Τραβέρσο ανάποδο, πορεία προς τον βοριά


Ημέρα 18η: Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, Εdinburgh (50,9 km)

Σκηνικό θεάτρου

Ξύπνησα στις 08:00 και σηκώθηκα μετά από μία ώρα. Πρώτη μου δουλειά είναι να πλύνω τα δόντια και το πρόσωπό μου. Σε πολλά μπάνια, τόσο στην Ιρλανδία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν δυο ξεχωριστές βρύσες, μία για το ζεστό και μία για το κρύο, πράγμα που δεν σου επιτρέπει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του νερού. Κι εκεί που έχεις ανοιχτό το κρύο (το οποίο είναι παγωμένο) ανοίγεις το ζεστό (το οποίο καίει) και τσουρουφλίζεσαι! Τα νεύρα μου πρωί – πρωί …

Στην Σκωτία βρίσκομαι εξάλλου και πρέπει να υποστώ αυτό το σκωτσέζικο ντους, με την εναλλαγή ζεστού και κρύου. Το καλό πάντως είναι πως στο ντους, δεν υπάρχει αυτή η μ@λακία. Εν πάση περιπτώσει, οι Σκωτσέζοι που ήταν μαζί μου στο μπάνιο, ακόμα αναρωτιούνται τι σημαίνει η ακαταλαβίστικη γι’ αυτούς λέξη “[email protected]#$%^[email protected]#$%^mouproiproi” την οποία ψέλλιζα πολλάκις, όσο έριχνα νερό στο πρόσωπό μου. Aφού έφτιαξα καφέ, προσπαθώ να βάλω σε μια τάξη το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας, η οποία είναι ημέρα αναδιοργάνωσης. Πρώτη και σημαντικότερη δουλειά, είναι να αλλάξω τα λάδια της μοτοσυκλέτας. Στη συνέχεια πρέπει να κάνω μια βόλτα στο Εδιμβούργο, έτσι ώστε να πω ότι είδα και κάτι από αυτό. Μετά πρέπει να πλύνω και να στεγνώσω τα ρούχα μου, να τραβήξω βρετανικές λίρες από ΑΤΜ και να αγοράσω προμήθειες από super market.

To όντως εξυπηρετικό προσωπικό του πανάκριβου camping, πέραν του ότι με κατατόπισε στα της πρωτεύουσας, μου βρήκε τη διεύθυνση της αντιπροσωπείας της Yamaha. Αφού έβαλα τις συντεταγμένες στο GPS, μετά από περίπου 8 km, βρίσκομαι στον προορισμό μου, κάπου κοντά σ’ ένα βενζινάδικο της Shell. Προσπαθώ να βρω Yamaha, πουθενά Yamaha! Και όχι μόνο Yamaha, αλλά ούτε ένα συνεργείο ή αντιπροσωπεία μοτοσυκλετών.

Ευτυχώς η εφαρμογή Navigon που χρησιμοποιώ για GPS στο smartphone, είναι υπερπλήρης για τα δικές μου ανάγκες κι έτσι βρίσκω ένα κατάστημα με μοτοσυκλέτες, το οποίο απέχει περίπου 8 km από το σημείο που βρίσκομαι. Αφού οδηγώ στην ασφυκτική κίνηση του Εδιμβούργου, μετά από μερικά λεπτά βρίσκομαι στο κατάστημα 2 Wheels, το οποίο είναι έκθεση και συνεργείο μοτοσυκλετών της Honda και της Triumph. Η υπάλληλος, με περισσή ευγένεια και πάντα με χαμόγελο, χωρίς δεύτερη σκέψη, μπαίνει στον υπολογιστή και μου εκτυπώνει ένα δισέλιδο οδηγιών με χάρτη, για το πώς θα πάω από αυτό εδώ το σημείο στην Yamaha! Αυτό θα πει εξυπηρέτηση!

