος ύπνος και ένας υπέροχος πρωινός ήλιος μας ξυπνά. Σήμερα το πρόγραμμα έλεγε διανυκτέρευση κάπου στη Βουλγαρία αλλά τα προγράμματα είναι για να αλλάζουν. Έτσι και λόγω έκτακτης δουλειάς έπρεπε το βράδυ να γυρίσουμε Λάρισα. Αυτό βεβαία δεν το ξέραμε από την αρχή της ημέρας με αποτέλεσμα να το πάμε χαλαρά και όπου βγει. Αναχώρηση στις 8:30 (1η φορά που ξεκινήσαμε τόσο νωρίς) και επιστροφή από μια όμορφη διαδρομή στον δρόμο Ε81.

87 υπέροχα χλμ μέχρι την πόλη Ramnicu Valcea. Από εκεί περάσαμε από τις πόλεις Slatina, Craiova και μέχρι το Calafat -όπου θα περνάμε το καραβάκι να περάσουμε στη Βουλγαρία- η διαδρομή είναι διαδικαστική και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Στο Calafat κάναμε το τελευταίο γέμισμα του ρεζερβουάρ μιας και η βενζίνη είναι πιο φτηνή στη Ρουμάνια. Περνάμε τον έλεγχο εύκολα (6€) και πέφτουμε πάνω στο διάλειμμα που κάνουν για μεσημέρι. Αποτέλεσμα να χάσουμε μιάμιση ώρα. Με τα πολλά περνάμε Βουλγαρία που μετά τον έλεγχο φεύγουμε καρφί από τον δρόμο που περάσαμε την 1η μέρα: Ε79 για Σόφια και στη Montana δεξιά και διάμεσου Petrohan φτάνουμε έξω από την Σόφια. Από εκεί βουρ τον Ε79 και βουρ για Προμαχώνα. Έχει νυχτώσει, έχει πολύ κίνηση και οδηγούμε γρήγορα. Η πεινά έχει κάνει την εμφάνιση της. Τελευταίο γέμισμα στη Βουλγαρία μιας και η βενζίνη είναι φτηνότερη από ότι στην Ελλάδα (σοβαρά; ποτέ έγινε αυτό;) και άφιξη στη Λάρισα στις 2:00 έξω από ένα γυράδικο (δεν κάνω διαφήμιση). Με αυτό τον επεισοδιακό τρόπο και μετά από 1060χλμ έλαβε τέλος και το φετινό μας οδοιπορικό. Όσο για τις εντυπώσεις; Θα τα πούμε παρακάτω… Home sweet home…

Εντυπώσεις ημέρας: Την μέρα του γυρισμού δεν έχω εντυπώσεις… είμαι στεναχωρημένος…
Έξοδα ημέρας (κατ’ άτομο): 46€ βενζίνη, 4€ φαγητό
Διαδρομή ημέρας: Sibiu – 1 – 7//E81 – 64 – 65//E574 – 56//E79 – E79(BG) – 81 – E79 – E75(GR) – Λάρισα


Εν κατακλείδι
Ρουμανία: μια παρεξηγημένη χωρά που τα επόμενα χρόνια θα την ερωτευτούν πολλοί…
Αρκετοί θα πουν: ε, καλά τώρα, θα πάμε όλοι εκεί γιατί είναι ακόμη φτηνά. Ίσως η πρώτη σκέψη είναι αυτή. Μέχρι όμως να πας, να την γυρίσεις και μετά σίγουρα θα έχεις αλλάξει γνώμη. Όλοι μιλούν για την Τρανσυλβανία. Πράγματι η περιοχή αυτή έχει πολλές και διαφημισμένες ομορφιές. Αλλά να ξέρετε ότι όποιος επισκεφτεί την Ρουμανία πρέπει να την γυρίσει. Περιοχές όπως τα βουνά Apuseni & Maramures προσφέρουν στον ταξιδιώτη μοναδικές στιγμές ομορφιάς και χαλάρωσης που στην πολύβουη Τρανσυλβανία δεν θα τα βρεις. Στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές θα βρεις ανθρώπους απλούς που στα μάτια τους μοιάζεις ο Δον Κιχώτης πάνω σε δυο ρόδες. Ανθρώπους που θα σε χαιρετίσουν και θα σου μιλήσουν με όλη τους την καρδιά. Ανθρώπους φτωχούς -χωρίς κανένα μέλλον πολλοί από αυτούς- που σου προσφέρουν ένα χαμόγελο. Πόσα παιδάκια μας έκαναν να αισθανόμαστε χαρά… αν πω εκατοντάδες δεν θα είμαι καθόλου υπερβολικός.
Η χωρά προσφέρεται για 10-15 ανάλαφρες, ξεκούραστες, χαλαρές μέρες. Μπορείς να δεις μέρη που δεν τα έχεις ξαναδεί σε άλλες χώρες. Η Ρουμανία είναι κοντά στην Αυστρία σε φυσικές ομορφιές αλλά στο πιο τσιγγάνικο. Και αυτό είναι που την κάνει πραγματικά μοναδική και αξίζει τον κόπο να την επισκεφτεί κάνεις. Δεν θα βρεις πολυτέλειες, ούτε πράγματα χλιδάτα. Όποιος πάει γι’ αυτά έχει κάνει λάθος επιλογή. Η χώρα είναι μια φτωχή πρώην ανατολική χώρα με όσα αυτό συνεπάγεται. Αλλά παρόλα αυτά μιλάμε για μια χώρα με πολύ πλούσια φυσική ομορφιά. Οι φώτο δεν μπορούν να αποκαλύψουν αυτό που γράφουμε. Όσοι πήγατε σε όλες αυτές τις πανέμορφες περιοχές σίγουρα μας καταλαβαίνετε και όσοι θα πατέ στο μέλλον θα μας δώσετε δίκιο. Γι’ αυτό μην το καθυστερείτε και πολύ γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση καραδοκεί. Βαλτέ κάτω τους χάρτες και οργανώστε ένα ταξιδιωτικό που πραγματικά θα το καταευχαριστηθείτε.

