Τραβέρσο ανάποδο, πορεία προς τον βοριά


Ημέρα 28η: Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, Dunkerque – Bruges (82,3 km)

H παραμυθένια Μπρυζ

Ξύπνησα στις 07:30 και ξανακοιμήθηκα. Μετά από λίγη σηκώνομαι, εμφανώς ανανεωμένος ακόμα και μετά από λίγες ώρες ύπνου σε κρεβάτι. O καιρός έξω είναι μουντός και η κίνηση στους δρόμους μηδαμινή.

2_Day 28 (2) new (Custom)

1_Day 28 (1) new (Custom)

3_Day 28 (5) new (Custom)

4_Day 28 (6) new (Custom)

Στο καπάκι σκάει τηλέφωνο από τη μητέρα μου, όπου το άκουσμα και μόνο της φωνής της με κάνει να ξεχάσω όλη τη χθεσινή ταλαιπωρία. Με προτρέπει να κοιμηθώ κι άλλο, αλλά τι να της εξηγήσω αυτή τη στιγμή. Στις 10:00 βγάζω τη μοτοσυκλέτα από το μπαρ όπως μου είπε χθες ο μπάρμαν και αρχίζω να μαζεύω τα πράγματά μου.

5_Day 28 (1) new (Custom)

Κι εκεί που ετοιμάζομαι να ανεβώ στη μοτοσυκλέτα περνάνε από δίπλα μου δυο Γαλλίδες οι οποίες μου ανεβάζουν τη λίμπιντο στα ύψη! Πω ρε δικέ μου, έτσι έχω να νιώσω από εκείνο το βράδυ στο Kragujevac! Ωραίες οι Γαλλίδες, έχουν κερδίσει εδώ και έτη πολλά τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μου …

H μέρα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς λοιπόν. Και συνεχίζει να εξελίσσεται θετικά βλέποντας το smartphone να λειτουργεί κανονικότατα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχω ξανά GPS.

Στις 11:00 χαιρετώ τον μπάρμαν και φεύγω, περνώντας μέσα από την Δουνκέρκη, η οποία μου φαίνεται συμπαθής πόλη. Βασικά όλη η Γαλλία μου φαίνεται συμπαθής, καθώς είναι μια χώρα που εκπέμπει ξεχωριστή αύρα. Και πώς να μην εκπέμπει ξεχωριστή αύρα η χώρα της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού, μια χώρα που έδωσε στον κόσμο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών και του πνεύματος; Είναι μετά να μην αισθάνεσαι όμορφα βρισκόμενος σ’ αυτή την χώρα κι ας μην έχεις δει τίποτα; Η Γαλλία μου άφησε άριστες εντυπώσεις και επιφυλάσσομαι για το μέλλον …

6_Day 28 (5) new (Custom)

Από σήμερα μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα, το ταξίδι μου αποκτά τουριστικό χαρακτήρα. Τα χιλιόμετρα που απομένουν είναι “νταλικιέρικα” πράγμα που μεταφράζεται σε στάσεις σε ενδιαφέρουσες πόλεις που θέλω απλά να δω. Πρώτη πόλη λοιπόν της επιστροφής είναι η βελγική Μπρυζ ή Bruges γαλλιστί ή Brugge ολλανδιστί ή Bρύγη ελληνιστί, η οποία απέχει καμιά 80αριά km από την Δουνκέρκη. Μπαίνω λοιπόν στον αυτοκινητόδρομο με τον καιρό να είναι συννεφιασμένος και αραιά και πού να με δροσίζουν μερικές σταγόνες βροχής. Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής φυσάει αρκετά αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα τόσο για εμένα όσο και για τη μοτοσυκλέτα μου.

