Σε βορεινούς μεσημβρινούς

Αρκτικός κύκλος
Ημέρα 13η, Τρίτη 23/7/2019
Διαδρομή: Rye – Misvaer (Νορβηγία)
Χλμ: 724 (Συνολικά χιλιόμετρα: 6130)

Λόγω του φόρτου χιλιομέτρων, η αναχώρηση μας είναι πολύ πρωινή. Επτά και δέκα το πρωί αποχαιρετούμε τον Βλαντιμίρ ευχαριστώντας τον για την άψογη φιλοξενία του και τραβάμε αρχικά προς το Trondheim.

Κάνουμε μια περασάδα από το κέντρο της πόλης όπου και περνάμε έξω από το εντυπωσιακό Rockheim Museum.

Φωτογραφία από την επίσημη σελίδα του μουσείου, καθώς η δικιά μας είναι εν κινήσει και αρκετά κακή.

Για αρκετή ώρα ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο Ε6. Ο καιρός κλειστός αρκετά και σύντομα αρχίζουν οι πρώτες ψιχάλες. Στην πορεία μας βρίσκεται μια πόλη με ιδιαίτερο όνομα από την οποία θέλαμε να κάνουμε μια περασάδα. Το όνομα της πόλης: Hell.

Hell, Norway

Μπαίνουμε στην πόλη και κατευθυνόμαστε προς τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου είχα διαβάσει ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πινακίδα…

Hell, Norway

Δυστυχώς οι σκαλωσιές που έτυχε να υπάρχουν δεν μας άφησαν να κάνουμε μια καλύτερη φωτογραφική προσέγγιση.

Hell, Norway

Η βροχή αρχίζει για τα καλά καθώς αφήνουμε πίσω μας την “κόλαση” και μας κρατάει παρέα για περίπου 60-70 χλμ. Συνεχίζουμε στον Ε6 για αρκετά χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Gartland όπου ακολουθούμε τον 776 αρχικά και στη συνέχεια τον 17.

Road 17, Norway

Ο δρόμος είναι γνωστός και ως Coastal Highway ή Kystriksveien, έχει μήκος 630 χλμ και για να τον διασχίσει όλο κανείς θα χρειαστεί να πάρει 6 καραβάκια!

Road 17, Norway
Road 17, Norway

Έχει ψηφιστεί από το περιοδικό National Geographic ως μια από τις 101 πιο όμορφες διαδρομές στον κόσμο.

Road 17, Norway
Road 17, Norway

Έχουμε προαποφασίσει ότι δεν θα κάνουμε όλο τον 17, καθώς τα 6 καραβάκια είναι αρκετά χρονοβόρα και η διαδρομή δεν μπορεί να βγει σε μία ημέρα.Τα περισσότερα σάιτ προτείνουν 5 ημέρες ώστε κάποιος να απολαύσει όλα τα αξιοθέατα καθ’ οδόν. Με τους δικούς μας ρυθμούς εγώ θα έλεγα πως θα θέλαμε δύο ή τρεις, ανάλογα τι θα βλέπαμε στο δρόμο.

Road 17, Norway

Αράζουμε σε ένα πανέμορφο χώρο στάθμευσης κάπου στα μέσα της διαδρομής για να απολαύσουμε το κολατσιό μας. Γύρω μας ένα ποτάμι που ρέει μέσα σε ένα φαράγγι και στο βάθος μια εντυπωσιακή γέφυρα. Πόσο πιο όμορφα…

Road 17, Norway

Οι χώροι στάθμευσης στη φύση σηκώνουν από μόνοι τους ένα κεφάλαιο ανάλυσης. Όλοι τους προσεγμένοι με παγκάκια για τους περαστικούς, πεντακάθαρες τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων, αλλά και ανακύκλωσης. Δεν θα δεις πουθενά έστω και ένα σκουπιδάκι.

Road 17, Norway

Μετά το μικρό διάλειμμα συνεχίζουμε την πορεία μας πότε δια ξηράς και πότε δια θαλάσσης…

Road 17, Norway
Road 17, Norway
Road 17, Norway
Holm port, Norway
Holm-Vennesund Ferry, Norway

Όχι ακριβώς στην πορεία μας, αλλά στο κοντινό νησάκι Torget απέναντι μας, υπάρχει ένα γεωλογικό αξιοθέατο, το Torghatten. Πρόκειται για ένα βουνό το οποίο έχει μια τρύπα περίπου στο κέντρο του. Για να την δεις ή θα πρέπει να περπατήσεις το μονοπάτι ή θα πρέπει να σταθείς πολύ τυχερός και να διακρίνεται από την πλευρά που είμαστε. Δυστυχώς το βουνό είναι καλυμμένο με σύννεφο έτσι δανείζομαι μια φωτογραφία από την wikipedia για να πάρετε μια γεύση.