Λίγο απ’ όλα…
Όπως έγραψα και παραπάνω σε αυτό το ταξίδι θα περάσετε υπέροχα. Βεβαία δεν είναι όλα υπέροχα. Παράδειγμα, δεν έχει υπέροχους δρόμους. Πολύ λίγα χλμ είναι ευρωπαϊκά. Μιλάμε για πολύ κακή ποιότητα δρόμων σε βαθμό που οι αναβάτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιους κακοτράχαλους δρόμους και δεν διαθέτουν και την κατάλληλη μοτοσυκλέτα να τους βγει ξινό. Επίσης ένα θέμα υπάρχει με τα βενζινάδικα. Ευτυχώς όχι όσον αφορά την ποιότητα του καύσιμου αλλά το ποσό συχνά βρίσκεις. Καλό θα ήταν να γεμίζεται πάντα πριν μπείτε σε περιοχές που δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις. Είναι πολύ πιθανό να κάνετε να βρείτε βενζινάδικο για πολλά χλμ. Γι’ αυτό καλό θα ήταν όταν η αυτονομία πέφτει κάτω από τα 80-100χλμ να φροντίζεται για το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ. Από εκεί και πέρα δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα με το φαγητό το όποιο είναι πολύ νόστιμο, ιδιαίτερα μεγάλες μερίδες και φυσικά πολύ φτηνά. Και για ύπνο δεν θα έχετε πρόβλημα. Σας προτείνουμε -αν το πρόγραμμα σας το επιτρέπει- να δοκιμάσετε να διανυκτερεύετε στην ύπαιθρο. Θα το χαρείτε… μπορείτε να βρείτε όμορφα ξύλινα σπιτάκια σε λογικότατες τιμές. Ο κόσμος όπως γράψαμε και παραπάνω θα σας αντιμετωπίσει πρόσχαρα σε όλες τις περιοχές. Κάνουν τα πάντα να σε βοηθήσουν αν και πολλές φορές παρόλες τις καλές παντομίμες δεν καταφέρνεις να συνεννοηθείς. Αστυνομία δεν νομίζω ότι θα συναντήσετε συχνά. Αν υπάρχει μπλόκο οι οδηγοί ειδοποιούν συνήθως. Και κάτι τελευταίο: η αντιμετώπιση των οδηγών προς τους μοτοσυκλετιστές είναι πολύ θετική. Κάνουν δεξιά για να περάσεις, ανάβουν φλας για να προσπεράσεις και γενικά μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προσοχή που δείχνουν. Πάντα βεβαία υπάρχουν και οι εξαιρέσεις (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες).
Ο καιρός τώρα: τι να πεις για τον καιρό. Συνήθως είναι ζεστός πάνω από τους 35C. Βέβαια η βροχή καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Επίσης στα ψηλότερα σημεία της χώρας μπορεί να χρειαστείτε και κανένα μακρυμάνικο μπλουζάκι από μέσα. Γενικά δεν χρειάζονται -πέρα από μια μπλούζα με μανίκια- κανένα άλλο ρούχο βαρύ. Αδιάβροχα φυσικά γιατί αν αρχίσει να βρέχει… βρέχει πολύ.

Έξοδα
Ιδιαίτερα πράγματα για τα έξοδα δεν θα πούμε. Να υπολογίζεται περίπου 40-50 ευρώ την ημέρα -ανάλογα τα χλμ άρα και την βενζίνη- για τα πάντα. Για φαγητό όλη μέρα δεν πρόκειται να δώσετε πάνω από 10€, για δωμάτιο 9-12€ σε ικανοποιητικά καταλύματα. Τώρα για την βενζίνη δείτε τα χλμ, τα λίτρα και υπολογίστε τα με τιμή λίτρου από 1,22 έως 1,30. Η ισοτιμία τις μέρες που βρισκόμασταν εμείς εκεί έπαιζε 1 προς 4,54 έως 4,67. Γενικά όλα είναι φτηνά (ακόμη και για μας τους Έλληνες). Καμία τιμή δεν θα σας προβληματίσει πουθενά. Όποτε από οικονομικής άποψης θα είστε χαλαροί.

Επίλογος
Μιλάμε για ένα πολύ όμορφο ταξίδι 10-15 ημερών. Θα ευχαριστηθείτε τις διαδρομές, την οδήγηση, τα τοπία, τον κόσμο…
Μια παρεξηγημένη πανέμορφη χωρά…
Πηγαίνετε και δεν θα το μετανιώσετε ούτε στιγμή…

Άντε και του χρόνου…
Πρώτα ο Θεός…

Ας κρατήσουμε όλοι τις σταθερές άξιες βαθιά ριζωμένες μέσα μας… είναι αυτές που κάνουν την διάφορα και θα μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο. Υποτιμήστε όλα τα αλλά…

Υ.Γ Για μια ακόμη φορά η παρέα ήταν υπέροχη…
Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους που μπορείς να μοιραστείς πράγματα μαζί τους…« Προηγούμενη Σελίδα

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή trackback από το δικό σας site.
16 Σχόλια

Το σχόλιο σας