Σ’ ένα ανάλογο περιστατικό που μου συνέβη κάπου στην Ελλάδα, βρέθηκα κατά τύχη σ’ ένα συνεργείο μοτοσυκλετών και ρώτησα τον ιδιοκτήτη να μου πει πού βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Yamaha. Tελικά εισέπραξα ένα “δεν ξέρω, κάπου εδώ κοντά πρέπει να είναι” μαζί με μια επιδεικτική αδιαφορία και αγένεια. Χωρίς να έχω διάθεση να ισοπεδώσω τα πάντα, σε γενικές γραμμές αυτή είναι η διαφορά του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου επαγγελματία …

Και κάτι άλλο: εν έτει 2008 όταν ταξίδεψα στις ΗΠΑ, ένα από τα πολλά πράγματα που παρατήρησα, είναι πως όταν θες να αγοράσεις ο,τιδήποτε και πας σ’ ένα μαγαζί και δεν το έχει, ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να ψάξει και να βρει πού υπάρχει αυτό που ψάχνεις και να σε στείλει ακόμα και σε ανταγωνιστικό μαγαζί! Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα δυτικού πολιτισμού, το οποίο ακούγεται εξωφρενικό σε μια τριτοκοσμική χώρα κάπου στα Βαλκάνια που απέχει παρασάγγας από αυτό το πρότυπο πολιτισμού.

Μετά από περίπου 8 km, βρίσκομαι στο ίδιο σημείο που βρέθηκα πριν αρκετή ώρα. Απλά, αυτή τη φορά στρίβω αριστερά στο βενζινάδικο της Shell και μέσα σ’ ένα στενό βρίσκεται το κατάστημα Saltire Motorcycles, το οποίο είναι έκθεση και συνεργείο της Suzuki και της Yamaha. O υπάλληλος μου λέει πως έχουν αρκετή δουλειά και δεν μπορούν να με εξυπηρετήσουν ούτε αύριο! Αφού έβαλα το cd να παίξει το άσμα “άι αμ φρομ Γκρις εντ άι τράβελ γουίθ μάι μοτορσάικολ του Σκότλαντ”, προκειμένου να τον πιάσω στο φιλότιμο, τελικά τον έπεισα και θα βάλει τη μοτοσυκλέτα στον πάγκο.

Σκοτώνω τον χρόνο μου χαζεύοντας την έκθεση, με το βλέμμα μου να καρφώνεται στον διάδοχο του TDM, το νέο Yamaha MT-09 Tracer. Όμορφη μοτοσυκλέτα, αλλά δεν είναι αυτή που ανταποκρίνεται στα γούστα μου.

Day 18 (3) new (Custom)

Επίσης ένα TDM κεντρίζει την περιέργειά μου, προκαλώντας μου ένα μειδίαμα με την κόρνα, τη χούφτα και την ταινία led στη μάσκα.

Day 18 (6) new (Custom)

Day 18 (8) new (Custom)

Ήδη έχω αρχίσει να νευριάζω από μέσα μου, καθώς βλέπω ότι καθυστερούν πολύ. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα και βάλε, η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη. Όπως μου εξήγησε ο τύπος, καθυστέρησαν γιατί την αλλαγή των λαδιών την έκανε ένας μαθητευόμενος νεαρός υπό την επίβλεψη του μάστορά του. Αλλάχθηκαν τα λάδια (ημισυνθετικά Yamalube) και το φίλτρο λαδιού, για τα οποία πλήρωσα 100 € και κάτι ψιλά! Σχεδόν τα διπλά απ’ ότι πληρώνω στην Ελλάδα! Αν ήξερα ότι ήταν τόσο ακριβά, τότε θα κουβαλούσα μαζί μου τα λάδια από την Ελλάδα και θα τ’ άλλαζα μόνος μου, όπως έκανα και πριν δυο χρόνια στην Νορβηγία. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, 4 lt λαδιού προσθέτουν βάρος και αφαιρούν χώρο από τις αποσκευές μου.

Φεύγοντας, ο μηχανικός μου είπε πως η μοτοσυκλέτα έχει ένα κενό κάτω από τιμόνι (έτσι κατάλαβα από τα άθλια γνώση της αγγλικής) και έχει ως συνέπεια να μην τερματίζει η εμπρός ανάρτηση κατά το φρενάρισμα. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επισκευαστεί άμεσα και θα πρέπει να οδηγώ προσεκτικά μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα. Με διαβεβαίωσε πως αν οδηγώ σε ήπιους ταξιδιωτικούς ρυθμούς, τότε δεν θα έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Επιστρέφω στο camping, όπου αλλάζω ενδυμασία φορώντας τα casual (ε, ρε το αγγλικό μου). Παίρνω το διώροφο λεωφορείο και μετά από περίπου μισή ώρα (ή περίπου 10 km) βρίσκομαι στο κέντρο του Εδιμβούργου. Πρώτη μου δουλειά είναι να πάω να τσιμπήσω κάτι στα Mc Donalds, καθώς με το απόκομμα του εισιτηρίου από το λεωφορείο, έχω μια σημαντική έκπτωση στο μενού. Αφού γέμισα το στομάχι μου με πλαστικό burger και μαύρο υγρό (coca – cola), πλέον περιηγούμαι σε αυτήν την εξέχουσα πόλη. Το Εδιμβούργο …

H πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1427, το Εδιμβούργο, θεωρείται μια από τις γραφικότερες πόλεις όλης της Ευρώπης και ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Λονδίνο, με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως. Χτισμένο στην νότια ακτή του κόλπου Firth of the Fort, έχει 486.120 κατοίκους (απογραφή 2011). Παρόλο που είναι η πρωτεύουσα της χώρας, ωστόσο δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της, καθώς είναι δεύτερη μετά την Γλασκώβη. Χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης κατά την περίοδο του Διαφωτισμού. Με πάνω από 4.500 κτίρια χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα, σου δίνει την αίσθηση πως η πόλη ζει σε πρότερη εποχή. Γνωστή και ως η “Αθήνα του Βορρά” είναι χτισμένη όπως η Αρχαία Ρώμη, πάνω σε 7 λόφους. Θεωρείται ως η πόλη που έχει τον καλύτερο καιρό στην Σκωτία, μιας και έχει τη λιγότερη βροχόπτωση. Α, ξέχασα να αναφέρω πως ο καιρός και σήμερα είναι ηλιόλουστος …

Για αρχή περπατάω στην Princes Street, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, κυρίως νεαρής ηλικίας, να προσδίδει δυνατά vibes στην πόλη. Λογικό μιας και το Εδιμβούργο αποτελεί μεταξύ άλλων και δημοφιλή φοιτητούπολη. Η αρχιτεκτονική γοτθικού και νεογοτθικού ρυθμού, είναι ένα χαρακτηριστικό της πόλης, το οποίο με εντυπωσιάζει.

Day 18 (15) new (Custom)

Day 18 (20) new (Custom)

Day 18 (23) new (Custom)

Day 18 (25) new (Custom)

Day 18 (27) new (Custom)

Περπατώ σ’ ένα πάρκο κάτω από τον λόφο που είναι χτισμένο το κάστρο της πόλης, όπου εκεί ξεχωρίζει η The Parish Church of St Cuthbert.

Day 18 (36) new (Custom)

Day 18 (43) new (Custom)

Day 18 (48) new (Custom)

Day 18 (49) new (Custom)

Vauxhall (και όχι Opel) Αstra GTC στο Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά δεξιοτίμονο ...

Vauxhall (και όχι Opel) Αstra GTC στο Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά δεξιοτίμονο …

Day 18 (52) new (Custom)

Ανεβαίνω έναν κεντρικό δρόμο και μετά από λίγα λεπτά φτάνω στο Κάστρο του Εδιμβούργου (Edinburgh Castle), το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν την πόλης. Από κόσμο γίνεται το έλα να δεις. Η είσοδος είναι 15 ή 16 £ (δεν θυμάμαι ακριβώς) την οποία και δεν θα τιμήσω μιας και τα οικονομικά μου την θεωρούν ολίγον τι τσιμπημένη …

Day 18 (53) new (Custom)

Day 18 (60) new (Custom)

Day 18 (62) new (Custom)

Πριν την είσοδο του κάστρου, υπάρχουν κερκίδες που θυμίζουν γήπεδο ποδοσφαίρου ή μπάσκετ πιο σωστά, αν αναλογιστείς τη χωρητικότητα, όπου εκεί λαμβάνει χώρα το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο.

Day 18 (63) new (Custom)

Στη συνέχεια περπατώ στο Βασιλικό Μίλι (Royal Mile), το οποίο είναι μια οδός που συνδέει το Κάστρο του Εδιμβούργου με το Παλάτι του Holyrood και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Πολλά μαγαζιά και πάρα πολύς κόσμος. Πολλοί ναοί γοτθικού και νεογοτθικού ρυθμού ελκύουν την προσοχή μου.

