Τραβέρσο ανάποδο, πορεία προς τον βοριά


Ημέρα 9η: Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, Killarney (243,1 km)

Ring of Kerry, Gap of Dunloe και η νήσος Valencia

Όλο το βράδυ έβρεχε. Σηκώθηκα στις 08:00 καθώς τη σημερινή ημέρα την περίμενα με ανυπομονησία. Σήμερα θα οδηγήσω στο περίφημο Ring of Kerry, τη διασημότερη διαδρομή της Ιρλανδίας. Στον χάρτη φαίνεται ως δακτυλίδι, όντας μια κυκλική διαδρομή μήκους 179 km, η οποία διασχίζεται κυρίως μέσω του Ν70 αλλά και των Ν71 και Ν72.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία και αξιοθέατα. Αλλά το γεγονός πως θα οδοιπορώ με θέα τον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό, είναι κάτι που μου φτιάχνει τη διάθεση. Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλές εταιρίες λεωφορείων διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί χάος ένεκα της κίνησης και της στενότητας των δρόμων. Για να αποφευχθεί η υπερβολική κίνηση, τα λεωφορεία έχουν καθιερώσει να πραγματοποιούν την εν λόγω διαδρομή με αριστερή φορά προκειμένου να μην συναντιούνται δυο λεωφορεία στα δυο ρεύματα των στενών δρόμων! Για τον λόγο λοιπόν αυτόν, πολλοί συμβουλεύουν τους οδηγούς να πραγματοποιήσουν τη διαδρομή με αντίθετη φορά από αυτή των λεωφορείων (δεξιόστροφα δηλαδή) για να μην τους καθυστερούν τα λεωφορεία. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, είναι πως το 2008 πολλά δορυφορικά συστήματα πλοήγησης κατηγορήθηκαν πως προτρέπουν τους οδηγούς να την κάνουν δεξιόστροφα!

Εγώ θα κινηθώ με αριστερή φορά για το λόγο πως με βολεύει να περάσω πρώτα από το Gap of Dunloe και να επιστρέψω από το Killarney Nacional Park που πέρασα χθες. Έτσι λοιπόν, αφού φόρεσα για πρώτη φορά τα νέα μου αδιάβροχα, στις 09:00 είμαι στον δρόμο. Σταματάω σ’ ένα βενζινάδικο για ανεφοδιασμό και κινούμαι στον Ν72 και μετά από λίγα λεπτά στρίβω αριστερά ακολουθώντας τις ταμπέλες για Gap of Dunloe.

To Gap of Dunloe είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε βουνά και έχει μήκος περίπου 11 km. Σ’ αυτό υπάρχουν 5 λίμνες οι Coosaun Lough, Bllack Lake, Cushnavally Lake, Auger Lake και Black Lough, οι οποίες συνδέονται με τον ποταμό Loe. O δρόμος στην αρχή είναι επιεικώς άθλιος και όσο προχωρώ, τόσο πιο πολύ αρχίζει να βρέχει. Πολλοί περιπατητές με αδιάβροχα αλλά και άμαξες με άλογα κινούνται στην εν λόγω διαδρομή.

4_Day 09 (9) new (Αντιγραφή)

Ανάμεσα στις δυο πρώτες λίμνες, βρίσκεται το πέτρινο μονότοξο γεφύρι Wishing Bridge. Εκεί θα κάνω μια στάση, μιας και έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε γέφυρες και γεφύρια και ιδίως όταν αυτά είναι πέτρινα και καλοπελεκημένα. Για το συγκεκριμένο γεφύρι λέγεται πως οι επιθυμίες ή οι ευχές του επισκέπτη γίνονται πραγματικότητα. Κι εγώ ευχήθηκα να πιάσω το λαχείο αλλά τελικά πήρα από τα τρία το μακρύτερο …

Το γνωστό ηλίθιο κόλπο για να προσελκύεις τουρίστες. Όλες αυτές οι μυθοπλασίες με ευχές που πιάνουν, ειλικρινά με νευριάζουν. Υπάρχουν και χειρότερα θα μου πεις, όπως το να πιστεύεις τις προφητείες ενός παράφρωνα ορθόδοξου γέροντα που πρόσφατα αγιοποιήθηκε, εν έτει 2015 στο ευρωπαϊκό Ιράν …

