Σε βορεινούς μεσημβρινούς

Πλησιάζοντας στο βράχο…
Ημέρα 15η, Πέμπτη 25/7/2019
Διαδρομή: Lødingen – Tromso (Νορβηγία)
Χλμ: 344 (Συνολικά χιλιόμετρα: 6779)

Το πρωί σηκώνομαι με το ζόρι τελευταίος απ’ όλους. Με έχει καταβάλει λίγο ο πυρετός και νιώθω μια μικρή εξάντληση. Τρώω κάτι γρήγορα χαζεύοντας το πέλαγος από το παράθυρο της κουζίνας.

View from Lofoten Gate Hostel

Ο τελικός σημερινός μας προορισμός είναι το Tromso. Ο καιρός έχει ανοίξει αρκετά, αλλά σύμφωνα με το δελτίο καιρού θα βρέξει πάλι το βράδυ.

Αναχωρούμε περίπου στις 9:00 συνεχίζοντας την πανέμορφη διαδρομή και δίνοντας μια υπόσχεση επιστροφής σε αυτά τα μέρη για περισσότερες ημέρες, κάποια στιγμή στο μέλλον. Η σημερινή πολυτέλεια χρόνου μας κάνει να σταματάμε κάθε λίγο και λιγάκι για φωτογραφίες.

Lofoten, Norway
Lofoten, Norway

Lofoten, Norway

Κλικ για μεγέθυνση


Lofoten, Norway
Lofoten, Norway
Lofoten, Norway
Lofoten, Norway

Το πέρασμα μας πάνω από την γέφυρα Tjeldsundbrua, σηματοδοτεί και την επιστροφή στην ενδοχώρα.

Tjeldsundbrua bridge, Norway

Ακριβώς μετά την γέφυρα αφήνουμε τον Ε10 και συνεχίζουμε βορειοανατολικά ακολουθώντας τον 825.

Road 825, Norway
Road 825, Norway
Road 825, Norway

Λίγο πριν πιάσουμε τον Ε6, η θέα του καταρράκτη Storfossen μας κατεβάζει από την σέλα…

Storfossen waterfall, Norway
Storfossen waterfall, Norway

Storfossen waterfall, Norway

Κλικ για μεγέθυνση

Πίσω μας απλώνεται το φιόρδ του Gratangs…

Gratangsfjorden, Norway

Κλικ για μεγέθυνση

Ξανά καβάλα και πορεία βόρεια μέχρι η πινακίδα του Sami Park να μας οδηγήσει σε μία ακόμα στάση.

Sami Park, Norway

Οι Σαάμι, γνωστοί στην Ελλάδα ως Λάπωνες, είναι αυτόχθων Φιννοουγγρικός λαός που κατοικεί στη Λαπωνία, που σήμερα περιλαμβάνει μεγάλα βόρεια τμήματα της Νορβηγίας και της Σουηδίας, βόρεια τμήματα της Φινλανδίας και τη Χερσόνησο Κόλα στην περιφέρεια Μούρμανσκ της Ρωσίας.

Παραδοσιακά οι Λάπωνες έχουν ακολουθήσει μια ποικιλία τρόπων βιοπορισμού, μεταξύ των οποίων η παράκτια αλιεία, η παγίδευση ζώων για γούνες και η εκτροφή προβάτων. Το πιο γνωστό μέσο βιοπορισμού είναι η ημινομαδική εκτροφή ταράνδων. Για παραδοσιακούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς λόγους η εκτροφή ταράνδων επιτρέπεται νόμιμα μόνο στους Σαάμι σε ορισμένες περιοχές των Βόρειων Χωρών.

Φυσικά αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι απλά μια τουριστική παγίδα. Απ’ την άλλη, μπορεί εύκολα να πάρει κανείς μια γεύση για το πως ζουν οι Λάπωνες.

Sami Park, Norway

Περιηγηθήκαμε λίγο αλλά τελικά δε βρήκαμε κάτι να αγοράσουμε. Έξω μια τεράστια ξύλινη πινακίδα εμφανίζει χιλιομετρικές αποστάσεις από πιθανούς προορισμούς, μεταξύ αυτών και η Αθήνα μας στα 5.000 χιλιόμετρα.

Sami Park, Norway
Sami Park, Norway

Εκεί μας πλησιάζει ένας ντόπιος και αφού εντυπωσιάζεται για το από που κρατάει η σκούφια μας, μας ενημερώνει πως κάθε Πέμπτη γύρω στις 18:00 μαζεύονται σε αυτό το σημείο όλοι οι μοτοσυκλετιστές της περιοχής για καφέ. Γύρω στις 200 μοτοσυκλέτες! Δυστυχώς το ρολόι δείχνει μόλις 14:00 και δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσες ώρες.

Συνεχίζουμε για λίγο στον Ε6 πριν στρίψουμε βόρεια στον 296. Όμορφη διαδρομή αλλά με κακή ποιότητα ασφάλτου…

Road 296, Norway
Road 296, Norway
Road 296, Norway

Λίγο πριν τον τελικό προορισμό περνάμε από ένα ακόμα υπόγειο τούνελ όπου κάνει κυριολεκτικά ψοφόκρυο. Το τούνελ ονομάζεται Rya, έχει μήκος 2.675 μ. και μέγιστο βάθος 87 μέτρα.

