Ένα όμορφο οδοιπορικό για δύο σε Β. Ιταλία, Αυστρία & Βαλκάνια

5η ΜΕΡΑ
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
Αναχώρηση: 10:10 Άφιξη: 20:15
Διαδρομή: Innsbruck – Passo Gerlos – Waterfall Kriml – Passo Grossglockner – Mittersill
Χιλιόμετρα: 355
Συνολικά χιλιόμετρα: 1758
Έξοδα: Δωμάτιο 39€ – Διόδια 42€ – Stickers 16€ – Λοιπά 11€

– Σήμερα βρέχει κανονικά.
– Μην ανησυχείς, θα φτιάξει.
– Μα ρίχνει καρέκλες και δεν φαίνεται να ανοίγει ο καιρός.
– Με την υγρασία σγουραίνουν τα μαλλιά μου. Χάλια θα γίνω, χάλια…
– Μα τι σε νοιάζει αφού θα φοράς το κράνος…
– Ε, πως… θέλω να είμαι όμορφη… για σένα…
– Ε, καλά… για σήμερα δώσε τόπο στην οργή και εμφανίσου με την γήινη ομορφιά σου. Δε χάλασε ο κόσμος για μια μέρα…

Από τις 6 τα ξημερώματα βρέχει καταρρακτωδώς. Σήμερα είναι να κάνουμε το Grossglockner και να βρεθούμε στον παγετώνα Pasterze και θα ήταν καλά να είχαμε καλύτερο καιρό για να απολαύσουμε τις ομορφιές του τοπίου. Κατεβαίνουμε για πρωινό με την ελπίδα ο καιρός να φτιάξει.
Στις 10:10 είμαστε στο δρόμο χωρίς βροχή αλλά πλήρως εξοπλισμένοι για βροχή μιας και ο ουρανός μπροστά μας είναι αρκετά βαρύς.

Κινούμαστε στον 171 μέχρι που βρίσκουμε τον 169 και στρίβουμε δεξιά. Ο καιρός αρχίζει και καθαρίζει και ο ήλιος κάνει σιγά σιγά την εμφάνιση του. Η θεά τύχη μας θέλει γι ακόμη μια φορά. Στον 165 κάνουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς το Gerlos pass και από εκεί στους καταρράκτες Krimml. Το Gerlos είναι ένα χαμηλό πέρασμα στα 1500μ -6,5 ευρώ διόδια- που το μεγάλο του ενδιαφέρον είναι το κατέβασμα προς το Krimml. Εκεί πάνω σε μια δεξιά στροφή έχουν δημιουργήσει ένα parking από το οποίο μπορείς να θαυμάσεις τους καταρράκτες από την αρχή μέχρι το τέλος τους.

Krimml Waterfalls

Πραγματικά μια εντυπωσιακή εικόνα που παρόλο που την αντικρίζεις από απόσταση δεν χάνει την ομορφιά της. Στον ίδιο χώρο και σε ειδικές ταμπέλες –ας πούμε- σου εξηγούν οτιδήποτε βλέπεις μπροστά σου και σου προτείνουν διαδρομές των γύρω περιοχών που μπορείς να κάνεις με το όχημα σου ή με τα πόδια και όλα με πολύ καλές επεξηγήσεις.

Krimml Waterfalls

Ο ήλιος πλέον λάμπει και τα αδιάβροχα παίρνουν το δρόμο τους προς την μπαγκαζιέρα μιας και πρέπει να είναι κάπου πρόχειρα αφού σε αυτές στις περιοχές ο καιρός αλλάζει στην επόμενη στροφή. Κατεβαίνουμε και άλλο και πλέον έχουμε τους καταρράκτες μπροστά μας.

Krimml Waterfalls

Λίγο πιο κάτω είναι το μαγαζί με τα souvenir και τα εισιτήρια (9,6 ευρώ το άτομο). Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να δώσεις τόσα χρήματα για τους συγκεκριμένους καταρράκτες μιας και πάντα είμαι επιφυλακτικός σε αξιοθέατα με πολλούς κινέζους. Όπως καταλάβατε δεν πήγαμε δίπλα στους καταρράκτες μιας και είχαμε μπροστά μας αρκετά πράγματα να δούμε που θα ήταν καλύτερο να ξοδέψουμε εκεί τον χρόνο μας.

Συνέχεια στον 165 και περνάμε την πόλη Mittersill στην οποία και θα διανυκτερεύσουμε απόψε. Δεν σταματάμε και συνεχίζουμε στον 168 προς Bruck. Εκεί κάνουμε δεξιά στον 107 που σηματοδοτεί και την άνοδό μας προς το Grossglockner. Σε λίγα χιλιόμετρα θα γίνουμε φτωχότεροι κατά 26 ευρώ μιας και τόσα είναι τα διόδια για το πέρασμα.