3_Day 09 (7) new (Αντιγραφή)

Κοιτάω στο βάθος τη λίμνη, τα βουνά και τον δρόμο να περνάει ανάμεσά τους. Μαγεύομαι …

1_Day 09 (2) new (Αντιγραφή)

2_Day 09 (4) new (Αντιγραφή)

Το τοπίο είναι επιβλητικό. Οι δε καιρικές συνθήκες που επικρατούν, του προσδίδουν μια βιβλική αίσθηση. Μου θυμίζει έντονα μέρος μιας διαδρομής που είχα κάνει πριν δυο χρόνια στην Νορβηγία, όταν ανέβαινα ένα βουνό για να πάω στο λιμανάκι του Lysebotn.

5_Day 09 (14) new (Αντιγραφή)

6_Day 09 (18) new (Αντιγραφή)

7_Day 09 (3) new (Αντιγραφή)

Βρέχει με τον δρόμο να είναι ιδιαίτερα στενός και οι πολλές άμαξες με τα περιττώματα των αλόγων, δυσκολεύουν πολύ την ανέμελη οδήγηση.

8_Day 09 (4) new (Αντιγραφή)

Στην προσπάθειά μου να βρω το τέλος και να δω τι είναι επιτέλους αυτό το Gap of Dunloe, βρίσκομαι να κατεβαίνω ένα βουνό με μερικά σπιτάκια στο βάθος. Δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλά ίχνη πολιτισμού. Ρωτώ έναν ντόπιο νεαρό, ο οποίος μου λέει πως αν συνεχίσω τον δρόμο θα βρεθώ στο Ring of Kerry, προφανώς από τη νότια πλευρά που πέρασα χθες. Ενώ αν γυρίσω πίσω θα συνεχίσω τη ρότα που έχω κατά νου. Επιλέγω το δεύτερο και ξανακάνω μια από τις πιο όμορφες διαδρομές που έχω οδηγήσει …

9_Day 09 (8) new (Αντιγραφή)

Mετά το Beaufort βρίσκομαι ξανά στον N72 σε μια αδιάφορη διαδρομή, όπου το μόνο που απέσπασε τον θαυμασμό μου ήταν η γέφυρα του ποταμού Laune στην πόλη του Killorglin (Cill Orglan).

10_Day 09 (21) new (Αντιγραφή)

Συνεχίζω στον N70 σε μια επίσης αδιάφορη διαδρομή, σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου άποψη. Βρέχει και η κίνηση στον δρόμο είναι αρκετή μεν, καθόλου ενοχλητική δε.

Μετά από περίπου 60 αδιάφορα km, βλέπω μια πινακίδα που οδηγεί στο λιμάνι που αναχωρεί το ferry boat για το νησί Valencia, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Αμέσως θυμάμαι τον Γερμανό χθες, ο οποίος μου είπε να πάω οπωσδήποτε. Φυσικά δεν χάνω ευκαιρία και σε λίγα λεπτά βρίσκομαι στο λιμάνι. Το ferry boat πραγματοποιεί κάθε λίγα λεπτά δρομολόγια και πολλά αυτοκίνητα επιβιβάζονται σε αυτό. Κάπου διάβασα πως χαρακτηρίζεται ως το “παραδεισένιο νησί της Ιρλανδίας”. Π@πάρια, είπα, σαν την Σύμη δεν έχει! Aλλά κάτσε να πάω πρώτα και μετά ας βγάλω ηλίθια πορίσματα που παραπέμπουν σε αφελή και (μ)περήφανο Έλλην τοπικιστή που δεν έχει πάει πουθενά εκτός από το χωριό του …

11_Day 09 (24) new (Αντιγραφή)

12_Day 09 (26) new (Αντιγραφή)

13_Day 09 (36) new (Αντιγραφή)

14_Day 09 (38) new (Αντιγραφή)

15_Day 09 (41) new (Αντιγραφή)

Mετά από λίγα λεπτά μπαίνω στο ferry boat και την ώρα που πληρώνω το εισιτήριο 3 €, η υπάλληλος μου δίνει δωρεάν έναν τουριστικό χάρτη του νησιού. Μετά από 5 – 10 λεπτά, αποβιβάζομαι στο νησί και σταματάω στον Πύργο του Ρολογιού (Clock Tower) προκειμένου να αποφασίσω σε ποια μέρη θα πάω και ποια διαδρομή θ’ ακολουθήσω. Δεν το πολυσκέφτομαι, μιας και θα εφαρμόσω αυτό που λέει ο λαός: αν έχεις τύχη διάβαινε, λοιπόν …