7_Day 28 (7) new (Custom)

Περνάω τα ανύπαρκτα γαλλοβελγικά σύνορα και σύντομα βρίσκομαι στο κέντρο της Bruges, όπου το GPS με οδηγεί στον ξενώνα τον οποίο μου σύστησαν οι δυο Βέλγοι που συνάντησα στο πλοίο φεύγοντας από το Isle of Man και που υπάρχει τόσο στις σημειώσεις μου, όσο και στο GPS. Δυσκολεύομαι να τον βρω θα έλεγα, μιας και τα ομοιόμορφα κτίρια με μπερδεύουν. Εν τέλει βρίσκομαι εκεί όπου με υποδέχεται μια υπάλληλος η οποία μου βρίσκει ένα δωμάτιο με 4 κρεβάτια και δικό του μπάνιο – τουαλέτα. Αλλά θα πρέπει να περιμένω μέχρι τις 14:00 προκειμένου να γίνει το check in και να μπω μέσα. Έτσι λοιπόν βρίσκομαι στο σαλόνι του hostel γράφοντας το ημερολόγιο, επικοινωνόντας με φίλους μέσω διαδικτύου και προσπαθώντας να δω αν η DSLR μπορεί να τεθεί κανονικά σε λειτουργία. Με αρκετή υπομονή και πατώντας και ξεπατώντας διάφορα πλήκτρα καταφέρνω να τραβήξω μερικές φωτογραφίες.

8_Day 28 (7) new (Custom)

Το μάτι μου κεντρίζουν μερικά λόγια του Mark Twain, τα οποία βρίσκονται σε περίοπτη θέση στον ομολογουμένως καλαίσθητο, μοντέρνο και νεανικό ξενώνα.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

9_Day 28 (8) new (Custom)

Ο ξενώνας είναι καταπληκτικός και το μόνο ίσως το οποίο με χαλάει είναι η εξωτερική αισθητική του, η οποία μου θυμίζει κάτι σε στρατόπεδο με μια μεγάλη δόση υπερβολής. Η δε είσοδός του θα έλεγα πως μου θυμίζει ολίγον από Άουσβιτς. Ναι, ακούγομαι υπερβολικός αλλά το λέω σε επίπεδο καφενειακού χαβαλέ και τίποτα παραπάνω.

34_Day 28 (10) new (Custom)

35_Day 28 (11) new (Custom)

Αφού μπήκα στο δωμάτιο και τακτοποιήθηκα,

10_Day 28 (8) new (Custom)

σύντομα βρίσκομαι να περπατώ στον δρόμο με κατεύθυνση την Παλαιά Πόλη, η οποία απέχει περίπου 5 – 10 λεπτά από τον ξενώνα.

11_Day 28 (14) (Custom)

Πλησιάζοντας στην Παλαιά Πόλη, παθαίνω τεράστια πλάκα με την κυκλοφορία. Μια τσιμεντένια οδική γέφυρα πάνω από το κανάλι ενώνει την παλαιά και τη νέα πόλη. Όταν περνάει ένα καραβάκι η κυκλοφορία διακόπτεται με κάποιες από τις γέφυρες να σηκώνονται ή να περιστρέφονται προκειμένου να μην εμποδίζουν τη διέλευσή του. Εντυπωσιακό …

12_Day 28 (16) new (Custom)

13_Day 28 (17) new (Custom)

14_Day 28 (20) new (Custom)

15_Day 28 (22) new (Custom)

Η Παλαιά Πόλη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κλήρονομιάς της UNESCO και αποκαλείται ως η “Βενετία του Βορρά” όπως άλλωστε και η Αγία Πετρούπολη την οποία επισκέφθηκα το 2013. Αλλά μου φαίνεται πως η Βρύγη δικαιολογεί περισσότερο αυτόν τον χαρακτηρισμό φέρνοντας πιο πολύ σε Βενετία. Βέβαια κι άλλες πόλεις έχουν τον ίδιο χαρακτηρισμό όπως η Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ για παράδειγμα.

16_Day 28 (25) new (Custom)

18_Day 28 (29) new (Custom)

Δεν περνάνε μερικά λεπτά και ξεσπάει μια δυνατή καταιγίδα, ευτυχώς μικρής διάρκειας η οποία θα με βρει μαζί με πλήθος κόσμου κάτω από μια τέντα ενός μαγαζιού. Στη συνέχεια συνεχίζω τη βόλτα μου φανερά εντυπωσιασμένος και από τα πρώτα μου βήματα έχω συνειδητοποιήσει πως η Bruges είναι από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες πόλεις που έχω δει.