Day 18 (65) new (Custom)

Day 18 (74) new (Custom)

Day 18 (75) new (Custom)

Day 18 (97) new (Custom)

Day 18 (99) new (Custom)

Day 18 (111) new (Custom)

Day 18 (115) new (Custom)

Μπήκα μέσα σ’ έναν τέτοιο έτσι από περιέργεια. Το “ήλθον, είδον και απήλθον” εκφράζει πλήρως την αδιάφορη επίσκεψή μου σε ναούς οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος.

Day 18 (122) new (Custom)

Day 18 (123) new (Custom)

Πού είναι οι παντόφλες του γέροντα Παίσιου, ρε παιδιά;

Πού είναι οι παντόφλες του γέροντα Παϊσιου, ρε παιδιά;

Πολλοί μουσικοί βρίσκονται στο Royal Mile. Ένας τύπος με τη χαρακτηριστική σκωτσέζικη φούστα των Highlanders και την γκάιντα (ή ασκομαντούρα), τραβάει τα φλας των τουριστών.

Day 18 (93) new (Custom)

H συνέχεια με βρίσκει να περπατώ στους κεντρικούς δρόμους, με τη φωτογραφική ανά χείρας να απαθανατίζει ότι ελκύει την προσοχή μου. Βασικά, μόνο το ωραίο φύλο ελκύει την προσοχή μου, αλλά έχω καταλάβει πως αν θες να πας στις Βρετανικές Νήσους για να δεις όμορφες και γοητευτικές γυναίκες, μάλλον διάλεξες λάθος προορισμό. Νομίζω ότι οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της πρώην Τσεχοσλοβακίας θα σε αποζημιώσουν περισσότερο. Άσε που πέφτουν και πιο κοντά …

Ωχ, ξεχάστηκα πάλι! Λοιπόν που είχα μείνει; Α … η συνέχεια με βρίσκει να περπατώ στους κεντρικούς δρόμους, με τη φωτογραφική ανά χείρας να απαθανατίζει ότι ελκύει την προσοχή μου …

Day 18 (146) new (Custom)

Τι νόμισες; Μόνο οι τσολιάδες φορούν φούστα;

Τι νόμισες; Μόνο οι τσολιάδες φορούν φούστα;


Day 18 (151) new (Custom)
Day 18 (152) new (Custom)
Day 18 (160) new (Custom)
Day 18 (161) new (Custom)
Day 18 (163) new (Custom)

Μετά από μερικά λεπτά περπατήματος, ανεβαίνω στον Λόφο του Calton (Calton Hill), τον κάτι σαν την Ακρόπολη των Αθηνών. Για το Calton Hill, παραχωρώ τον λόγο στην ιστοσελίδα Ταξιδολόγιο:

Το Calton Hill είναι ένας από τους λόφους του Εδιμβούργου, ακριβώς δίπλα στο κέντρο της πόλης. Με την πρώτη ματιά είναι ολοφάνερη η ομοιότητα της με μια απόπειρα να μοιάσει την ακρόπολη των Αθηνών χωρίς επιτυχία όμως. Η ακρόπολη είναι στην πραγματικότητα μια ημιτελής μνημείο – αρχικά με την ονομασία «Εθνικό Μνημείο της Φύσης». Ξεκίνησε το 1816, ένα χρόνο μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό και ήταν γραφτό να γίνει ένα αντίγραφο του Παρθενώνα της Αθήνας, ως μνημείο για όσους είχαν πεθάνει στη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1822, αλλά τα κεφάλαια τελείωσαν με τον αρχιτέκτονα William Playfair να βλέπει μόνο τη μια πρόσοψη του κτιρίου που ολοκληρώθηκε. Βαπτίστηκε από τους κατοίκους τότε “ντροπή του Εδιμβούργου” αλλά είναι τώρα ένα δημοφιλές ορόσημο. Η κορυφή του λόφου Calton είναι συνήθως ήσυχο μέρος για βόλτα με την πανοραμική θέα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Princes (η κύρια οδική αρτηρία για αγορές) και το κάστρο του Εδιμβούργου. Το Calton Hill είναι εύκολα προσβάσιμο. Χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να φτάσετε στην κορυφή του λόφου από μια σκάλα στη Regent Road στη νότια πλευρά του, και στη Royal Terrace στη βόρεια πλευρά. Υπάρχουν επίσης δύο παρατηρητήρια στο λόφο. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης ο λόφος γίνεται χώρος πολλών εκδηλώσεων. Σε αυτό το λόφο γίνεται επίσης κάθε χρόνο και το φεστιβάλ Beltane Fire που γιορτάζεται η έλευση του καλοκαιριού κατά τη αρχαία παγανιστική γιορτή.