16_Day 09 (53) new (Αντιγραφή)

17_Day 09 (57) new (Αντιγραφή)

Η νήσος Valencia (ή Venentia) είναι ένα μικροσκοπικό νησί, μήκους 11 km και πλάτους 3 km με μόλις 665 κατοίκους (απογραφή 2011). Αποτελούσε το ανατολικό άκρο του υπερατλαντικού καλωδίου τηλεγράφων που σύνδεε την Αμερική με την Ευρώπη. Η πρώτη προσπάθεια σύνδεσης των δυο ηπείρων με υποβρύχιο καλώδιο, έγινε το 1858 και λειτούργησε μόνο για έναν μήνα. Οι επόμενη προσπάθεια έγινε το 1865 και το 1866 λειτουργούσε για σχεδόν έναν αιώνα. Επίσης στο βόρειο άκρο του νησιού, ένας φοιτητής γεωλογίας ανακάλυψε το 1993 πατημασιές σπονδυλωτών οργανισμών που χρονολογούνται 385.000.000 χρόνια πριν και αποτελούν τα παλαιότερα ίχνη σπονδυλωτών στην Γη.

Πρώτος μου σταθμός είναι ο φάρος στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αφού αφήσω τον κεντρικό δρόμο κινούμαι σ’ ένα κάκιστης ποιότητας οδόστρωμα, ίσα που χωράει ένα αμάξι. Μόλις βλέπω τον φάρο από μακριά, αποφασίζω να μη συνεχίσω μιας και θα ταλαιπωρηθώ κι εγώ κι η μοτοσυκλέτα.

18_Day 09 (59) new (Αντιγραφή)

19_Day 09 (61) new (Αντιγραφή)

20_Day 09 (62) new (Αντιγραφή)

21_Day 09 (65) new (Αντιγραφή)

22_Day 09 (66) new (Αντιγραφή)

Επόμενος σταθμός το Geokaun Mountain και οι Fogher Cliffs. Πληρώνω είσοδο 3 € και ακολουθώ έναν βατό χαλικοχωματόδρομο, ο οποίος με οδηγεί σε πολλά σημεία με θέα.

23_Day 09 (69) new (Αντιγραφή)

24_Day 09 (75) new (Αντιγραφή)

Παρκάρω τη μοτοσυκλέτα μου στο πρώτο από αυτά και μετά από μερικά μέτρα περπατήματος, βρίσκομαι στους βράχους του Fogher, μαζί με αρκετούς τουρίστες. Τα νερά του Ατλαντικού σκάνε στα βράχια …

25_Day 09 (78) new (Αντιγραφή)

Στη συνέχεια παρκάρω στο δεύτερο parking λίγα μέτρα παραπάνω και πάλι περπατώ ένα μονοπάτι. Η θέα είναι μαγευτική και μέχρι να φτάσω στην κορυφή όπου υπάρχει ο ραδιοσταθμός (Radio Station), η ομίχλη έχει καλύψει τα πάντα. Δεν βλέπω τίποτα και δεν μπορώ να τραβήξω ούτε μια φωτογραφία.

27_Day 09 (90) new (Αντιγραφή)

28_Day 09 (99) new (Αντιγραφή)

29_Day 09 (107) new (Αντιγραφή)

30_Day 09 (108) new (Αντιγραφή)

Έχοντας πλέον αποχωριστεί τα αδιάβροχα, ανεβαίνω στη μοτοσυκλέτα και αποχωρώ από το Geokaun Mountain & Fogher Cliffs. Ο βράχος Cliff of the Sorrel στην παραλία Foihommeun θα αποσπάσει τον θαυμασμό μου, καθηλώνοντάς με για αρκετά λεπτά της ώρας.

31_Day 09 (109) new (Αντιγραφή)

32_Day 09 (110) new (Αντιγραφή)

33_Day 09 (114) new (Αντιγραφή)

Το κτίριο Skellig Experience Visitor Centre προκαλεί την οπτική περιέργειά μου, λίγο πριν φύγω από το Valencia.