Από την αρχή της διαδρομής καταλαβαίνεις ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων πάνε σίγουρα στην ποιότητα του οδοστρώματος. Ο δρόμος χαλί και αυτή η σιγουριά σε κάνει να απολαύσεις και οδηγικά το μέρος, γιατί για την φυσική ομορφιά που σου προσφέρει δεν υπάρχουν λόγια.

Grossglockner

Το Grossglockner είναι, με ύψος 3.798 μέτρα, το ψηλότερο βουνό στην Αυστρία και το ψηλότερο βουνό στις Άλπεις ανατολικά του περάσματος Brenner. Είναι τμήμα των βουνών Glockner της οροσειράς Hohe Tauern, στη κύρια οροσειρά των κεντρικών ανατολικών Άλπεων. Η χαρακτηριστική πυραμοειδής κορυφή αποτελείται από δύο μικρότερες κορυφές, το Grossglockner και το Kleinglockner (3.770 μέτρα, από το γερμανικό klein που σημαίνει μικρός), οι οποίες χωρίζονται από μια ράχη γνωστή ως Glocknerscharte (πηγή Wikipedia).

Βρίσκουμε το κατάλληλο μέρος να σταματήσουμε για κολατσιό και χάζι…

Grossglockner

Πάντα μένω εκστασιασμένος μπροστά στη θέα των χιονισμένων βουνοκορφών…

Θα συνεχίσουμε το ανέβασμα με χαμηλή ταχύτητα προσπαθώντας να απολαύσουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτό το θέαμα. Ο δρόμος θα μας οδηγήσει στο Edelweissspitze viewpoint στα 2571. Από το σημείο εκείνο μπορείς να δεις περιμετρικά το τοπίο να θαυμάσεις όλα τα βουνά και να δεις όλες τις διαδρομές που διασχίζουν την τοποθεσία.

Edelweissspitze
Edelweissspitze
Edelweissspitze
Edelweissspitze

Από εκείνο το σημείο κατηφορίζουμε προς το σημείο Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Στον κυκλικό κόμβο θα κάνουμε δεξιά και το ανέβασμα μερικών χιλιομέτρων θα μας οδηγήσει δίπλα στον παγετώνα Pasterze.

Ο παγετώνας Pasterze, μήκους περίπου 8,4 χιλιομέτρων, είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας στην Αυστρία και στις ανατολικές Άλπεις. Βρίσκεται εντός των βουνών Glockner της οροσειράς High Tauern της επαρχίας Carinthia, ακριβώς κάτω από το υψηλότερο βουνό της Αυστρίας, το Grossglockner. Το μήκος του παγετώνα μειώνεται σήμερα κατά περίπου 10 μέτρα (33 ft) κάθε χρόνο. Ο όγκος του έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τις πρώτες μετρήσεις το 1851 (πηγή Wikipedia).

Το να βρίσκεσαι τόσο κοντά σε ένα τόσο μοναδικό φυσικό φαινόμενο δεν είναι και λίγο πράγμα. Πραγματικό δέος…

Pasterze glacier

Οι υποδομές δείχνουν μεγάλο όγκο επισκεπτών. Σήμερα ο κόσμος λίγος που ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι σε λίγη ώρα θα αρχίσει ο τελικός του Μουντιάλ.

Καθόμαστε αρκετή ώρα και το κρύο πλέον αρκετό. Ντυνόμαστε χειμωνιάτικα μιας που οι πρώτες ψιχάλες της βροχής κάνουν την εμφάνιση τους. Στις 16:30 κατηφορίζουμε με σκοπό να βρούμε κάποιο καφέ να δούμε τον αγώνα μιας και ο τελικός μας προορισμός δεν είναι πολύ μακριά. Σε λίγη ώρα βρισκόμαστε στο bar ενός καφέ υπό τις φωνές μιας οικογένειας που η κόρη και η μάνα υποστήριζαν τους Γάλλους και ο πατέρας με τον γιο την Κροατία. Τι εθνικότητας ήταν μη με ρωτάτε, μιας και μιλούσαν μεταξύ τους σε γαλλοαυστριακοκροάτικα. Άβυσσος…