Το τρίτο καραβάκι της ημέρας, το οποίο συνδέει τις πόλεις Forvik και Tjotta είναι και το πιο χρονοβόρο, καθώς το δρομολόγιο διαρκεί μία ώρα… και χάσαμε και μισή ώρα στην αναμονή. Ένας ντόπιος μοτοσυκλετιστής μας ενημερώνει ότι από το συγκεκριμένο λιμάνι φεύγουν δύο καράβια και να φροντίσουμε να πάρουμε το σωστό προς Tjotta.

Forvik port, Norway

Το καράβι είναι μεγάλο και με κλειστό γκαράζ… όλα μέχρι τώρα ήταν τύπου “παντόφλας”. Παραμένουμε στο αμπάρι από συνήθεια ώσπου κάποια στιγμή βαράνε σειρήνες συναγερμού. Ένας ευγενέστατος υπάλληλος μας ενημερώνει ότι πρέπει να μεταφερθούμε στο κατάστρωμα καθώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Δεν μάθαμε ποτέ το γιατί καθώς λίγο αργότερα ξανα-κατεβαίνουμε στο γκαράζ και συνεχίζουμε ακολουθώντας για αρκετά χιλιόμετρα το ρυθμό του ντόπιου μοτοσυκλετιστή που γνωρίσαμε στο λιμάνι.

Road 17, Norway
Road 17, Norway
Road 17, Norway
Road 17, Norway

Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω διασχίζουμε την εντυπωσιακή καλωδιακή γέφυρα Helgeland, μήκους 1065 μέτρων.

Φωτογραφία από wikipedia

Στο χωριό Leira χαιρετάμε τον μοτοσυκλετιστή και αφήνουμε τον 17 για να μπούμε στον 78 όπου θα μας οδηγήσει πίσω στον κεντρικό Ε6.

Στον 78 μας υποδέχεται το Toven Tunnel, μήκους 10.665 μέτρων. Μέσα του κάνει πραγματικά ψοφόκρυο. Στρίβουμε στο Ε6…

E6, Norway

Αρκετά παρακάτω αρχίζουν τα έργα αλλά υπάρχουν δύο λωρίδες παράλληλα με τον κεντρικό για να εξυπηρετούν την κίνηση. Ωστόσο οι βοηθητικές λωρίδες είναι τόσο καλοφτιαγμένες που είναι καλύτερες από τελειωμένο δρόμο στην Κρήτη. Στην ενδοεπικοινωνία κάνουμε πλάκα ότι άμα γυρίσουμε από τον ίδιο δρόμο να δεις που θα είναι τελειωμένος…

E6 roadworks, Norway

Πλησιάζοντας τον Αρκτικό Κύκλο το τοπίο αλλάζει εντυπωσιακά απότομα. Δύο μόλις χιλιόμετρα πριν τη νοητή γραμμή που χωρίζει την Αρκτική ζώνη από την Εύκρατη ζώνη αφήνουμε τα νορβηγικά δάση και εισερχόμαστε σε ένα γυμνό, αφιλόξενο τοπίο.

E6, Arctic Circle Norway
E6, Arctic Circle Norway

Ο Αρκτικός Κύκλος είναι ένας νοητός κύκλος πάνω στη Γη, παράλληλος με τον Ισημερινό και σηματοδοτεί τη γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της πολικής ημέρας και της πολικής νύχτας. Στην πολική ημέρα, ο ήλιος, παραμένει πάνω από τον ορίζοντα για 24 συνεχόμενες ώρες, τουλάχιστον για μια μέρα το χρόνο (για έξι μήνες στους πόλους) και αναφέρεται συνήθως ως Ήλιος του Μεσονυχτίου. Αντίστοιχα την πολική νύχτα ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα για 24 ώρες, τουλάχιστον για μια μέρα το χρόνο.

Στο χώρο υπάρχει ένα πανέμορφο κτίριο (περιττό να πω πια ότι είναι άριστα εναρμονισμένο με το περιβάλλον) το οποίο λειτουργεί σαν κέντρο επισκεπτών, καφέ-εστιατόριο, κινηματογράφος, ταχυδρομείο και μαγαζί με αναμνηστικά.

Arctic Circle Center, Norway

Δίπλα από το κτίριο υπάρχει ένα Σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε ένα από τα πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Arctic Circle, World War II monument, Norway

Λίγο πιο πέρα ο τόπος είναι γεμάτος κούκους… πέτρινα πυργάκια για όσους έχασαν την ανάλυση που κάναμε νωρίτερα.

Arctic Circle Center, Norway
Arctic Circle Center, Norway
Arctic Circle Center, Norway

Εκεί υπάρχει και ένα ακόμα μνημείο όπου στην κορυφή του βρίσκεται η μεταλλική υδρόγειος, σύμβολο του Αρκτικού Κύκλου. Όσο όμως και αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω ακριβείς πληροφορίες.

Arctic Circle Center, Norway
Arctic Circle Center, Norway

Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και έχει διάφορα σχέδια (θυμίζουν προϊστορικά) πάνω του, τα οποία δεν ξέρω αν έγιναν από περαστικούς ή είναι μέρος του έργου.