Τι να πρωτοθαυμάσεις και τι να πρωτοκοιτάξεις σε αυτήν την πόλη που μοιάζει να είναι βγαλμένη από παραμύθι;

Το Νοσοκομείο Αγίου Ιωάννη (Sint – Janshospitaal Museum), ένα κτιριακό συγκρότημα του 13ου αιώνα, ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που χτίστηκαν στην Ευρώπη με σκοπό να παράσχει στέγαση και φροντίδα στους προσκυνητές, τους ταξιδιώτες και τους αρρώστους. Στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο.

17_Day 28 (26) new (Custom)

Tην Πλατεία της Αγοράς & Καμπαναριό της Μπρυζ (Markt & Belfort) με τα καταπληκτικά σπίτια που την περιβάλλουν. Αλλά και το καμπαναριό του 12ου αιώνα το οποίο κάποτε χρησιμοποιούταν ως θησαυροφυλάκιο ή παρατηρητήριο και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης.

20_Day 28 (42) new (Custom)

21_Day 28 (43) new (Custom)

22_Day 28 (44) new (Custom)

23_Day 28 (46) new (Custom)

Τον Καθεδρικό του Αγ. Σαλβατόρ & Εκκλησία της Κυρίας Μας (St. Salvator’s Cathedral & Church of Our Lady) που χρονολογείται από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα μ’ έναν πύργο ύψους 122,30 m να αποτελεί το ψηλότερο κτίσμα της πόλης.

19_Day 28 (38) new (Custom)

26_Day 28 (54) new (Custom)

Σε κάθε βήμα μου μοιάζω σαν να ‘χω χάσει την μπάλα. Ένα σωρό αξιοθέατα, ένα σωρό κτίρια. Τι να πρωτοκοιτάξεις …

Η Παλαιά Πόλη της Bruges προσφέρει άφθονο πεδίο δράσης για κάποιον που θέλει να οργιάσει φωτογραφικά. Αλλά πώς να οργιάσεις όταν η DSLR σου έχει κλατάρει και αρκείσαι με τις περιορισμένες δυνατότητες της compact;

25_Day 28 (50) new (Custom)

27_Day 28 (59) new (Custom)

28_Day 28 (67) new (Custom)

29_Day 28 (68) new (Custom)

30_Day 28 (87) new (Custom)

31_Day 28 (95) new (Custom)

32_Day 28 (96) new (Custom)

33_Day 28 (101) new (Custom)

Bρίσκω ένα τεράστιο πολυκατάστημα με ηλεκτρονικά είδη και ρωτώ αν μπορούν να μου επισκευάσουν τη φωτογραφική. Τρώω άκυρο. Ρωτώ αν γνωρίζουν κάποιο εξειδικευμένο μαγαζί και τρώω πάλι άκυρο. Π@πάρια …

Αναζητώντας τροφή για το στομάχι μου οδηγούμαι σ’ ένα τοπικό fast food όπου για ένα μικροσκοπικό burger, λίγες πατάτες και μια coca – cola των 330 ml πληρώνω 13 €! Τρως σκ@τά και τα χρυσοπληρώνεις δηλαδή …

24_Day 28 (47) new (Custom)

Μετά από μερικές ώρες περιπλάνησης στην Παλαιά Πόλη, παίρνω τον δρόμο της επιστροφής για το hostel με σκοπό να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ.

Aφού χόρτασα έναν μεσημεριανό ύπνο από τις 17:00 και μετά, στις 21:00 ξαναβρίσκομαι για άλλη μια φορά στην Παλαιά Πόλη προκειμένου να έχω και τη νυχτερινή της άποψη.

39_Day 28 (163) new (Custom)

H DSLR δούλεψε για λίγο όμως και μετά αποφάσισα πως αν είναι να μου σπάει τα νεύρα και να εξαντλεί την υπομονή μου κάθε φορά, τότε να πάει να γ@μηθεί. Αποφασίζω να μην την ξαναπιάσω στα χέρια μου μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα.