36_Day 09 (26) new (Αντιγραφή)

Αναφέρεται για τα δυο νησιά Skellig, τα οποία απέχουν περίπου 15 km από εδώ και το μεγαλύτερο από αυτά, το Skellig Michael ή Great Skelling, από μακριά μοιάζει σαν πυραμίδα.

Στο βάθος δεξιά, διακρίνονται τα νησιά Skellig.

Στο βάθος δεξιά, διακρίνονται τα νησιά Skellig.

Περνώ τη γέφυρα που ενώνει το νησί Valencia με το Portmagge.

34_Day 09 (24) new (Αντιγραφή)

H γέφυρα ως φαίνεται από ψηλά.

H γέφυρα ως φαίνεται από ψηλά.


35_Day 09 (25) new (Αντιγραφή)

Mετά από λίγα χιλιόμετρα στον R565, μπαίνω πάλι στον Ν70 για τη συνέχεια του Ring of Kerry.

37_Day 09 (34) new (Αντιγραφή)

Στο Waterville υπάρχουν δυο αγάλματα, ενός αθλητή και του Charlie Chaplin. Ο Charlie Chaplin ήρθε για πρώτη φορά στο Waterville το 1959 και έκτοτε ερχόταν συνέχεια για πάνω από 10 χρόνια. Αποτελούσε τον αγαπημένο τόπο διακοπών αυτού και της οικογένειάς του.

38_Day 09 (120) new (Αντιγραφή)

39_Day 09 (126) new (Αντιγραφή)

40_Day 09 (128) new (Αντιγραφή)

O θρυλικός Σαρλό …

Για δε μ’ αφήνετε ήσυχο, άστε με ήσυχο όλοι,

θέλω να ζήσω ελεύθερος δίχως ταυτότητα πια …

Από ‘κει και πέρα το τοπίο είναι πανέμορφο. Ο δρόμος είναι φοβερός, ιδανικός για καβλοτίμονους. Aναμφίβολα, η νότια πλευρά του Ring of Kerry, αποτελεί την ομορφότερη πλευρά του …

Λες να είναι το εξοχικό Έλλην βο(υ)λευτή;

Λες να είναι το εξοχικό Έλλην βο(υ)λευτή;


42_Day 09 (133) new (Αντιγραφή)
43_Day 09 (134) new (Αντιγραφή)
44_Day 09 (36) new (Αντιγραφή)
45_Day 09 (137) new (Αντιγραφή)
46_Day 09 (138) new (Αντιγραφή)
47_Day 09 (140) new (Αντιγραφή)

Λίγα χιλιόμετρα πριν το Kenmare ο δρόμος είναι παγερά αδιάφορος και μετά από αυτόν μπαίνω στον Ν71 όπου και ακολουθώ την ίδια διαδρομή με χθες.

49_Day 09 (143) new (Αντιγραφή)

50_Day 09 (148) new (Αντιγραφή)

Πρώτη στάση στο Killarney National Park, όπου αρκετοί τουρίστες συρρέουν στο σημείο της πανοραμικής θέας.

48_Day 09 (142) new (Αντιγραφή)

Και μέχρι το Killarney, κατηφορίζοντας τις στροφές, η διαδρομή γίνεται όλο και πιο όμορφη.

51_Day 09 (151) new (Αντιγραφή)

52_Day 09 (153) new (Αντιγραφή)

Φτάνοντας στο Killarney πηγαίνω στο Ross Castle, το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μια όχθη της λίμνης Lough Leane. Στο parking βλέπω μια γνωστή μοτοσυκλέτα, είναι η μια από τις δυο του ζευγαριού από την Γερμανία που ταξιδεύαμε μαζί με το πλοίο για την Ιρλανδία πριν λίγες ημέρες …

Περπατώ για αρκετά λεπτά στο κάστρο, μαζί με αρκετούς τουρίστες. Αχ, πόσο θα ήθελα να ζω σ’ ένα τέτοιο κάστρο στον Μεσαίωνα, αλλά χωρίς να κουβαλώ μεσαιωνικά – ρωμαϊκά – βυζαντινά και λοιπά καμένα μυαλά …

53_Day 09 (158) new (Αντιγραφή)

54_Day 09 (161) new (Αντιγραφή)