Arctic Circle Center, Norway
Arctic Circle Center, Norway

Στο κέντρο της βάσης υπάρχει μία πυξίδα…

Arctic Circle Center, Norway

Τέλος η βάση κυκλώνεται με θυρεούς από τις τριγύρω πόλεις.

Arctic Circle Center, Norway

Το μέρος έχει κάτι το απόκοσμο που μας κρατάει σαν μαγνήτης για αρκετή ώρα…

Arctic Circle Center, Norway

Κλικ για μεγέθυνση

Κατεβαίνουμε από το λόφο και μπαίνουμε μέσα στο κέντρο πληροφόρησης για μια γρήγορη ματιά…

Arctic Circle Center, Norway

Arctic Circle Center, Norway

Μεγάλος διαγωνισμός: Βρείτε το τρολ και κερδίστε 😉


Arctic Circle Center, Norway
Arctic Circle Center, Norway

Ακόμα ένα σύμβολο του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του κέντρου πληροφόρησης

Το ρολόι δείχνει 21:30. Με το να μην βραδιάζει, συνεχώς χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Έχουμε κλείσει μια καμπίνα κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Δεν είναι ότι πιο φθηνό αλλά πάλι δεν βρίσκαμε κάτι στο μπάτζετ μας μέσα στην πόλη. Από το σημείο που βρισκόμαστε μας χωρίζουν μόλις 90 χιλιόμετρα. Τα διψήφια νούμερα αποστάσεων δεν μας κάνουν πια αίσθηση μετά από τόσα χιλιόμετρα 😉

E6, Arctic Circle Norway

Η διαδρομή προς την καμπίνα είναι καταπληκτική, προπαντός το τελευταίο κομμάτι στον 812. Είναι περίπου 10:00 το βράδυ και απο την ενδοεπικοινωνία ακούγονται επιφωνήματα. Κάποια στιγμή ακούω τον Δημήτρη να λέει: “Ρε σεις, δεν πάμε να αφήσουμε τα πράγματα στην καμπίνα και να πάμε άλλη μία φορά την διαδρομή πάνω-κάτω;”

Road 812, Norway
Road 812, Norway
Road 812, Norway

Στην καμπίνα φτάνουμε στις 10:30 περίπου. Βρίσκεται σε μια πολύ ήσυχη τοποθεσία και είναι αρκετά καλύτερη από αυτό που περιμέναμε.

Arctic Cabins, Misvar, Norway

Ξεφορτώνουμε τάχιστα και βάζουμε μπροστά για την έχω-χάσει-το-μέτρημα μακαρονάδα του ταξιδιού μας. Τρώμε σε χρόνο ντε-τε και ξαπλάρουμε στις κουκέτες μας.

Arctic Cabins, Misvar, Norway

Αύριο μας περιμένουν τα θρυλικά Λοφούτεν. Ένα από τα θέματα που έχουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια on-line, καθώς όπως διαβάζουμε στο σάιτ, μόνο το 30% των εισιτηρίων πωλούνται μέσω διαδικτύου και τα υπόλοιπα στην ουρά. Το πρώτο καράβι είναι πολύ πρωινό και είμαστε αρκετά μακριά για να το προλάβουμε. Έτσι επιλέγουμε να φύγουμε με το δεύτερο, στις 11:00. Αλλά χωρίς εισιτήρια και μην ξέροντας τι παίζει, καλό θα είναι να είμαστε τουλάχιστον 1:30 ώρα νωρίτερα εκεί.

Το δεύτερο βραδινό πρόβλημα ακούει στο όνομα διαμονή στα Λοφούτεν. Στοίχιζε ένα KTM και δυο ρόδες από το Τράιουμφ και η αρχική σκέψη να κάνουμε μια διανυκτέρευση κάπου στα Λοφούτεν πάει περίπατο. Το μόνο οικονομικό που βρίσκουμε είναι ένα hostel στο χωριό Lødingen, το οποίο βρίσκεται στην βορεινή πλευρά των νησιών. Μην έχοντας άλλη επιλογή το κλείνουμε και ταυτόχρονα κλείνουμε και τα βλέφαρα μας.

Πριν αποκοιμηθώ σιγοτραγουδάω τους στίχους του Νίκου Καββαδία…


Έξοδα ημέρας:

Διαμονή σε Καμπίνα στο Misvaer 28,13 €
Supermarket 6,41 €
Holm-Vennesund Ferry 8,33 €
Horn-Andalvågen Ferry 7,70 €
Forvik-Tjøtta Ferry 12,18 €
Βενζίνη 37,66 €
Σύνολο 100,41 €
« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Κατηγορίες: Βόρεια Μακεδονία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ευρώπη, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Ταξίδι, Τσεχία, Φινλανδία  Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
petros
petros
1 year ago

Το μαγαζι στο ποζαρ λεγεται καρατζοβιτισσα

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x