Day 18 (186) new (Custom)

Day 18 (204) new (Custom)

Bρίσκομαι για αρκετή ώρα στον Calton Hill, ενθυμούμενος τα λόγια του συγγραφέα Robert Louis Balfour Stevenson (1850 – 1894) για τη θέα του Εδιμβούργου από τον Λόφο του Calton:

Κι όμως δεν είναι σκηνικό θεάτρου, είναι μια πραγματική πόλη!

Day 18 (190) new (Custom)

Day 18 (206) new (Custom)

Day 18 (219) new (Custom)

Η συνέχεια με βρίσκει να περπατώ πάλι σε κεντρικούς δρόμους, φωτογραφίζοντας.

Day 18 (230) new (Custom)

Day 18 (235) new (Custom)

Day 18 (240) new (Custom)

Tσολιάς ... σόρι, Χαϊλάντερ.

Tσολιάς … σόρι, Χαϊλάντερ.


Day 18 (244) new (Custom)
Day 18 (245) new (Custom)

Μετά από πάνω από δυο ώρες στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, παίρνω το λεωφορείο και οδηγούμαι στο camping.

Day 18 (250) new (Custom)

Φτάνοντας εκεί, βάζω στο GPS να μου βρει το πιο κοντινό Lidl, προκειμένου να αγοράσω προμήθειες για τις επόμενες ημέρες. Αχ, πόσο εύκολη μου έχει κάνει τη ζωή αυτό το μηχάνημα που ηλίθιο το ανεβάζω, γ@μημένο το κατεβάζω …

Το υπόλοιπο του χρόνου μου στο camping, το αφιερώνω στην αναδιοργάνωση και στην τακτοποίηση των πραγμάτων μου. Βάζω στο πλυντήριο – στεγνωτήριο όλα τα άπλυτα και πλέον αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην πρώτη ημέρα του ταξιδιωτικού.

Γράφω το ημερολόγιο, μελετώ την αυριανή διαδρομή, κάνω ένα ντους και στις 22:20 πέφτω για ύπνο, με την αγωνία μου να χτυπάει κόκκινο. Από αύριο μπαίνω στα περίφημα Highlands …

Έξοδα – Σημειώσεις:

Διαμονή: Mortonhall Caravan Park (26,99 €)

Πλύσιμο και στέγνωμα ρούχων: 5,71 €

Εισιτήρια λεωφορείου: 4,28 €

Αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιών: Saltire Motorcycles (102,60 €)

Λοιπά: 11,25 €

Σύνολο: 150,83 €

Γενικό Σύνολο: 1.264,60 €

Ένα χρήσιμο tip, αν έχεις μείνει από μετρητά: στην Σκωτία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το € δεν γίνεται δεκτό στις συναλλαγές μετρητοίς. Δεκτή γίνεται μόνο η £. Αφού λοιπόν έμεινα από £ το πρωί, δεν μπορούσα ούτε το εισιτήριο του λεωφορείου να πληρώσω. Έτσι λοιπόν, με την προτροπή του ευγενέστατου προσωπικού, πήγα στο μπαρ – εστιατόριο του camping και μου έδωσε 10 £, τις οποίες κράτησε από την χρεωστική μου κάρτα, χωρίς καμία επιβάρυνση. Στο κέντρο του Εδιμβούργου ξεχάστηκα και δεν έκανα ανάληψη από ΑΤΜ. Το απόγευμα λοιπόν, πήγα πάλι στο μπαρ – εστιατόριο, όπου ο μπάρμαν, μου έδωσε 100 £ αυτή τη φορά, τις οποίες και κράτησε από την κάρτα μου, επίσης χωρίς χρέωση. Ίσως αυτός ο τρόπος να συμφέρει από το να κάνεις ανάληψη από ΑΤΜ, το οποίο αν δεν είναι συνεργαζόμενο με την τράπεζα, σου κρατάει ένα ποσό για τη συναλλαγή. Το λέω με κάθε επιφύλαξη το τελευταίο, μιας και δεν έχω επαρκή γνώση επί του θέματος …

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Κατηγορίες: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σερβία, Ταξίδι, Τσεχία  Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
22 Σχόλια

Το σχόλιο σας