55_Day 09 (162) new (Αντιγραφή)

56_Day 09 (164) new (Αντιγραφή)

57_Day 09 (170) new (Αντιγραφή)

Καλό το παραθύρι;

Καλό το παραθύρι;


59_Day 09 (179) new (Αντιγραφή)

Φεύγοντας από το κάστρο βλέπω το ζευγάρι των Γερμανών, να ετοιμάζονται να φύγουν. Είμαι πολύ χαρούμενος που τους ξαναβλέπω και το ίδιο δείχνουν και αυτοί. Σαν να το ξέραμε πως θα ξανασυναντηθούμε. Ανταλλάσσουμε εντυπώσεις σχετικά με τα όσα είδαμε μέχρι τώρα και στη συνέχεια λέμε αντίο ανταλλάσσοντας ευχές …

60_Day 09 (180) new (Αντιγραφή)

Πηγαίνω σ’ ένα βενζινάδικο για ανεφοδιασμό και μερικά ψώνια και στη συνέχεια επιστρέφω στο camping. Μαγειρεύω ριζότο 4 τυριά και βρίσκομαι για αρκετές ώρες χαλαρώνοντας στην τραπεζαρία του camping, παρέα μ’ ένα ζευγάρι Γερμανών, με μαθητές γαλλικού σχολείου και δυο κορασίδες εκ των οποίων η μία είναι πολύ πρώτο μωρό να ουμ … ωπ, συγνώμη, παραφέρθηκα. Εντάξει δεν είναι για να κόβεις φλέβες, αλλά σίγουρα είναι η πρώτη όμορφη γυναίκα που ξεχωρίζω στο ταξίδι αν εξαιρέσεις εκείνη την ξανθιά στο Λουξεμβούργο και μερικές εκατοντάδες στο Kragujevac …

Προσπαθώ να αναδιοργανώσω το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας, μιας και ο από μηχανής θεός εκ Γερμανίας, μου άλλαξε τα πάντα με τις πολύτιμες πληροφορίες του. Αν δεν ήταν αυτός, εγώ σήμερα δεν θα πήγαινα στο νησί Valencia. Θα το προσπερνούσα, ίσως και να μην το πρόσεχα στον χάρτη. Και θα ήταν άδικο και κρίμα, μιας και το νησί γ@μεί! Την υπόλοιπη ώρα μιλώ με τους γονείς μου και τον Τζανιδάκη, προσπαθώντας να μάθω τα νέα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

61_Day 09 (183) new (Αντιγραφή)

Πριν πω την καληνύχτα μου και όντας 3 ημέρες μέχρι τώρα στην Ιρλανδία, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω δυο – τρία πραγματάκια, ασήμαντα μεν, πρακτικά δε, τα οποία δεν διέφυγαν της προσοχής μου. Η Ιρλανδία πρέπει να είναι η μόνη χώρα από αυτές που έχω επισκεφθεί, όπου τα όρια ταχύτητας είναι υπερβολικά. Έχει σε επαρχιακό δρόμο όριο 100 km/h ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορείς να πας με πάνω από 60 km/h! Επίσης, πολλά πρόβατα βρίσκονται στον δρόμο καθώς και κοπάδια από αγελάδες, στην άκρη όμως του δρόμου. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξημερώνει κατά τις 05:00 και νυχτώνει κατά τις 23:00.

Περασμένα μεσάνυχτα οδεύω στη σκηνή μου για ύπνο, καθώς και αύριο με περιμένει άλλη μια συναρπαστική ημέρα …

Oíche mhaith!

Έξοδα – Σημειώσεις:

Διαμονή: Fleming’s White Bridge Killarney (13 € / ντους 1 €)

Βενζίνη: 28,90 €

Ferry Boat: 3 €

Αξιοθέατα: Geokaun Mountain & Fogher Cliffs (3 €)

Λοιπά: 2,98 €

Σύνολο: 51,88 €

Γενικό Σύνολο: 775,59 €

Επειδή το google maps ώρες – ώρες γ@μι€ται, στο νησί Valencia πήγα με το ferry boat, όπως αναφέρθηκε. Ο χάρτης όμως, αρνείται να το σχεδιάσει …

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Κατηγορίες: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σερβία, Ταξίδι, Τσεχία  Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
22 Σχόλια

Το σχόλιο σας