36_Day 28 (14) (Custom)

37_Day 28 (15) (Custom)

38_Day 28 (17) (Custom)

Φεύγοντας σταματώ για ψώνια σ’ ένα mini market. Ο Ινδός ιδιοκτήτης με ρωτάει από πού είμαι και με ρωτάει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Έχουμε μια συζήτηση αρκετών λεπτών η οποία περιστρέφεται για την Ελλάδα και μου δείχνει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μου. Θεωρεί πως δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση, η οποία φαίνεται μη αναστρέψιμη. Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του μου ανέφερε το παράδειγμα του Λίβανου στον οποίο ζούσε το 1979. Δεν ξέρω αν είναι εύστοχο ή μη το παράδειγμά του, αλλά δεν μου το αιτιολόγησε, αναφέροντας μόνο πως το νόμισμά του υποτιμήθηκε τόσο πολύ που οδήγησε τον κόσμο σε απελπισία και φτώχεια. Πρέπει να μου τόνισε αρκετές φορές τη φράση “the game it’ s over for Greece”.

Πλέον βρίσκομαι στους εξωτερικούς χώρους του ξενώνα όπου πίνω την μπύρα που αγόρασα από τον Ινδό. Μετά από λίγα λεπτά πηγαίνω για ντους και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κοιμάμαι σε κανονικό κρεβάτι. Δεν ξανάγινε …

Kαι πριν πω την καληνύχτα μου, αξίζει να αναφέρω μερικά πράγματα για το Βέλγιο. Το Βέλγιο αποτελεί ένα ομοσπονδιακό κράτος όπως είναι π.χ. η Γερμανία ή η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Αποτελείται από τους Φλαμανδούς (ολλανδογενείς) και τους Βαλλώνους (γαλλογενείς), όπου ο κάθε πολίτης επιλέγει τη γλώσσα που θέλει να σπουδάσει και στα επίσημα έγγραφα του κράτους χρησιμοποιούνται δυο γλώσσες, τα γαλλικά και τα φλαμανδικά. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως οι καθολικοί Φλαμανδοί προτίμησαν να ενωθούν με τους καθολικούς Βαλλώνους, παρά με τους προτεστάντες Ολλανδούς και να δημιουργήσουν το κράτος του Βελγίου. Tελικά, η θρησκεία γεννάει κράτη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και κατά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, όπου για να θεωρείσαι Έλληνας έπρεπε υποχρεωτικά να είσαι ορθόδοξος και αν ήσουν ορθόδοξος αυτόματα ήσουν και Έλληνας, ανεξάρτητα από πού κρατάει η σκούφια σου. Μια σοβινιστική μ@λακία για ένα “καθαρό” κράτος με κοινή θρησκεία που όπως αποδείχθηκε, συρρίκνωσε κατά πολύ τον ελληνισμό. Αλλά την αποστομωτική απάντηση σε αυτές τις ανοησίες, τη δίνει ο “αιρετικός” Βασίλης Ραφαηλίδης:

Πουθενά στον κόσμο, και κυρίως στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν “καθαροί” λαοί. Καθαροί λαοί υπάρχουν μόνο στους βρώμικους εγκεφάλους των σοβινιστών.

Επίσης, το Βέλγιο θεωρείται από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Φτωχή σε γόνιμο έδαφος αλλά πλούσια σε υπέδαφος. Η πρωτεύουσα της χώρας οι Βρυξέλλες αποτελεί και την πρωτεύουσα της ΕΕ. Εκεί που αυτές τις ημέρες παιζόταν το μέλλον την Ελλάδας …

Κάνοντας τον απολογισμό της σημερινής ημέρας, δεν έχω να πω πολλά πράγματα παρά μόνο τούτο: πανέμορφη η Παλαιά Πόλη της Bruges. Με μάγεψε …

Goedenacht!

Έξοδα – Σημειώσεις:

Διαμονή: Hostel Europa (26,95 € / πετσέτα 1 €)

Λοιπά: 20,20 €

Σύνολο: 48,15 €

Γενικό Σύνολο: 1.939,91 €

« Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα »
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Κατηγορίες: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σερβία, Ταξίδι, Τσεχία  Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσω RSS 2.0 feed.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
22 Σχόλια

Το σχόλιο σας