Στις 19:30 είμαστε στο δρόμο με ωραίο καιρό για να κάνουμε τα τελευταία χιλιόμετρα της ημέρας. Η διαδρομή πολύ όμορφη. Ξαφνικά ακόμη ένας σταθμός διοδίων θα βρεθεί μπροστά μας. Θα ελαφρύνουμε κατά 10 ευρώ για να διασχίσουμε το τούνελ Felbertauern των 5 χιλιομέτρων. Έχει σουρουπώσει και όπως σας είπα πριν οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές… μέχρι που βγήκαμε από το τούνελ… Πως νοιώθεις όταν σε ρίχνουν ένα κουβά με νερό; Ε, κάπως έτσι αισθανθήκαμε και εμείς μόλις βγήκαμε από το τούνελ. Τόση βροχή δεν ξαναθυμάμαι… κάπου να σταθούμε δεν υπάρχει…

– Πρέπει να βάλουμε αδιάβροχα.
– Πόσα χιλιόμετρα θέλουμε ακόμη;
– Περίπου 15.
– Προχώρα.
– Θα γίνουμε λούτσα μέχρι το μεδούλι.
– Σε είχα για λιγότερο φλώρο.
– Έτσι είσαι; Πάμε γατάκι να σε δω μαγκιές.

Η ποσότητα του νερού που φάγαμε ήταν απίστευτη πραγματικά. Βέβαια να πούμε και του στραβού το δίκιο -αλήθεια αυτός ο στραβός έχει πάντα δίκιο;- η οδήγηση στη βροχή είναι άλλο πράγμα. Αν είχε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία θα ήταν υπέροχα.

Ευτυχώς στο Mitterssill βρήκαμε γρήγορα το σπίτι γιατί τα γυναικόπαιδα θα κοκάλωναν, αλλά καλά να πάθουν για να μαθαίνουν. Το σπίτι το κλείσαμε μέσω airbnb και η ιδιοκτήτρια για καλή μας τύχη ήταν διακοπές. Το σπίτι ήταν κουκλίστικο, δίπατο και ευρύχωρο. Αμέσως βγάλαμε τα ρούχα και ανοίξαμε τις βαλίτσες. Αν έβλεπε η κοπέλα Το χάος που δημιουργήσαμε στο σπίτι της σίγουρα θα το σκεφτόταν πολύ να το ξανανοικιάσει. Πως είναι όταν γυρίζεις από διακοπές και ανοίγεις τις βαλίτσες για να βάλεις πλυντήρια; Ε, κάπως έτσι…

– Κρυώνω.
– Απορώ γιατί… γατάκι…
– Έπρεπε να βάλουμε αδιάβροχα.
– Αφού είπες να συνεχίσουμε.
– Και επειδή το είπα εγώ εσύ έπρεπε να το κάνεις; Εσύ υποτίθεται ξέρεις από αυτά.
– Μπες κάνε ένα ζεστό μπάνιο γιατί σε βλέπω να κοιμάσαι στο σπιτάκι του σκύλου στην αυλή.
– Πως μου μιλάς έτσι… χωριάτη…

Το πιστολάκι άρχισε να κάνει υπερωρίες μιας και έπρεπε να στεγνώσουν τα ρούχα μέχρι το πρωί. Αφού μπήκαν τα πράγματα σε μια σειρά και έπεσαν και λίγο οι παλμοί είπαμε να πάμε για φαγητό. Εδώ πραγματικά είναι τα πράγματα για γέλια.

Ώρα: 22:30.
Ημέρα: Κυριακή.
Τόπος: Κωμόπολη της Αυστρίας.
Ψάχνεις: Φαγητό…
Χαχαχαχαχαχαχαχα…
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Ούτε σκυλιά δεν κυκλοφορούσαν… αλλά επειδή πίσω έχει η αχλάδα την ουρά -άσχετο: αυτή η αχλάδα είναι το όνομα κάποιου ζώου ή απλά να ‘χαμε να λέγαμε- και επειδή το έχουμε ξαναδεί το έργο πριν κάποια χρόνια, πάντα υπάρχουν καταχωνιασμένες κάποιες κονσέρβες για ώρα ανάγκης.

– Κονσέρβες θα με βάλεις να φάω; Αυτά τα όνειρα είχε ο πατέρας μου για μένα;
– Δεν ξέρω τι όνειρα είχε ο πατέρας σου για σένα εγώ θα σου προσφέρω ντολμαδάκια γιαλατσι με συνοδευτικό κεφτέδες με ζμι και για γλυκό κρουασάν από το φούρνο του Lidl που πήραμε το πρωί. Αν δεν θες μπορείς να φας μια μαρμελάδα που έχει στο ψυγείο.
– Τι λες καλέ που θα σε αφήσω να τα φας όλα εσύ… Ας μην σκεφτώ τα όνειρα του μπαμπακούλη μου για σήμερα…
– Ετσιιιι…

Edelweissspitze
Road to Pasterze glacier
Pasterze glacier

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Το σχόλιο σας