Μπαίνοντας στο Tromso συναντάμε και τους πρώτους ταράνδους του ταξιδιού. Εντύπωση μας κάνει πως κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους κατοίκους. Βλέπουμε όμως και κάποιους ντόπιους να αντιδρούν στη θέα τους. Όπως μια μαμά με το καροτσάκι η οποία άλλαξε πεζοδρόμιο και ένα ποδηλάτη ο οποίος κατέβηκε από το ποδήλατο και έκανε ένα μεγάλο κύκλο γύρω από τον τάρανδο που είχε καταλάβει την ποδηλατολωρίδα.

Σύντομα βρισκόμαστε έξω από το σπίτι που είχαμε κλείσει όπου μας υποδέχεται η χαμογελαστή σπιτονοικοκυρά. Μας δείχνει γοργά το σπίτι που αποδείχθηκε λίγο μικρό για τις διαστάσεις μας. Ετοιμάζουμε το δείπνο μας το οποίο, κυρίες και κύριοι, περιλαμβάνει μπουτάκια κοτόπουλο τα οποία πετύχαμε σε σούπερ προσφορά στο σούπερ μάρκετ (μάλλον ληγμένα θα ήταν, δεν παίζει τέτοια τιμή) και ρύζι. Περιττό να σας πω, πως τα πιάτα δεν χρειάζονται πλύσιμο…

Μετά το πέρας του γεύματος ξεκινάμε για να δούμε την πόλη. Για το κέντρο θέλουμε περίπου 30 λεπτά περπάτημα, αλλά έχει αρκετά όμορφα πράγματα να χαζέψουμε καθ’ οδόν. Εντύπωση μας κάνει ο πυροσβεστικός σταθμός ο οποίος εκτός του ότι είναι πανέμορφος αρχιτεκτονικά, περιλαμβάνει και κάθε λογής όχημα…

Tromsø Firestation, Norway
Tromsø Firestation, Norway

Η πόλη είναι η μεγαλύτερη βορεινή πόλη της χώρας και τρίτη στο κόσμο από τις πόλεις που βρίσκονται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Το κέντρο είναι όμορφο με μεγάλο αριθμό ξύλινων σπιτιών, το μεγαλύτερο από τις πόλεις της βόρειας Νορβηγίας. Το χρώμα των σπιτιών παλαιότερα απεικόνιζε την οικονομική ευμάρεια του ιδιοκτήτη. Λευκά για τους πλούσιους, κόκκινα και κίτρινα για τους υπόλοιπους.

Tromsø, Norway
Tromsø, Norway
Tromsø, Norway
Tromsø, Norway

Εντύπωση μας κάνει ο μικρός αριθμός κατοίκων που συναντάμε στο δρόμο, λες και όλοι έχουν φύγει καλοκαιρινές διακοπές για τις μεσογειακές χώρες. Ώρες – ώρες νιώθουμε πως κυκλοφορούμε σε μια στοιχειωμένη πόλη…

Tromsø, Norway
Tromsø, Norway

Tromsø Cathedral, Norway

Ο Καθεδρικός ναός της πόλης ο οποίος είναι ο μοναδικός ξύλινος καθεδρικός της χώρας.


Tromsø, Norway
Tromsø Arctic Cathedral, Norway

Στην άλλη πλευρά της πόλης βρίσκεται ο ιδιόμορφος καθεδρικός του Αρκτικού (Arctic Cathedral).


Tromsø, Norway

Αγοράζουμε κάποια σουβενίρ, καθώς δεν είχαμε πάρει τίποτα μέχρι τώρα και υποθέτουμε ότι στο Nordkapp θα είναι πανάκριβα. Σύντομα τελειώνουμε την περιήγηση μας και ξεκινάμε το περπάτημα προς τα πίσω.

Σχετικά με το V-Stromάκι, χρειάστηκε να του συμπληρώσω 0,5 L λάδι που κουβαλούσα μαζί μου. Η αλλαγή σε φουλ συνθετικό με μικρό ιξώδες, ώστε να αποφύγω το ενδιάμεσο service, είχε σαν συνέπεια να μου κάψει λιγάκι, για πρώτη φορά.

Επιστροφή στο κουκλόσπιτο μας -λόγω μεγέθους και όχι λόγω ομορφιάς- όπου και συζητάμε τα διάφορα της ημέρας. Κυρίαρχο θέμα μας είναι η αυριανή μέρα, η μέρα που θα φτάσουμε στο Nordkapp.

Έξοδα ημέρας:

Διαμονή σε Διαμέρισμα στο Tromso 28,50 €
Βενζίνη 20,08 €
Supermarket 10 €
Σουβενίρ Tromso 24,52 €
Σύνολο 83,10 €
« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Κατηγορίες: Βόρεια Μακεδονία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ευρώπη, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Ταξίδι, Τσεχία, Φινλανδία  Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
petros
petros
2 months ago

Το μαγαζι στο ποζαρ λεγεται καρατζοβιτισσα

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x